Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Šport

Hrbatý proti Česku vyskúša Kleina, Lipták dá šancu Kataríne Kužmovej

Na snímke uprostred prezident STZ Tibor Macko, vľavo kapitán fedcapového tímu Matej Lipták a vpravo kapitán daviscupového tímu Dominik Hrbatý počas tlačovej konferencie pred priateľským medzištátnym stretnutím Slovensko - Česko v tenise, v Bratislave 29. júna 2020. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Klein si v júni vypýtal pozvánku do daviscupového tímu triumfom na turnaji Bratislava Open.

Bratislava 3. júla (TASR) - Víkendové priateľské stretnutia daviscupových a fedcupových tímov Slovenska a Česka budú ideálna príležitosť dať šancu mladým hráčom. Slovenský daviscupový kapitán Dominik Hrbatý chce na antukovom dvorci pražskej Sparty vyskúšať Lukáša Kleina vo dvojhre aj vo štvorhre. Šéf fedcupovej lavičky Matej Lipták dá na harde v bratislavskom NTC v debli šancu Kataríne Kužmovej - mladšej sestre slovenskej jednotky Viktórie Kužmovej.

Klein si v júni vypýtal pozvánku do daviscupového tímu triumfom na turnaji Bratislava Open. Na ceste za titulom vyradil Filipa Horanského i Norberta Gombosa a vo finále zdolal Alexa Molčana. Zverenec českého trénera Tomáša Krupu tak potvrdil výkonnostný progres, ktorý naznačil už vlani na challengeri Peugeot Slovak Open, na ktorom si poradil s najlepším českým singlistom Jiřím Veselým a poriadne potrápil Kazacha Michaila Kukuškina.

"S trénerom daviscupového tímu Tiborom Tóthom sme sa snažili vybrať tých najlepších tenistov, ktorí v uplynulom období odohrali najviac zápasov za sebou. Som rád, že máme možnosť vyskúšať Lukáša Kleina. Doteraz sme skladali súpisky na víťazstvo, teraz si môžeme dovoliť urobiť krok dozadu a dať šancu mladým hráčom. Lukáš si to zaslúži, začína sa dostávať medzi chlapcov z daviscupovej partie aj ich zdolávať. Bola by to škoda, ak by išiel povedzme o rok na ostrý daviscupový zápas bez skúsenosti. Lukáš je budúcnosť slovenského tenisu a niekde tu premiéru musí zažiť. Myslím si, že teraz je absolútne vhodný čas," uviedol Hrbatý.

Lipták pri skladaní nominácie na zápas fedcupových tímov veľa možností nemal. "Viki Kužmová, Anna Karolína Schmiedlová a Rebecca Šramková boli jasné. Pri voľbe štvrtej hráčky som sa mohol rozhodovať medzi Katkou Kužmovou, Viktóriou Morvayovou či Terezou Mihalíkovou. Morvayovú som nominoval na zápas tímov do 23 rokov, kde si môže zahrať kvalitné zápasy aj vo dvojhre. Katka Kužmová je do budúcnosti jednou z alternatív do fedcupovej štvorhry. Pevne verím, že sa zvýši aj jej výkonnosť v singli."

Češky napokon nastúpia v Bratislave bez dvojnásobnej wimbledonskej šampiónky Petry Kvitovej, ktorá si obnovila zranenie ruky. Tímovou jednotkou bude Markéta Vondroušová - vlaňajšia finalistka Roland Garros, v singli by mala dostať príležitosť aj Tereza Martincová. "Je super, že naše baby budú mať po dlhšom čase možnosť zmerať si sily s najlepším tímom na svete. Koronakríza nám dovolila zorganizoval toto stretnutie, pre naše dievčatá to bude veľká skúsenosť," zdôraznil Lipták.