Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Hrbatý sa obáva, aby septembrový Davis Cup nehrala druhá garnitúra

Na snímke nehrajúci kapitán slovenskej daviscupovej reprezentácie Dominik Hrbatý v zápase slovenského tenistu Norberta Gombosa v tretej dvojhre proti Švajčiarovi Henrimu Laaksonenovi v I. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára Slovensko - Švajčiarsko v Bratislave 14. septembra 2019. FOTO TASR – Jaroslav Novák Foto:

Rozšírenie koronavírusu výrazne ovplyvnilo aj tenisové dianie na Slovensku. Národné tenisové centrum v Bratislave i kluby sú zatvorené minimálne do 31. marca

Bratislava 18. marca (TASR) - Kapitána slovenského daviscupového tímu Dominika Hrbatého nepotešilo preloženie tenisového grandslamu Roland Garros na prelom septembra a októbra. Reálne hrozí, že v domácom súboji o zotrvanie v I. svetovej skupine proti Čile nebude mať k dispozícii všetkých hráčov. Kvalifikácia na Roland Garros totiž koliduje s daviscupovým týždňom,

"Na jednej strane je super, že chcú presunúť a zachrániť grandslamový turnaj. Nepozdáva sa mi však, že to Francúzi spravili na vlastnú päsť, bez konzultácie s vedením ATP a hráčmi. Nikoho sa nepýtali. Nie je to najlepšie rozhodnutie. Ohrozujú tým účasť mnohých hráčov v kvalifikácii. Mnohí tenisti medzi 100.-250. miestom vo svetovom rebríčku reprezentujú v Davis Cupe krajiny, ktoré sa nedostali na finálový turnaj v Madride. Francúzi ich stavajú pred ťažké rozhodnutie, či reprezentovať svoju vlasť alebo ísť na Roland Garros. Ani by som sa nečudoval, keby mnohí hráči dali prednosť kvalifikácii. Davisov pohár ich neuživí a keď chcú končiť v pluse, jediný zdroj príjmu sú pre nich turnaje. Ak nepríde k nejakým presunom, môže sa stať, že septembrové daviscupové stretnutia sa budú hrať s druhou garnitúrou," povedal pre TASR Hrbatý.

O preložení uvažujú aj organizátori US Open, keďže zápolenia vo Flushing Meadows by sa mali skončiť iba týždeň pred novým termínom štartu Roland Garros. Hrbatý však pochybuje, že by sa v New Yorku mohlo hrať v novembri alebo v zime. "Mohlo by sa hrať jedine v Miami, no neviem si to predstaviť, aj keď možné je všetko. Organizátori US Open na rozdiel od usporiadateľov Roland Garros aspoň rokujú s ATP o možných termínoch a posunoch. Uvidíme, či sa v júli uskutoční Wimbledon. Je v takom termíne, že by koronavírus v tom čase už mohol byť na ústupe, no ťažko povedať. Je to otvorené."

Podľa Hrbatého sú tenisti rovnako ako ďalší športovci v náročnej situácii, lebo prichádzajú o zdroj príjmov. "Mnohí z nich žijú z mesiaca na mesiac a majú hypotéky. Nedá sa však nič robiť. Situácia spojená s koronavírusom neznamená, že sa netrénuje. Hráči aj počas šesťtýždňovej pauzy musia pracovať na kondičke a musia byť v tréningovom tempe, aby boli pripravení a aby sa hneď po návrate do súťažného kolotoča nezranili."

Rozšírenie koronavírusu výrazne ovplyvnilo aj tenisové dianie na Slovensku. Národné tenisové centrum v Bratislave i kluby sú zatvorené minimálne do 31. marca, prišlo k zrušeniu plánovaných turnajov. "Zareagovali sme medzi prvými a zatvorili NTC do konca mesiaca. Nie sú tam žiadne akcie, neprebieha tam tréningový proces. NTC je zavreté aj pre verejnosť. Pracovníci majú home office, tréneri majú voľno a hráči sú doma. Berieme to ako mimoriadnu situáciu a čakáme na ďalšie usmernenie krízového štábu. Podľa toho zareagujeme a vydáme na budúci pondelok, utorok alebo stredu nové usmernenie, či sa karanténa predĺži," uviedol generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška.

STZ odložil zasadnutie Rady i výkonného výboru na neurčito. "Budeme to riešiť v priebehu budúceho týždňa podľa situácie v našej krajine. Predpokladám, že sa súčasný stav predlží o dva týždne a bude pokračovať do 15. apríla. Uvidíme, aká bude situácia s trénermi, ktorí pracujú ako živnostníci pre kluby a nemôžu dodávať služby. Problém živnostníkov a samostatne zárobkovo činných osôb sa netýka iba športu, ale aj iných oblastí hospodárstva, Uvidíme, ako sa k tomuto problému v najbližších dňoch postaví vláda."