Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Víťaz Masters z roku 2019 Tsitsipas nestačil na Rubľova

Ruský tenista Andrej Rubľov počas zápasu zelenej skupiny proti Stefanosovi Tsitsipasovi z Grécka na turnaji majstrov v Turíne 15. novembra 2021. Foto: TASR/AP

"Nole" môže šiestym triumfom vyrovnať rekord Švajčiara Rogera Federara, naposledy turnaj majstrov vyhral v roku 2015.

Turín 15. novembra (TASR) - Najvyššie nasadený Srb Novak Djokovič úspešne vykročil za ziskom šiesteho titulu na turnaji majstrov. V pondelkovom súboji si poradil v zelenej skupine s osmičkou "pavúka" Casperom Ruudom z Nórska vo dvoch setoch 7:6 (4) a 6:2. Vo večernom stretnutí si Rus Andrej Rubľov poradil s Grékom Stefanosom Tsitsipasom vo dvoch setoch 6:4, 6:4.

Djokovič stratil svoje podanie hneď v prvom geme. Manko 1:3 dokázal zmazať brejkom v šiestej hre a v desiatej mal za stavu 5:4 k dispozícii dva setbaly. Dvadsaťdvaročný Nór však dotiahol set do tajbrejku, v ktorom viedol 4:3. Ale štyri víťazné loptičky za sebou znamenali zisk úvodného dejstva pre Srba. V druhom sete už favorit jasne dominoval, súpera a debutanta na podujatí brejkol v prvej aj piatej hre a zápas dotiahol do víťazného konca. Využil svoj druhý mečbal.

"Zo straty prvého servisu v prvom sete som sa spamätal," povedal po víťazstve tridsaťštyriročný Srb. "Bolo to zvláštne. Mal som dobrý forhend, prišiel som k sieti a išlo to celkom dobre. Potom sa mi šmyklo, zakopol som, spadla mi raketa a stratil som servis. Podmienky sú tu dosť náročné - ak stratíte podanie, je ťažké dostať ho späť. Mne sa to však podarilo a som veľmi spokojný s tým, ako som zápas zvládol," dodal Djokovič, ktorý pri štrnástom štarte na koncoročnom turnaji získal 39. víťazstvo. V historickej tabuľke sa tak dotiahol na druhého Ivana Lendla. "Nole" môže šiestym triumfom vyrovnať rekord Švajčiara Rogera Federara, naposledy turnaj majstrov vyhral v roku 2015.

V prvom sete ďalšieho zápasu zelenej skupiny rozhodol piaty gem, v ktorom dvadsaťtriročný Grék stratil podanie. Jeho súper si potom pohodlne udržal náskok. Druhý set mal takmer rovnaký priebeh, keď dvadsaťštyriročný Rus využil za stavu 2:2 brejkbal, následne odolal tlaku Tsitsipasa a spravil úspešný prvý krok smerom k postupu do semifinále.

"Myslím si, že toto sú chvíle, pre ktoré trénujeme - byť tu, užívať si atmosféru a zahrať si skvelý tenis, ktorý baví divákov," povedal po zápase Rubľov. "Dobré podávanie je vždy kľúčové, no nie je to zďaleka všetko. Bol som naozaj agresívny pri odvracaní úderov aj na čiare. Dnes som odohral skvelý zápas a som spokojný," povedal víťaz.

dvojhra - zelená skupina



Novak Djokovič (Srb.-1) - Casper Ruud (Nór.-8) 7:6 (4), 6:2
Andrej Rubľov (Rus.-5) – Stefanos Tsitsipas (Gr.-4) 6:4, 6:4