Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Nadal i Swiateková budú hrať United Cup, najvyššie nasadené je Grécko

Poľská tenistka Iga Swiateková reaguje po bodovom zisku proti Francúzke Caroline Garciovej v zápase skupiny Tracy Austinovej na MS WTA Tour v americkom Fort Worthe 3. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Na United Cupe sa predstaví 18 tímov, žreb ich rozdelil do šiestich skupín.

Sydney 10. novembra (TASR) - Španiel Rafael Nadal i Poľka Iga Swiateková sa na prelome decembra a januára predstavia v novovzniknutej súťaži miešaných reprezentačných tímov pod názvom United Cup v Austrálii. Jedenásťdňové podujatie v Brisbane, Perthe a Sydney má dotáciu 15 miliónov USD a budú sa na ňom rozdeľovať body do rebríčka ATP i WTA.

Na United Cupe sa predstaví 18 tímov, žreb ich rozdelil do šiestich skupín. Známych je zatiaľ 16 účastníkov, zvyšných dvoch spozná verejnosť 21. novembra. Najvyššie nasadené je Grécko, v ktorého drese sa predstavia aj Stefanos Tsitsipas a Maria Sakkariová. Dvojkou bude Poľsko so Swiatekovou a Hubertom Hurkaczom. Každý tím mohol zaradiť do nominácie maximálne štyroch mužov a štyri ženy. Zápasy budú pozostávať zo štyroch dvojhier (dve mužské a dve ženské) a z miešanej štvorhry.

Podujatie potrvá od 29. decembra do 8. januára a bude generálkou na prvý grandslamový turnaj roka Australian Open, ktorý sa v Melbourne začne 16. januára. Brisbane, Perth i Sydney budú hostiť po dve základné trojčlenné skupiny, ich víťazi sa stretnú v play off o postup do semifinále. V ňom ich doplní ďalší tím na základe výsledkov zo základnej skupiny.

V španielskom výbere je okrem grandslamového rekordéra Rafaela Nadala napríklad aj Paula Badosová, absentovať však bude svetová jednotka Carlos Alcaraz. Ženská trojka Jessica Pegulová figuruje v nominácii USA a čerstvá víťazka MS WTA Tour Caroline Garciová bude reprezentovať Francúzsko. Po zranení členka už bude hrať za Nemecko Alexander Zverev.



Zloženie skupín United Cupu:

A-skupina (Perth): Grécko, Belgicko, ???

B-skupina (Brisbane): Poľsko, Švajčiarsko, ???

C-skupina (Sydney): USA, Nemecko, Česko

D-skupina (Sydney): Španielsko, Austrália, Veľká Británia

E-skupina (Brisbane): Taliansko, Brazília, Nórsko

F-skupina (Perth): Francúzsko, Chorvátsko, Argentína