Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Poľský prezident vyznamenal Swiatekovú Zlatým krížom

Poľská tenistka Iga Swiateková pózuje s trofejou počas fototermínu na streche Galeries Lafayette po sobotňajšom víťazstve nad Američankou Sofiou Keninovou vo finále ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros 11. októbra 2020 v Paríži. Foto: TASR/AP

Devätnásťročná hráčka sa stala na Roland Garros v Paríži prvou Poľkou, ktorá triumfovala na grandslamovom podujatí.

Varšava 23. októbra (TASR) - Poľská tenistka Iga Swiateková dostala od prezidenta svojej vlasti vyznamenanie Zlatý kríž za zásluhy. Devätnásťročná hráčka sa stala na Roland Garros v Paríži prvou Poľkou, ktorá triumfovala na grandslamovom podujatí.

Jej otec Tomasz, bývalý veslár a olympionik, ktorý sa podieľal na športovom raste Swiatekovej, dostal ešte prestížnejšie vyznamenanie Rad znovuzrodeného Poľska štvrtej triedy. Informovala o tom agentúra DPA.

"Toto je znamenie nádeje lepšej budúcnosti. Veríme, že táto medaila je iba prvá z mnohých, ktoré budú nasledovať po ďalších víťazstvách," vyhlásil pri odovzdávaní vyznamenania prezident Poľskej republiky Andrzej Duda, ktorý zároveň ocenil fakt, že Swiateková dokázala úspešne skĺbiť športovú kariéru so vzdelávaním: "Ďakujem vám veľmi pekne za nádherný príklad pre ďalších mladých športovcov."