Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Djokovič vyslal po triumfe kontroverzný politický odkaz o Kosove

Na snímke srbský tenista Novak Djokovič postúpil do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži , keď zvíťazil nad Američanom Aleksandarom Kovačevičom 6:3, 6:2, 7:6 (1) v pondelok 29. mája 2023. Foto: TASR/AP

Srbsko stále považuje Kosovo za súčasť svojho územia.

Paríž 30. mája (TASR) - Srbský tenista Novak Djokovič sa po svojom triumfe v 1. kole na Roland Garros v Paríži postaral o kontroverzný moment. Prostredníctvom odkazu na kamere poslal do sveta svoj postoj k súčasnej politickej situácii v Kosove.

"Kosovo je srdcom Srbska. Zastavte násilie," napísal v srbčine na objektív kamery po víťazstve nad Američanom so srbskými koreňmi Aleksandarom Kovačevičom 6:3, 6:2 a 7:6 (1).

Približne 25 vojakov mierových síl NATO, ktorí bránili tri radnice v severnej časti Kosova, v pondelok utrpelo zranenia pri zrážkach so srbskými demonštrantmi a srbský prezident Aleksandar Vučič uviedol armádu do najvyššieho stupňa bojovej pohotovosti.

K incidentom došlo deň po tom, ako generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval Kosovo, aby zmiernilo napätie so Srbskom po zrážkach medzi kosovskou políciou a demonštrantmi. Tí nesúhlasia s tým, aby v etnicky srbských oblastiach úradovali albánski starostovia.

Podľa Vučiča utrpelo v pondelok zranenia 52 Srbov, z toho traja vážne. Kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová obvinila svojho srbského kolegu z destabilizácie Kosova.

Srbsko ani Rusko ako jeho tradičný spojenec neuznávajú nezávislosť Kosova, pričom Moskva zablokovala snahu tejto krajiny stať sa členom Organizácie Spojených národov (OSN). Srbsko stále považuje Kosovo za súčasť svojho územia.

"Neexistujú nijaké oficiálne grandslamové pravidlá o tom, čo hráči môžu alebo nemôžu povedať. Francúzska tenisová federácia (FFT) v tejto veci nevydá žiadne vyhlásenie, ani nezaujme žiadne stanovisko,"
uviedli pre Reuters predstavitelia FFT, ktorá Roland Garros organizuje.

Djokovič, ktorého otec sa narodil v Kosove, podľa stanice Sky News srbským novinárom povedal: "Nie som politik, ani nemám v úmysle vstupovať do diskusií. Ako Srba ma zraňuje, čo sa deje v Kosove. Naši ľudia boli vyhnaní z magistrátov. To je to najmenej, čo som mohol urobiť. Ako verejne známa osoba cítim povinnosť vyjadriť podporu našim ľuďom a celému Srbsku. Kosovo je naše srdce, pevnosť, centrum najdôležitejších udalostí; odohrala sa tam najväčšia bitka, je tam najviac kláštorov. Je veľa dôvodov, prečo som to napísal. Neviem, či ma niekto potrestá, alebo niečo podobné, ale urobil by som to znova. Som proti vojnám a konfliktom akéhokoľvek druhu," dodal 36-ročný tenista.

Djokovič je na Roland Garros v pozícii nasadenej trojky. Na parížskej antuke môže získať rekordný 23. grandslamový titul a odpútať sa na čele historických tabuliek od Rafaela Nadala. Španiel vo francúzskej metropole neobhajuje titul pre zranenie bedrového kĺbu, ktoré utrpel v januári na Australian Open.