Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Swiateková získala v Paríži druhý grandslamový titul

Poľka Iga Swiatek bozkáva trofej po víťazstve vo finále proti Coco Gauffovej z USA v dvoch setoch 6:1, 6:3 na tenisovom turnaji French Open na štadióne Roland Garros vo Francúzsku v sobotu 4. júna 2022. Foto: TASR/AP

Dvadsaťjedenročná Swiateková predĺžila svoju víťaznú šnúru už na 35 zápasov. Vyrovnala najdlhšiu sériu na okruhu WTA v tomto storočí v podaní Američanky Venus Williamsovej z roku 2000.

Paríž 4. júna (TASR) - Poľská tenistka Iga Swiateková sa stala druhýkrát víťazkou ženskej dvojhry na Roland Garros. Turnajová jednotka zdolala vo finále nasadenú osemnástku Američanku Cori Gauffovú hladko 6:1, 6:3 a získala druhý grandslamový titul. Na parížskej antuke triumfovala aj v októbri 2020.

Dvadsaťjedenročná Swiateková predĺžila svoju víťaznú šnúru už na 35 zápasov. Vyrovnala najdlhšiu sériu na okruhu WTA v tomto storočí v podaní Američanky Venus Williamsovej z roku 2000. Poľka si odnáša z francúzskej metropoly prémiu 2,2 milióna eur pred zdanením a 2000 bodov do svetového rebríčka. V jeho pondelňajšom vydaní si upevní post líderky.

Osemnásťročná Gauffová napriek sobotňajšej prehre dosiahla v Paríži životný úspech. Stala sa najmladšou finalistkou Roland Garros od roku 2001, keď hrala o titul Belgičanka Kim Clijstersová. Vo svetovom rebríčku sa Gauffová posunie na 13. miesto, čo bude jej nové maximum.

Swiateková vo finálovom dueli na dvorci Philippa Chatriera od začiatku potvrdzovala úlohu favoritky. v prvom i treťom geme prelomila podanie súperky a vybudovala si náskok 4:0. Poľka hrala rýchlo, kvalitne returnovala, vo výmenách dokázala Gauffovú zatlačiť do defenzívy. Američanka robila príliš veľa nevynútených chýb najmä z forhendu. V piatom geme si podržala servis a znížila na 1:4, no záver setu bol opäť v réžii Swiatekovej.

Poľka Iga Swiateková počas zápasu na tenisovom turnaji French Open na štadióne Roland Garros v sobotu 4. júna 2022 v Paríži.
Foto: TASR/AP


V úvode druhého dejstva Gauffová zobrala Poľke podanie a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 2:0. Swiateková sa však rýchlo zmobilizovala, v ďalších minútach otočila na 5:2 a zápas už s prehľadom dotiahla do víťazného konca. V deviatom geme premenila na vlastnom servise hneď prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu s Gauffovou na 3:0. V marci ju zdolala na harde v Miami, vlani v máji na antuke v Ríme. Na oboch podujatiach dokráčala k titulu.

Swiateková počas slávnostného ceremoniálu pri tónoch poľskej hymny neskrývala dojatie. "Povedala som po zápase Coco, aby neplakala, a teraz som sa ani ja neubránila slzám. Coco predviedla počas dvoch týždňov výborné výkony, urobila veľký pokrok. Určite bude raz grandslamovou víťazkou. Chcela by som sa poďakovať všetkým členom môjho tímu za podporu, bez nich by som tu teraz nestála s trofejou. Ďakujem aj môjmu otcovi a sestre. Všetky kúsky skladačky do seba zapadli. Keď som pred dvoma rokmi získala v Paríži prvý titul, bolo to niečo neuveriteľné. Tvrdo som pracovala, aby som to zopakovala. Bola som pod veľkým tlakom, no dokázala som sa s ním vyrovnať. Vďaka patrí aj poľským fanúšikom, ktorých bolo v hľadisku neúrekom, videla som veľa poľských vlajok. Chcela by som poslať odkaz aj Ukrajincom, ktorí prežívajú ťažké časy - zostaňte silní. Ďakujem aj organizátorom turnaja. Vždy, keď sem prídem, mám extra motiváciu. Už sa teším na budúcoročný Roland Garros," uviedla Poľka vo svojom príhovore po prevzatí Pohára Suzanne Lenglenovej z rúk Švéda Matsa Wilandera - trojnásobného parížskeho šampióna.

Gauffová zablahoželala Swiatekovej k zisku titulu: "Predviedla si úžasné výkony a trofej si zaslúžiš. Dúfam, že sa spolu ešte stretneme v grandslamovom finále a že ti budem dôstojnejšou súperkou. Ďakujem môjmu tímu. Chcem sa všetkým jeho členom ospravedlniť, že som nebola schopná predviesť to, na čom sme pracovali. Dúfam, že vás ešte v budúcnosti poteším. Ďakujem organizátorom turnaja aj divákom za to, že mi držali palce, aj keď sa mi nedarilo."

Poľka Iga Swiatek (vpravo) drží trofej po víťazstve vo finále proti Coco Gauffovej z USA (vľavo) v dvoch setoch 6:1, 6:3 na sobotňajšom tenisovom turnaji French Open na štadióne Roland Garros v Paríži. , 4. júna 2022
Foto: TASR/AP


Ohlasy svetových médií na triumf poľskej tenistky Igy Swiatekovej vo finále ženskej dvojhry na grandslamovom Roland Garros:.



Sport.pl (Poľ.): "Iga Swiateková šampiónkou Roland Garros. Coco Gauffová bola proti jej oslnivej hre úplne bezradná."

Gazeta Wyborcza (Poľ.): "Paríž je náš. Iga Swiateková po druhý raz v kariére vyhrala Roland Garros."

Przeglad Sportowy (Poľ.): "Gauffová bola vo finále bez šance. Swiateková sa po víťaznom finále neubránila slzám."

ESPN (USA): "Iga Swiateková vyzerá byť nezdolateľná. Vo finále urobila s Coco Gauffovou krátky proces."

AP (USA): "Coco Gauffová bola vo finále proti Ige Swiatekovej bez šance, tak ako všetky Poľkine súperky na tohtoročnom Roland Garros."

Gazzeta dello Sport (Tal): "Swiateková kráľovnou Paríža. Vo finále deklasovala Gauffovú 6:1, 6:3."

Marca (Šp.): "Svetová jednotka Iga Swiateková už 108 dní neokúsila trpkosť prehry a natiahla víťaznú sériu na 35 zápasov."

L´Equipe (Fr.): "Veľká patrónka. Iga Swiateková po druhý raz ovládla Roland Garros."

idnes.cz (ČR): "Swiateková vyhrala druhýkrát Roland Garros. Vo finále zmietla Gauffovú."



dvojhra - ženy - finále:



Iga Swiateková (Poľ.-1) - Cori Gauffová (USA-18) 6:1, 6:3