Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Tsitsipas postúpil do prvého grandslamového finále v kariére

Grécky tenista Stefanos Tsitsipas reaguje po bodovom zisku v zápase proti Nemcovi Alexandrovi Zverevovi v semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži 11. júna 2021. Foto: TASR/AP

Tsitsipasovi vyšiel úvod zápasu so Zverevom.

Paríž 11. júna (TASR) - Grécky tenista Stefanos Tsitsipas sa prebojoval do prvého grandslamového finále v kariére.

V semifinále dvojhry na Roland Garros zvíťazil ako nasadená päťka nad turnajovou šestkou Nemcom Alexandrom Zverevom po triapolhodinovej päťsetovej bitke 6:3, 6:3, 4:6, 4:6, 6:2. V dueli o titul nastúpi v nedeľu proti víťazovi súboja medzi obhajcom trofeje Španielom Rafaelom Nadalom a najvyššie nasadeným Srbom Novakom Djokovičom.

Tsitsipas je historický prvý Grék vo finále niektorého z podujatí veľkej štvorky. Na antukovom vrchole sezóny sa mu darilo aj vlani, keď sa v Paríži dostal do semifinále, v ktorom prehral s Djokovičom v piatich setoch. V tejto sezóne má na antuke skvelú formu. Vyhral turnaj série Masters 1000 v Monte Carle i podujatie v Lyone. V Barcelone podľahol až vo finále Nadalovi po trojsetovom boji.

Tsitsipasovi vyšiel úvod zápasu so Zverevom. V druhom geme aj vďaka dvom dvojchybám Nemca prelomil podanie súpera a po potvrdení brejku si vybudoval náskok 3:0. Grék ťažil z dobrého pohybu po dvorci, kvalitne servoval, mal vysokú úspešnosť na sieti. Zverev sa nevedel chytiť na returne. Za stavu 3:5 to síce dotiahol na zhodu, no následne spravil dve nevynútené chyby a tak sa prvý set stal korisťou Tsitsipasa.

V druhom dejstve za stavu 1:0 sa Zverev dostal k prvému brejkbalu a po vyhodenom forhende z rakety Tsitsipasa ho aj premenil. Vzápätí si udržal podanie a odskočil Grékovi na 3:0. Tsitsipas sa však rýchlo otriasol, získal sedem gemov za sebou a ujal sa vedenia 2:0 na sety. V treťom dejstve Zverev pridal na agresivite, dokázal Tsitsipasa zatlačiť z forhendu. Za stavu 1:1 zobral Grékovi podanie a výhodu brejku pretavil v zisk setu.

Nemec bol na koni a hneď na začiatku štvrtého setu opäť zobral Tsitsipasovi podanie. Grék pôsobil v týchto momentoch nervóznym dojmom, čoraz častejšie sa rozprával sám so sebou. Zverev razantne servoval do Tsitsipasovho bekhendu, zbieral ľahké body a vynútil si piaty set. V jeho úvode mal k dispozícii tri brejkbaly, Tsitsipas však dokázal otočiť z 0:40, čo Gréka výrazne povzbudilo. Za stavu 2:1 Zvereva brejkol a šancu na postup do prvého grandslamového finále už z rúk nepustil. Za stavu 5:3 premenil pri vlastnom servise v poradí piaty mečbal.

V prvom pozápasovom rozhovore s bývalou francúzskou tenistkou Marion Bartoliovou neskrýval slzy dojatia. „Je to pre mňa veľmi emotívny moment. Moje prvé myšlienky sa upierajú ku koreňom. Pochádzam z malého mestečka neďaleko Atén. Postupom do grandslamového finále sa mi splnil odveký sen. Na začiatku piateho setu pri troch brejkbaloch Saschu mi veľmi pomohli diváci. Cítil som, že sú na mojej strane a dodávajú mi energiu. Aj vďaka ich podpore som to dobojoval do úspešného konca. Bolo to intenzívne a nervydrásajúce. Veľmi ma potešilo, že v hľadisku bolo veľa gréckych vlajok. Myslím si, že spolu s Mariou Sakkariovou robíme našej krajine dobré meno. Vďaka nám sa Grécko dostalo na tenisovú mapu. Dnešné víťazstvo pre mňa veľa znamená. Je to krásna náplasť na všetky tie bolestné prehry," uviedol Tsitsipas.

Muži - dvojhra - semifinále:

Stefanos Tsitsipas (Gr.-5) - Alexander Zverev (Nem.-6) 6:3, 6:3, 4:6, 4:6, 6:3