Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Do karantény pred Australian Open zamierilo ďalších 25 hráčov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tiley priznal, že karanténa je tvrdá, no dodal, že tenisti o rizikách vedeli.

Melbourne 17. januára (TASR) - V prísnej karanténe v Austrálii je pred úvodným grandslamovým podujatím sezóny už 72 tenistov. V nedeľu pribudlo k 47 zo soboty ďalších 25, keď pozitívny test na koronavírus mal aj pasažier letu z katarskej Dauhy.

Šéf Australian Open Craig Tiley napriek tomu vyhlásil, že podujatie sa začne 8. februára podľa plánu, aj napriek komplikáciám. Pripustil však, že situácia rozhodne nie je ideálna pre tenistov a tenistky, ktorí museli zamieriť do prísnej karantény a nemôžu dva týždne opustiť hotelové izby.

O rozruch sa v sobotu postarali tri pozitívne testované osoby z dvoch z celkového počtu 17 charterových letov, na ktorých sa dopravili tenisti do Melbourne a Adelaide. Ďalší pozitívny výsledok mal v nedeľu jeden z členov vysielacieho tímu, ktorý priletel do Austrálie z Los Angeles. Ani jeden z pozitívne testovaných ľudí nebol tenista. Medzi infikovanými však boli Sylvain Bruneau, tréner šampiónky US Open 2019 Biancy Andreescuovej, a ešte jeden nemenovaný kouč. Všetky štyri osoby mali pred odletom do Austrálie negatívne výsledky testov.

Všetci ľudia na palubách boli miestnymi hygienickými úradmi vyhodnotení ako blízke kontakty a museli sa na 14 dní povinne uzavrieť do hotelových izieb. Spomínaní hráči tak nemôžu ani trénovať. Podľa lokálnych médií by mali byť medzi nimi Viktoria Azarenková, Sloane Stephensová, Angelique Kerberová či Kei Nišikori. Ostatní tenisti, ktorí pricestovali do dejiska Australian Open inými letmi a neprišli do úzkeho kontaktu s infikovanými, musia síce tiež absolvovať dvojtýždňovú karanténu, ale podľa zdravotného protokolu majú dovolené každý deň trénovať päť hodín.

"Vždy sme vedeli, že bude existovať v súvislosti s pandémiou výrazné riziko. No Australian Open sa uskutoční a urobíme všetko pre to, aby sme zabezpečili tenistom, ktorých táto situácia postihla, čo najakceptovateľnejšie podmienky," uviedol Tiley pre televíznu stanicu Channel Nine. Niektoré hráčky vrátane Sorany Cirsteovej a Belindy Benčičovej sa na sociálnych sieťach posťažovali, že nemôžu trénovať, niektoré priznali, že netušili, aký tvrdý lockdown ich čaká, pokiaľ jedna z osôb bude pozitívne testovaná. "Ak by mi o tomto pravidle povedali dopredu, neprišla by som hrať do Austrálie," napísala na Twitteri Cirsteová. "Dvakrát by som si rozmyslela, či sem prídem," doplnila ju kazašská tenistka Julia Putincevová.
Kazašská tenistka Julia Putincevová, archíve foto.
Foto: TASR/AP

Tiley priznal, že karanténa je tvrdá, no dodal, že tenisti o rizikách vedeli: "Od začiatku sme dali jasne na vedomie, že je riziko, že po pozitívnom teste bude nasledovať pre všetky osoby 14-dňová izolácia. Pri každom lete existuje riziko, že budete vyhodnotený ako blízky kontakt s pozitívne testovanou osobou." Podľa agentúry AP už niektorí hráči, ktorí majú byť zavretí na hotelových izbách, porušili striktné karanténne opatrenia tým, že si nechali otvorené dvere. Podľa komisárky Emmy Cassarovej tým riskujú, že ich premiestnia do iného hotela a za dverami im bude stáť policajt. Citovala jedného hráča, ktorý "otvoril dvere na hotelovej izbe a debatoval cez chodbu so svojím tréningovým partnerom". "Je to správanie na veľmi nízkej úrovni. Sú to však veľmi nebezpečné činy, ktoré nemôžeme tolerovať," vyhlásila Cassarová.