Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Tenisoví velikáni sa v Česku objavia na poštových známkach

Ivan Lendl Foto: TASR/AP

V Česku ide o unikát, veď na české poštové známky sa popri prezidentoch dostali za života iba pápež Ján Pavol II. a kozmonaut Vladimír Remek.

Praha 18. novembra (TASR) - Filatelisti nielen v ČR sa môžu od 11. decembra tešiť na skutočnú raritu, aršíky 25 známok 18 tenisových legiend, vrátane Ivana Lendla, Martiny Navrátilovej, Jana Kodeša, Jaroslava Drobného, Věry Sukovej, Jiřího Javorského, Hany Mandlíkovej, Tomáša Šmída, ale aj Petry Kvitovej a Tomáša Berdycha.

Všetky síce bude možné nalepiť aj na listy alebo pohľadnice, predpokladá sa však, že väčšina z nich nájde miesto v albumoch zberateľov.

Aršíky sa budú predávať po 325 Kč na vybraných poštových úradoch, napríklad v Jindřišskej ulici v Prahe, ale aj v Brne, Českých Budějoviciach, Dačiciach, Plzni, Ústí nad Labem alebo Tŕeboni.

V ČR ide o unikát, veď na české poštové známky sa popri prezidentoch dostali za života iba pápež Ján Pavol II. a kozmonaut Vladimír Remek. Niektorí československí športovci sa však už objavili na známkach vydaných v zahraničí, ako napríklad viacnásobní olympijskí šampióni Emil Zátopek a Věra Čáslavská, ale aj futbalista Jozef Chovanec, ktorý figuroval na známkach Gambie. To isté platí však aj o tenistoch Ivanovi Lendlovi a Martine Navrátilovej.

Informoval o tom internetový server iDNES.cz.

S predmetnou iniciatívou prišiel podľa rovnakého zdroja wimledonský víťaz mužskej dvojhry z roku 1973 Jan Kodeš, ktorý získal súhlasy od všetkých hráčov, ako aj vhodné fotografie, vrátane licenčných súhlasov archívov a fotografov v prípade historických snímok.

Známky tenistov sa na trhu objavia formou tzv. personalizovaných známok, čo sú jediné známky, na ktorých môžu byť žijúce osoby. Objednáva si klient, ktorým bola v tomto prípade firma Safina Jesenice. Samotné známky v ČR jestvujú už od augusta minulého roka, až teraz však budú dostupné širokej verejnosti. S tlačiarenskými prácami v celkovom náklade 30.000 ks aršíkov začala Česká pošta v pondelok ráno, necelých 24 hodín po historickej obhajobe Davisovho pohára českou reprezentáciou v Belehrade po víťazstve nad domácim Srbskom.