Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Tenista Majchrzak neprešiel dopingovou kontrolou, výsledky ho šokovali

Kamil Majchrzak, archívna snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Dvadsaťšesťročný tenista figuruje v rebríčku ATP na 77. mieste a tento rok bolo jeho najlepším výsledkom semifinále na februárovom turnaji v indickom Pune.

Varšava 9. decembra (TASR) - Poľského tenistu Kamila Majchrzaka dočasne suspendovali po tom, ako neprešiel v októbri a novembri dopingovými kontrolami na celkovo troch turnajoch. Podľa vlastných slov neužil žiadne zakázané látky úmyselne a výsledky testov ho šokovali.

"Bol to pre mňa veľký šok. Začal som najťažší boj v mojom živote - boj o dokázanie neviny," citovala Majchrzaka agentúra AFP. Dvadsaťšesťročný tenista figuruje v rebríčku ATP na 77. mieste a tento rok bolo jeho najlepším výsledkom semifinále na februárovom turnaji v indickom Pune.

Jednotka pre tenisovú integritu (ITIA) v piatok informovala, že Majchrzak mal pozitívne testy na turnajoch v Sofii, Tokiu a na challengeri v Soule. Kontrola našla v jeho vzorke stopy po nedovolenej látke SARM S-22, ktorá figuruje na zozname nedovolených látok Svetovej antidopingovej agentúry (WADA).

V medicíne sa SARM využíva s cieľom terapeutického pôsobenia pri rôznych zdravotných stavoch, vrátane straty svalovej hmoty, osteoporózy, rakoviny a hypogonadizmu. Rovnakú látku objavili v júni aj vo vzorke slovenského tenistu Andreja Martina, ktorý tiež bojuje o očistenie svojho mena.