Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Tenistky SR proti Taliansku so Schmiedlovou, Kužmovou i Jamrichovou

Na snímke sprava slovenský nehrajúci kapitán Matej Lipták, tenistka Renáta Jamrichová počas tlačovej konferencie k nominácii na kvalifikačné stretnutie Pohára Billie Jean Kingovej s Talianskom 15. marca 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Hrať sa bude 14.-15. apríla na tvrdom povrchu GreenSet v NTC.

Bratislava 15. marca (TASR) - Kvarteto slovenských tenistiek Anna Karolína Schmiedlová, Viktória Kužmová, Tereza Mihalíková a Renáta Jamrichová figuruje v nominácii na kvalifikačné stretnutie Pohára Billie-Jean Kingovej proti Taliansku v Bratislave. Hrať sa bude 14.-15. apríla na tvrdom povrchu GreenSet v NTC. Postup na finálový turnaj si zaistia víťazi deviatich kvalifikačných duelov.

Obhajkyne titulu Švajčiarky a vlaňajšie finalistky Austrálčanky majú účasť zabezpečenú automaticky. Dvanáste miesto bude patriť hostiteľskej krajine finálového turnaja 2023, pokiaľ sa ešte nekvalifikovala. V opačnom prípade voľnú kartu udelia tímu, ktorý sa priamo nekvalifikoval. Líderkou talianskeho družstva by mala byť svetová dvadsaťšestka Martina Trevisanová, v elitnej stovke sú okrem nej ešte Camila Giorgiová, Elisabetta Cocciarettová, Jasmine Paoliniová i Lucia Bronzettiová. Oficiálna nominácia by mala byť známa v piatok 17. marca.

S Taliankami majú Slovenky priaznivú bilanciu 2:0. Vo februári 2017 ich zdolali 3:2 na antuke vo Forli. V novembri 2002 nad nimi zvíťazil na finálovom turnaji v Maspalomase a po triumfe nad domácim Španielskom napokon získali cennú trofej. Slovenský tím sa pokúsi tretíkrát za sebou postúpiť na finálový turnaj, vlani v Glasgowe i predvlani v Prahe mu tesne ušiel postup do semifinále.

Slovenský kapitán Matej Lipták sa zatiaľ rozhodol nominovať štyri hráčky. "Budem ešte sledovať štyri-päť adeptiek na piate miesto v tíme. Oficiálnu prípravu chceme začať v sobotu 8. apríla. Bol som si pozrieť dva turnaje ITF v Trnave, kde som videl v akcii všetky naše hráčky, ktoré tam štartovali. Mám prehľad o ich forme, čo je super. Šancu byť v nominácii majú Rebecca Šramková i Radka Zelníčková, ktorá sa v Trnave prezentovala vo veľmi dobrom svetle. V sobotu sa chystám na turnaj WTA v Miami. Chcel by som si pozrieť talianske hráčky, ktoré by mali hrať v hlavnej súťaži i Kajku Schmiedlovú."

Podľa šéfa slovenskej lavičky môžu jeho zverenky prekvapiť. "Rebríčkovo nie sme favoritmi, ale tímové zápasy sú niečo iné ako turnajové. Rozhodujú iné faktory, vieme sa na súperky pripraviť a motivovať naše hráčky k tomu, aby sa vyburcovali k maximálnym výkonom. Súper má veľký výber, ich kapitánka Tathiana Garbinová to môže mixovať. Taliansko je jedna z najsilnejších tenisových krajín, no verím, že je v našich silách zvíťaziť a postúpiť na finálový turnaj. Fanúšikovia môžu urobiť veľa. Dúfam, že prídu našim babám pomôcť v čo najväčšom počte a vytvoria výbornú atmosféru."

Jamrichová prvýkrát okúsila atmosféru prestížnej tímovej súťaže vlani v Glasgowe. "Je to super príležitosť. Budem mať opäť šancu trénovať s babami a byť s nimi v tíme. Nastúpime doma, takže bude to pre mňa niečo nové a špeciálne. Dúfam, že si zahrám aj v nejakom zápase. Som rada, že nastúpime na harde, tvrdý povrch v NTC mi vyhovuje," uviedla tohtoročná víťazka juniorskej štvorhry na grandslamovom Australian Open.