Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Košice zdolali Liptovský Mikuláš a dostali sa na čelo tabuľky

HC Košice, archívna snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Už v 20. sekunde hrali domáci presilovú hru, v ktorej bol najbližšie ku gólu Varga, ale nenamieril presne.

Bratislava 15. januára (TASR) - Hokejisti HC Košice zvíťazili v 39. kole Tipsport ligy nad Liptovským Mikulášom 4:2 a dostali sa na čelo tabuľky o skóre pred Banskú Bystricu, ktorá prehrala v Poprade 1:4.

HC Košice - MHk 32 Liptovský Mikuláš 4:2


V zostave domácich sa po mesačnej absencii objavil útočník Marek Bartánus, ktorý nastúpil po boku Eduarda Šedivého. Toho tréner Čada opäť zaradil na pozíciu útočníka. Hosťom chýbali Richard a Róbert Hunovci, Richard Stehlík i Igor Bobček.

Košičania chceli odčiniť piatkovú domácu prehru s Banskou Bystricou a zároveň uzavrieť štvorzápasovú domácu sériu víťazstvom. Už v 20. sekunde hrali domáci presilovú hru, v ktorej bol najbližšie ku gólu Varga, ale nenamieril presne. Košičania sa v prvej desaťminútovke snažili o úvodný gól, boli ofenzívne aktívnejší, ale z výhodných pozícií ich vytláčala obrana Liptákov. Ani presilová hra domácich v 12. minúte nebola využitá a tak prišiel trest. V 17. minúte Rudolf Huna vyhral osobný súboj s obrancom Kochom, položil si brankára Kopřivu a rutinérsky otvoril skóre - 0:1.

Liptákov úvodný gól osmelil a v druhej časti bol k videniu vyrovnaný hokej. V 25. minúte domáci hráči využili presilovku, keď bol na konci rýchlej spolupráce Dávid Šoltés - 1:1. Nerozhodný stav však dlho nevydržal. O päť minút sa Stümpel dostal pred bránku, neunáhlil sa a čepeľ Števuliakovej hokejky našiel ideálne - 1:2. Košičanom sa dlho nedarilo prekvapiť obranu hostí, ktorí sa snažili hrýzť z rýchlych brejkov.

Aj k vyrovnaniu na 2:2 pomohla domácim presilovka. V 44. minúte Jenčíkovu strieľanú prihrávku tečoval Boltun a brankár Križan bol bezmocný - 2:2. V 49. minúte si Košičania vytvorili tlak, šance Klímu i Bartoša však pozorný Križan zmaril. Krátko na to sa do úniku dostal Lipták Rudolf Huna, ale ani on nenaklonil skóre na stranu svojho tímu. Od 56. minúty domáci prvýkrát v zápase viedli. Ich gól padol opäť v presilovke, tentoraz Nagyovu strieľanú prihrávku usmernil Jenčík - 3:2. Konečnú podobu výsledku dal v 60. minúte domáci kapitán Nagy, ktorý pri powerplay súpera využil nedorozumenie hráčov hostí a pohodlne uzavrel na 4:2.


HC Košice - MHk 32 Liptovský Mikuláš 4:2 (0:1, 1:1, 3:0)

Góly:
25. Šoltés (Suja, Deyl), 44. Boltun (Jenčík, Suja), 56. Jenčík (Nagy), 60. Nagy - 17. Rud. Huna (Cibák, Burzala), 30. Števuliak (Stümpel, Kabáč). Rozhodovali: Orolin - Gajan, Smrek, vylúčení: 3:6 na 2 min., navyše Nagy (Koš.) 10 min. za nešp. správ., Števuliak (Lip. M.) 10 min. za napadn. hlavy a krku, presilovky: 3:0, oslabenia: 0:0, 2496 divákov.

Zostavy:

HC Košice:
Kopřiva - Dudáš, Deyl, Matejka, Koch, Vašíček, Šmach, Jankovič - Jenčík, Boltun, Nagy - Milý, Suja, Varga - Bicek, Klíma, Bartoš - Šoltés, Šedivý, Bartánus

MHK 32 Liptovský Mikuláš: Križan - Burzala, Mezovský, Nádašdi, Šiška, Kadlubiak, Moravčík, Makovský - Rud. Huna, Cibák, J. Sukeľ - Kriška, Uhrík, Uram - Števuliak, Stümpel, Kabáč - Lištiak, Piatka, Laco

Rostislav Čada, tréner HC Košice: "My sme dnes dvakrát prehrávali. Vďaka bojovnosti sme sa vrátili do zápasu. Mužstvo si dnes zaslúži pochvalu za charakter, ktorý ukázalo v závere zápasu."

Róbert Spišák, tréner MHK 32 Liptovský Mikuláš: "V úvode nás domáci zatlačili do defenzívy, ale podarilo sa nám to ustáť. Potom sme vyrovnali hru a dostali sme sa aj do vedenia, počas ktorého sme mali aj ďalšie príležitosti. Dnes rozhodli presilovky, v ktorých súper strelil tri góly. V závere sme sa snažili o vyrovnanie."


HK Nitra - HC Nové Zámky 1:3



Zápas sa začal vo veľmi dobrej atmosfére o ktorú sa starali obidva tábory. Domáci hráči mali výhodu presilovej hry, v ktorej nastrelil žrdku navrátilec do zostavy Kutálek. Na druhej strane potvrdil známe pravidlo nedáš–dostaneš Rehák, ktorý pretlačil puk za Hartzella – 0:1. V 8. minúte vyhrávali hostia už o dva góly, keď zakombinovala fínska dvojica Saarinen – Mäkinen a druhý menovaný namieril presne. V 19. minúte sa ocitol v dobrej príležitosti Slovák, ale bránu minul. Na začiatku druhej tretiny začali aktívne domáci, keď si vybojovali presilovú hru o dvoch hráčov. V nej Ordzovenský ponúkol prihrávku najskôr Slovákovi a následne Copeovi, ale Lundström enormnému tlaku odolal.

V 27. minúte prekonali domáci brankára Lundströma, ale ten tesne predtým posunul bránu a gól tak neplatil. V 31. minúte znovu pretlačili domáci puk za hosťujúceho brankára, ale opäť ich prerušil hvizd rozhodcov a následne sa rozpútala menšia šarvátka. Nitrania v úvode 3. tretiny ustáli presilovú hru, po ktorej mal veľkú príležitosť na zníženie Milam, ale jeho strela spomedzi kruhov skončila len na betóne švédskeho brankára. V 52. minúte odviedol dobrú prácu v predbránkovom priestore Lelkeš, ktorého puk ešte Hartzell vyrazil, na dorážku Čaládiho však už bol prikrátky. Odpoveď domácich bola veľmi rýchla. Zníženie prišlo v 53. minúte z hokejky Milama. V 57. minúte sa puk odrazil na modrú čiaru k Pupákovi, ktorého strelu Lundström vyrazil a následne si poradil aj s dorážkou Šišku. Nitrania si už tlak nevypracovali a Nové Zámky si výhru udržali.


HK Nitra - HC Nové Zámky 1:3 (0:2, 0:0, 1:1)

Góly:
53. Milam (Šiška) - 5. Rehák (Fábry), 8. Mäkinen (Saarinen, Kytnár), 52. Čaládi (Lelkeš). Rozhodovali: Lokšík, Stano – Synek, Tvrdoň,, vylúčení: 8:8, navyše: Ručkay (Nitra) 5+DKZ za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:1, 3100 divákov.

Zostavy:

HK Nitra:
Hartzell – Milam, Ordzovenský, Pupák, Mezei, Korím, Meland, Šimurda – Cope, Slovák, Šille – Ručkay, Krištof, Šiška – Bajtek, Štefanka, Kutálek – Múčka, Paukovček, Piačka,

HC Nové Zámky: Lundström – Sandgrén, Čížek, Drtina, Cardwell, Mäkinen, M. Chovan, Maier – McParland, Brabenec, Hudec - Saarinen, Kytnár, Paulovič – Lavrovs, Čaládi, Lelkeš - Fábry, Rehák, Tibenský.

Hlasy trénerov:

Andrej Kmeč, tréner Nitry: "Nemali sme agresívny vstup do zápasu a nevytvorili sme si tlak. Škoda tej presilovky na začiatku, kde sme ju odohrali veľmi zle, ale Nové Zámky, ako všetky zápasy proti nám, podali veľmi dobrý výkon. Dnes okrem tej prvej tretiny rozhodlo naše nevyužitie mnohých šancí. Možno ten tretí gól, keď Zámky odskočili na tri góly a už nebol čas ani sily to zvrátiť."

Štefan Mikeš, tréner Nových Zámkov: "Sme veľmi radi po tých nezdaroch, ktoré sme mali predtým, že sme konečne bodovali. Už predošlé zápasy vonku sme hrali dobre, mali sme šance, ale jednoducho sme nestrelili góly. Dnes sa nám to podarilo v oslabení, tam nás to nakoplo a získali sme väčšiu sebadôveru a prvú tretinu sme uhrali veľmi dobre. Nevyužili sme tam síce presilovku 5 na 3, ale hrali sme dobre. Súper mal šance a jeho kvalita je jasná. Uvedomovali sme si to, ale chceli sme sa chytiť. Boli sme dosť drzí do brány a dali sme z troch gólov dva po dorážke. Pred vlastnou bránou sme mali tiež dobrú organizáciu hry."


HK Poprad - HC'05 iClinic B.Bystrica 4:1



Úvod stretnutia patril domácim. Paločko i Mlynarovič si v dobrých príležitostiach vylámali na čerstvej posile v bystrickej bráne Lawsonovi zuby. Neskôr prevzali iniciatívu "barani". Najprv zazvonil na konštrukciu Šúrekovej brány Belluš, aby v presilovej hre otvoril dorážkou Maioneho strely Dávid Buc - 0:1. Vyrovnanie však na seba nenechalo dlho čakať. Po rýchlej akcii sa medzi kruhmi ocitol v 15. minúte osamotený Hvila, ktorý sa nemýlil - 1:1. Ďalší priebeh tretiny ovplyvnilo vylúčenie Beluša po faule na Dindu do konca stretnutia. "Kamzíci" sa však počas 5 minút početnej výhody nevedeli ani len usadiť v útočnom pásme. V prostrednej časti hry Popradčania pridali na obrátkach. Odmenou im bol vedúci gól v 24. minúte. Po chybe v rozohrávke sa k puku dostal Murček a príklepom z osi ihriska prekonal Lawsona -2:1.

Na snímke Peter Lichanec z Popradu (vľavo) a Dávid Buc (B. Bystrica) v zápase 39. kola hokejovej Tipsport Ligy HK Poprad - HC ´05 iClinic Banská Bystrica v Poprade 15. januára 2017.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Pekná kombinácia vyšla domácim v polovici stretnutia. Na konci akcie dával po Paločkovej exportnej prihrávke puk do prázdnej brány kapitán Arne Kroták a "kamzíci" tak viedli už o dva góly. Na ľade začala pribúdať nervozita, výsledkom čoho boli viaceré tresty. Hostia zabrali až v záverečnej päťminútovke, zakončenie Matoušeka však zastavila žrdka. Aktivita v 3. tretine bola na hokejkách lídra tabuľky. Nebezpečné zakončenie Buca chytal na bránkovej čiare spolu so Šúrekom aj Ježek. Šesť minút pred koncom sa na bystrickú bránku rútil osamotený Štrauch, ale gólovú poistku nepridal. V samom závere získali hostia výhodu presilovej hry, počas ktorej stiahli z hry aj brankára Lawsona. Počas ich hry so šiestimi korčuliarmi prišlo v čase 58:58 rozuzlenie. Obranca Suchý vyhadzoval puk a ten sa napokon veľkým oblúkom stočil do opustenej brány hostí - 4:1. Popradčania tak po prvý raz v sezóne triumfovali na vlastnom ľade nad Banskobystričanmi.

HK Poprad - HC'05 iClinic B.Bystrica 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)

Góly:
15. Hvila (Zagrapan, Lichanec), 24. Murček (Bondra, Vorobjov), 30. Kroták (Paločko, Fabian) - 11. Buc (Hickmott, Maione). Rozhodovali: Lauff, Jura – Bogdaň, Riš, vylúčení: 5:7, navyše: Belluš (B. Bystrica) 5+DKZ a 10 min. za nešportové správanie, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 1787 divákov.

Zostavy:

HK Poprad:
Šúrek – Guľajev, Fabian, Suchý, Dinda, Krempaský, Ježek, Postnikov – Lichanec, Zagrapan, Hvila – Kroták, Troliga, Matúš Paločko – Bondra, Murček, Vorobjov – Svitana, Mlynarovič, Štrauch.

HC '05 iClinic B.Bystrica:
Lawson – Maione, Wishart, Luža, Mihálik, Ďatelinka, Kubka, Ťavoda, Matuškin – Hickmott, Truchno, Buc – Kafka, Bortňák, Belluš – Matoušek, Zigo, Lamper – Valent.

Marcel Ozimák, tréner Popradu: "Veľmi pekný zápas pre divákov. Hra bola dynamická. My sme v úvode trocha zaváhali, ale dokázali sme sa rýchlo vrátiť do hry vyrovnaním. Mali sme potom pekné akcie, ktoré sme aj gólovo zakončili. V tretej tretine sme podali kompaktný výkon čo sa týka defenzívy, napriek snahe súpera. V závere sme ustáli tlak, za čo musím chlapcov pochváliť. Dnes bol súper oslabený, chýbali mu hráči a to bolo vidieť na konci zápasu. Štvrtá päťka v modernom hokeji chýba."



Vladimír Országh, tréner Banskej Bystrice: "Myslím, že sme videli dobrý zápas. Vstup nám vyšiel, ale zbytočnými chybami sme domácich dostali do vedenia. Hralo sa nám ťažšie, mali sme veľa vylúčení, stálo nás to množstvo síl. Už dva zápasy po sebe sme hrali na tri päťky. V závere nám preto chýbali sily. Domáci dobre bránili a vykrývali predbránkový priestor."




HKM Zvolen - MHC Martin 0:1 pp a sn



Zápas trpel na gólové suchoty a aj preto divákov často privádzal do apatie. Martinčania po neúspešnej čiernej sérii sa pokúšali zabodovať a hneď od začiatku cítili, že by sa im to aj mohlo podariť. Domáci si šance len sťažka vypracovávali, v zriedkavej už v 2. min nezakončili dobre akciu Šišovský s Pulišom a vzápätí ani Zuzin pri nej netrafil. Na samom konci tretiny po nahrávke od Šišovského sa dostal k zakončeniu Puliš, a to bolo asi všetko z vážnejších akcií. V druhej tretine už bolo na ľade viac vzruchu, no aj nervozity a dosť sa vylučovalo. Práve v presilovkách pribudlo aspoň viac striel, početná prevaha však nie vždy bola výhoda. V 23. min najaktívnejší Puliš v presilovke opäť skúšal Dzubinu v bránke a o pár sekúnd neskôr v oslabení po zmätkoch domácej obrany netrafil bránku Korostin. Zvolenčania si občas našli streleckú parketu vo výhodných pozíciách, no so zúfale nepresnou streľbou, často aj zblokovanou, Dzubinu vážnejšie neohrozili. V 30. min v presilovke nastrelil hosťujúci Salija znenazdajky žŕdku a keďže domáci potom nevyužili krátku presilovku štyroch na troch a Puliš v nej opäť mieril vedľa, bezgólový stav sa preklopil aj do tretej tretiny.

V nej tlak domácich narástol hlavne počas presilovky od 46. min, s viacerými dobrými strelami, pri ktorých vynikol Dzubina. Jeho náprotivok Šimko bol takmer bez roboty a zápas sa postupne výrazne nasmeroval do bezgólového skóre v riadnom čase. V 51. min sa Puliš rútil sám na brankára a Dzubina mal čo robiť, aby vari najväčšiu šancu zápasu zneškodnil. Od 58. min mali Zvolenčania výhodu presilovky, vyťažili z nej v samom konci šancu Puliša, gól nepadol a rozhodovalo sa v nastavenom čase. V 63. min za príliš veľa hráčov na ľade pykali domáci, v presilovke štyroch na troch však Martinčania ponúkli možnosť na skórovanie Zuzinovi, stačilo len dobre zoči voči brankárovi lepšie trafiť, to isté si však mohol vyčítať 18 sekúnd pred koncom predĺženia martinský Koyš. Už len šesť sekúnd chýbalo do sirény, keď za sekanie Pulliho nariadil rozhodca trestné strieľanie a Puliš ho po skvelom zákroku Dzubinu a vykopnutí puku korčuľou nepremenil. V samostatných nájazdoch boli Martinčania stopercentní, keď premenili všetky tri, ten rozhodujúci Rzavský.

HKM Zvolen - MHC Martin 0:1 pp a sn (0:0, 0:0, 0:0 - 0:0, 0:1)

Rozhodujúci gól v sam. nájazdoch Rzavský. Rozhodcovia Štefík - Kollár, Rojík, vylúčení 5:7, presilovky 0:0, v oslabení 0:0, 1015 divákov.

Zostavy:

HKM Zvolen:
Šimko - Hraško, Valenta, Novák, Krejčí, Ivan, Plechanov, Homer, Habšuda - Klhůfek, Mráz, Majdan - Šišovský, Puliš, Zuzin - Novák, Jurík, Jurák - Žilka, Petráš, Dubeň

MHC Martin: Dzubina - Pulli, Salija, Rusina, Brňák, Pacalaj, Leško - Rzavský, Heizer, Koyš - Korostin, Galamboš, Varga - Pokrivčák, Dlouhý, Surovka - Ďvořák, Jurášek, Šalka

Hlasy po zápase 39. kola TL Zvolen - Martin (0:1 pp a sn)

Milan Staš, tréner Zvolena: "Súper prišiel k nám s totálnou defenzívou, betónoval stredné pásmo, museli sme zmeniť trochu spôsob boja. Presilovky hráme komplikovane, veľa vymýšľame, šancí sme mal dosť, no nevieme ich už dlhšie premieňať. Defenzíva vládla nad ofenzívou a vynikli obaja brankári."

Pavel Paukovček, tréner Martina: "Výborný kolektívny výkon podporený brankárom Dzubinom, to je všetko."

Patrik Koyš, jeden z troch úspešných strelcov samostatných nájazdov Martina: "Hralo sa zo zabezpečených obrán, brankári všetko pochytali, chvalabohu, boli sme šťastnejší. Potrebovali sme vyhrať, dva body sú pre nás dobré, malo by nám to psychicky pomôcť. Padalo nám to v nájazdoch, čo je fajn, pretože v koncovke sa trápime. Ja som si v samostatnom nájazde zvolil to, čo skúšam v tréningu a padlo to tam."

Michal Dzubina, brankár Martina: "Tých šancí nebolo veľa, obe mužstvá dobre bránili, šance prichádzali hlavne v presilovkách a potom v predĺžení, kde sa už jazdí hore dole. Ku koncu som si nič nenechal prechádzať hlavou, bolo tam trestné strieľanie a mal som aj šťastie, keď to Rado Puliš dobre urobil a položil si ma."


MsHK Žilina - HK Dukla Trenčín 2:1 pp



Súboj považských tímov priniesol od úvodných minút dobrý hokej. Domáci v úvodnej desaťminútovke viackrát zatlačili vojakov pred Voldena, ale ten postupne zlikvidoval viacero dobrých pokusov Žilinčanov a obstál aj v presilovke. Hostia postupne vyrovnali hru, mali viacero nebezpečných situácií pred Tomekom, ale gól sa im podarilo dať až v 15. minúte, keď strelu Nováka Tomek vyrazil a Sojčík puk zblízka poslal do siete.

"Vlci" sa snažili ešte pred prvou sirénou vyrovnať, ale Trenčania si náskok postrážili. Druhú tretinu začali hostia zle a v priebehu minúty sa dostali do dvojnásobného oslabenia. Žilinčania takmer 90-sekundovú početnú výhodu napriek silnému tlaku nevyužili, ale v hre zostali dominantní a Voldenovi pomohla pri Húževkovej šanci aj žrdka. Trenčania sa snažili držať hru čo najďalej od Voldena, ale "vlci" sa nakoniec predsa len dočkali vyrovnania. V 35. minúte Gutwaldom nahodený puk tečoval pred Voldenom Handlovský a nórsky brankár Dukly kapituloval. Domáci mali o chvíľu neskôr k dispozícii presilovku, tú však nevyužili.

V 39. minúte mal gól na hokejke žilinský bek Brejčák, Volden sa však dobre stihol presunúť zľava k opačnej žrdke a strelu zastaviť. Žilinčania sa mohli ujať vedenia v 42. minúte, ale Novotný s Húževkom v dobrých šanciach Voldena nezaskočili. Trenčania sa do príležitostí nedostávali, ani v presilovke nevedeli poriadne ohroziť Tomeka a tlak Žiliny narastal. Volden však odolal aj pri šanci Stupku a ďalšej presilovke "vlkov", ktorú hrali od 48. minúty. Trenčania sa často oslobodzovali iba za cenu zakázaného uvoľnenia, tlak domácich narastal, ale hostia ho ustáli a duel dotiahli do predĺženia. V predĺžení hostia po 43 sekundách zle striedali a museli potom čeliť presilovke domácich. V nej sa nakoniec aj rozhodlo, keď 6 sekúnd pred návratom Šimuna prestrelil Voldena od modrej čiary Juraško a zabezpečil svojmu tímu bod navyše.

MsHK Žilina - HK Dukla Trenčín 2:1 pp (0:1, 1:0, 0:0 - 1:0)

Góly:
35. Handlovský (Gutwald, Hovorka), 63. Juraško - 15. Sojčík (D. Novák, Bezúch).

Rozhodovali: Adamec, Fridrich (obaja ČR) – Návratek, Vyšný, vylúčení: 2:6, navyše: Sojčík (Trenčín) 10 min. za nešportové správanie, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 1203 divákov.

Zostavy:

MsHK Žilina
: Tomek – D. Brejčák, Juraško, Gutwald, Den. Rehák, Drábek, Macejko, Prokop, Mendrej – Handlovský, Hruška, Hovorka – J. Jurík, Húževka, Novotný – Konečný, Holovič, Stupka – Matis, Ondruš, Švihálek,

HK Dukla Trenčín:
Volden – Cebák, Holenda, Bagin, Bohunický, Drgoň, Hatala, Pavúk, Trška – Bezúch, Sojčík, J. Ručkay – Lantoš, J. Švec, Mišenev – Meidl, Šimun, D. Hudec – Pardavý ml., Tužinský, D. Novák.

Hlasy trénerov:

Milan Jančuška, tréner Žiliny: "Mal som inú predstavu o zápase z našej strany. Treba povedať, že sme mali dobré úseky hry, ale aj tie zlé, napríklad presilovku o dvoch hráčov. Aj preto padlo dnes málo gólov. Nie som spokojný s koncovkou, s finalizáciou hry v útočnej tretine. Chválabohu za druhý bod."

Ján Kobezda, tréner Trenčína: "Ďakujem fanúšikom, že nás prišli podporiť a ďakujem aj hráčom, ktorí odovzdali v zápase totálne maximum. Hrali za tím, obetovali sa za klub a ak to pôjde takto ďalej, nemám obavu o zvyšok sezóny. Súper bol možno o gól lepší, to treba uznať. Som rád, že sme dokázali to, čo máme nastavené, ukázať aj vonku, pretože Žilina je doma veľmi ťažký súper. Pred zápasom som si v duchu hovoril, že každý bod bude pre nás dobrý. Nakoniec sme získali aspoň ten jeden, čo ma teší. Čakajú nás doma teraz dva zápasy, v ktorých musíme bodovať a myslím si, že to bude dobré."

XXX
tabuľka:

1. Košice 41 22 7 2 10 141:89 82

2. B. Bystrica 40 24 3 4 9 138:89 82

3. Nitra 40 25 1 3 11 146:107 80

4. Žilina 41 18 4 4 15 129:116 66

5. Poprad 41 15 5 5 16 119:122 60

6. Zvolen 41 18 2 2 19 116:127 60

7. Martin 39 15 2 4 18 104:119 53

8. L. Mikuláš 40 13 5 2 20 108:129 51

9. Nové Zámky 40 11 4 7 18 101:117 48

10. Trenčín 41 11 5 5 20 102:127 48

11. Slovensko 20 20 2 0 0 18 20:82 6