Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Speváčka Pink si zastala nórske hádzanárky po pokute od IHF

Pink, archívne foto. Foto: TASR/AP Photo

Americká popová speváčka Pink podporila nórsky tím a ponúkla sa, že zaplatí pokutu 1500 eur.

Oslo 30. septembra (TASR) – Päť európskych severských krajín vyzvalo Medzinárodnú hádzanársku federáciu (IHF), aby prehodnotila jednotné pravidlá v súlade s rodovou rovnosťou. Stalo sa tak po tom, čo potrestali reprezentáciu Nórska v plážovej hádzanej za nosenie šortiek namiesto bikín.

Nórkam udelili pokutu za nevhodné oblečenie po tom, čo si na protest proti pravidlu na turnaji v Bulharsku obliekli šortky. Muži môžu nosiť tričká a šortky, zatiaľ čo ženy musia mať na vrchu športový top a na spodku bikiny.

„Toto pravidlo je zastarané a človek by si myslel, že patrí do iného storočia," povedala vo štvrtok dánska ministerka športu Ane Halsboe-Jörgensenová. Pod otvorený list adresovaný IHF sa podpísalo päť ministrov športu z Dánska, Nórska, Švédska, Islandu a Fínska.

„Zdôrazňujeme potrebu vyhovieť nielen súčasným športovkyniam, ale aj podporu všetkým športovcom bez ohľadu na ich pohlavie alebo pôvod." Halsboe-Jörgensenová poznamenala, že neexistuje žiadne pravidlo, aby ženské plážové hádzanárky nosili bikiny, keď chcú hrať radšej v šortkách. Podobná požiadavka podľa nej neexistuje ani pre mužov.

Americká popová speváčka Pink podporila nórsky tím a ponúkla sa, že zaplatí pokutu 1500 eur. Na twitteri uviedla, že je na tím veľmi hrdá za protesty proti pravidlám a podľa nej by mala byť IHF potrestaná za sexizmus.