Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Šport

Maskota Európskeho olympijského festivalu mládeže navrhne verejnosť

Na snímke sprava podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši a predseda Slovenského olympijského výboru (SOV) Anton Siekel počas tlačového brífingu po skončení rokovania so zástupcami mesta Košice a Slovenským olympijským a športovým výborom ohľadne organizovania Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v roku 2021 v Košiciach, 18. marca 2019 v Bratislave. Foto: TASR/Pavol Zachar

Podľa legiend permoníci žili vo väčších spoločenstvách v podzemných chodbách a banských štôlňach.

Banská Bystrica 10. februára (TASR) - Banský škriatok permoník bude inšpirovať i zabávať návštevníkov XVI. letného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v Banskej Bystrici, ktorý sa uskutoční v júli 2021. Podobu maskota podujatia – permoníka – navrhne verejnosť vo výtvarnej súťaži Slovenského olympijského a športového výboru a organizačného výboru EYOF 2021.

Permoníci dali ľuďom vieru v skalných duchov. Tieto postavy z rozprávok a povestí, patriace k životu baníkov, sa stali súčasťou folklóru a jedným zo symbolov baníctva. V stredoveku baníci hľadali pomoc aj v radoch svätých, blahoslavených a mučeníkov. V krajinách s baníckou históriou sa začala uctievať ako patrónka baníkov svätá Barbora,“ uviedol k návrhu vedúci oddelenia kurátorov a historik Stredoslovenského múzea (SSM) Filip Glocko.

Slovo permoník je odvodené z nemeckého bergmännchen (banský mužíček). Ide o démonickú bytosť antropomorfnej podoby, strážcu a ochrancu nerastov a pokladov. V ľudových predstavách často splýva s trpaslíkom.

Podľa legiend permoníci žili vo väčších spoločenstvách v podzemných chodbách a banských štôlňach. Opatrovali a kopali rudu a vzácne nerasty. Odievali sa do pestrých, najmä červených šiat a ako baníci nosili kožené zástery a banské pracovné nástroje.

Predstava o ich oblečení je odvodená od stredovekého odevu baníkov a udržiavaná výtvarným prejavom i ústnou prozaickou tradíciou. Pomáhali baníkom v práci a varovali ich pred nebezpečenstvom, za čo im baníci dávali rôzne obety a úzkostlivo dodržiavali tradíciou stanovené banské zvyky. Zato im permoníci neraz sami ukázali, kde majú kopať, aby narazili na žilu. Nemilosrdne však trestali tých, ktorí pod zemou pískali, správali sa hlučne a nerešpektovali ich príkazy a zákazy.

Svoju prítomnosť dávali v štôlňach najavo väčšinou iba klopaním, ak sa baníkom ukázali, znamenalo to nebezpečenstvo, napríklad zasypanie šachty.

Viac informácií o výtvarnej súťaži, z ktorej vzíde podoba maskota EYOF 2021, je na weboch Slovenského olympijského a športového výboru a EYOF 2021.