Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Tóth sa rozlúči s Dudincami v chôdzi na 20 kilometrov

Na snímke slovenský chodec Matej Tóth (Dukla Banská Bystrica) počas 39. ročníka medzinárodných chodeckých pretekov Dudinská päťdesiatka v Dudinciach v sobotu 24. októbra 2020 Foto: TASR - Ján Krošlák

P. Korčok zdôraznil, že v Dudinciach majú slovenskí chodci šancu porovnať sa v domácich podmienkach so špičkovou konkurenciou.

Bratislava 16. marca (TASR) - Matej Tóth sa na jubilejnom 40. ročníku chodeckých pretekov Dudinská 50 predstaví na 20-kilometrovej trati. Absolvuje ju v rámci prípravy na olympijské hry v Tokiu, kde bude obhajovať zlato na 50 km. Sobotné podujatie bude šancou na plnenie olympijských limitov pre ďalších atlétov z celého sveta.

Tóth splnil limit v Dudinciach nedávno, predchádzajúci ročník sa pre pandémiu koronavírusu konal až koncom októbra 2020 a nie v typickom marcovom termíne. "Teším sa, že mi pribudne ešte jeden ročník a práve takýto okrúhly, aj keď to nebude na mojej najsilnejšej trati. Chcem využiť kvalitnú zimnú prípravu a schuti si zasúťažiť. Nejde mi o kvalifikáciu, nejdem ani naháňať veľké výkony. Na dvadsiatke nie som až taký konkurencieschopný ako v mojich najlepších rokoch okolo roku 2015. Nič mi však nebráni, aby som si schuti zasúťažil a aby som možno podal aj nejaký kvalitný výkon. Príprava bola dostatočne kvalitná, aby výkon patril medzi tie lepšie," povedal 38-ročný Slovák, pre ktorého zrejme pôjde o rozlúčku s Dudincami: "Nikdy nehovor nikdy, ale ak všetko pôjde podľa plánu, budú to moje posledné preteky v mojich obľúbených Dudinciach. Mám tu krásne spomienky za celé roky od žiackych čias. Vrchol bol ročník 2015, keď som zvíťazil tretím najlepším výkonom celej histórie na päťdesiatke."

Otázna je budúcnosť najdlhšej chodeckej trate, no o osud samotného podujatia sa neobáva prezident Slovenského atletického zväzu (SAZ) a predseda organizačného výboru Peter Korčok: "Aj keď päťdesiatka už asi nebude hlavnou disciplínou, ak bude záujem zo sveta, budeme ju organizovať. Pokiaľ nie, sústredíme sa na novú disciplínu, chôdzu na 35 km, ktorá je aj v programe tohto ročníka. Mala by byť už na budúci rok na majstrovstvách sveta v Eugene a pravdepodobne bude aj novou olympijskou disciplínou."

P. Korčok zdôraznil, že v Dudinciach majú slovenskí chodci šancu porovnať sa v domácich podmienkach so špičkovou konkurenciou: "Ďalší naši atléti sa pokúšajú dostať na olympijské hry, najbližšie je Mária Katerinka Czaková. Michal Morvay zašiel kvalitnú päťdesiatku na dráhe v Trnave. Pokiaľ sa stane majstrom Slovenska, získa bonifikáciu, ktorá by mu mohla pomôcť."

Štartovať bude 155 pretekárov z 35 krajín, uskutoční sa sedem národných šampionátov (Slovensko, Česko, Poľsko, Maďarsko, Rumunsko, Chorvátsko, Maurícius). Príde aj majster sveta na 20 km z roku 2017 Elder Arevalo z Kolumbie. "Sme veľmi radi, že sa bude konať už 40. ročník jedného z najvýznamnejších atletických podujatí na Slovensku. Pokračujeme v tradícii, tak ako sme to aj sľúbili v rámci našej komunikácie so Svetovou atletikou (WA). Vyzerá to tak, že sa nám to podarí. Je to významný míľnik, pretože chodecká päťdesiatka končí ako olympijská disciplína. O veľkom význame tohto podujatia svedčí obrovský záujem chodcov z celého sveta. Myslím si, že sme dobre pripravení," dodal P. Korčok.

Riaditeľ Dudinskej 50 Július Korčok na utorňajšej online tlačovej konferencii informoval o prísnych bezpečnostných opatreniach: "Máme vyhradený hotel, kde sú ubytované všetky tímy. Pretekári musia prísť s negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín, pretestujeme ich pri príchode, v strede týždňa aj tesne pred pretekmi. Dávame si na tom naozaj záležať. Žiaľ, vzhľadom na opatrenia sa podujatie uskutoční bez divákov."