Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Tour de France: Cort prekonal rekord Bahamontesa

Dánsky cyklista Magnus Cort Nielsen, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Cort bol v únikoch v druhej, tretej, i utorkovej štvrtej etape a celkovo v nich strávil okolo 400 z doterajších 569,2 km.

Calais 5. júla (TASR) - Dánsky cyklista Magnus Cort Nielsen sa v utorok postaral o nový rekord v počte víťazných vrchárskych prémii na Tour de France v sérii. Dvadsaťdeväťročný pretekár EF Education-EasyPost nechýbal v úniku ani v jednej z troch cestných etáp v úvode 109. ročníka a počas nich vyhral až jedenásť prémii.

Prekonal tak 64-ročný rekord Španiela Federica Bahamontesa, ktorý vyhral v roku 1958 osem vrchárskych prémií za sebou. "Nevedel som, že som prekonal starý rekord Bahamontesa. Milujem štatistiky, ale nemyslím si, že som na jeho úrovni," povedal.

Cort bol v únikoch v 2., 3., i utorkovej 4. etape a celkovo v nich strávil okolo 400 z doterajších 569,2 km. Všetky prémie boli najnižšej 4. kategórie a tak má Dán na konte 11 z 12 bodov v boji o bodkovaný dres. Poslednú utorňajšiu získal víťaz etapy Wout van Aert z Belgicka (Jumbo-Visma).

"Bol to skvelý deň, pretože milujem jazdiť na čele. Navyše som nazbieral ďalších päť bodov do súťaže o bodkovaný dres, nemohol som dúfať vo viac," povedal pre oficiálnu stránku Tour Cort, ktorému v utorok robil spoločnosť v úniku len domáci Anthony Perez (Cofidis). Ten s ním o body nesúperil, keďže si išiel pre červené číslo pre najbojovnejšieho pretekára.

Držiteľ 22 víťazstiev v kariére sa odpojil z čela po kopci Côte du Ventus 48 km pred cieľom, keď zostávala už len záverečná prémia. "Premýšľal som, či sa oplatí bojovať aj o dvanásty bod, ale rozhodol som sa, že nie. Spočítal som si, že mám už dosť bodov, aby som si udržal bodkovaný dres aj na ďalšie dni. Michael Mörköv oň prišiel pred desiatimi rokmi na La Planche des belles filles, ja sa pokúsim byť lepší a dovtedy potrebujem už len zopár bodov. Dá sa to dosiahnuť. Neviem, ako dlho si udržím tento dres, ale dúfam, že na tejto Tour sa pokúsim aj o etapové víťazstvo," dodal. Na pláň "krásnych dievčat", prémiu 1. kategórie (7 km, 8,5%) za 10 bodov pre víťaza, sa pelotón vyštverá na konci 7. etapy. Cort má momentálne náskok desať bodov pred van Aertom, nik iný zatiaľ vrchárske body nezískal.

Prečítajte si aj: Tour de France: Van Aert vyhral štvrtú etapu, Sagan skončil piaty

Prečítajte si aj: Tour de France: Jumbo zopakovalo Paríž - Nice, Van Aert ďakoval tímu