Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Trenčín aj Slovan dúfajú, že ich už koronavírus bude obchádzať

Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Ján Kozák ml., foto z archívu. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Je to zložité, lebo chorobu môžete dostať úplne nečakane. Ale robíme čo sa dá, konštatuje tréner Slovana.

Žilina 3. septembra (TASR) - Pondelňajšia dohrávka 5. kola futbalovej Fortuna ligy priniesla konfrontáciu dvoch tímov, hladných po zápasovom vyťažení. AS Trenčín i Slovan Bratislava (1:2) si zahrali naposledy pred viac ako dvomi týždňami - 15. augusta. Pôvodne mali mať nabitý program, pozitívne testy na nový koronavírus v oboch tímoch však všetko skomplikovali.

"Okolo korony sa toho povedalo veľa. Aj my sme na to doplatili, hoci nie úplne našou vinou," zhrnul na pozápasovej tlačovej konferencii tréner Slovana Ján Kozák ml. Pred odletom na zápas Ligy majstrov sa v jeho tíme objavil jeden pozitívny test. Slovan cestoval na Faerské ostrovy bez tohto futbalistu, 1. predkolo však kvôli ďalším potvrdeným prípadom napokon neodohral a so súťažou sa lúčil - napriek tomu, že do dejiska zápasu poslal aj úplne novú výpravu. V klube stále dbajú na dodržiavanie všetkých nariadení. "Snažíme sa robiť maximum, vplývať na hráčov, aby sa vyhýbali hromadným akciám. Dezinfekcia a rúška sú samozrejmosťou. Je to zložité, lebo chorobu môžete dostať úplne nečakane. Ale robíme čo sa dá," vysvetlil Kozák.

Jedného nakazeného hlásili pri ligovom pretestovaní aj v Trenčíne. Pozitívny nález odsunul pohárový aj ligový zápas, klub prijal špeciálne opatrenia. "Pravidlá sú nastavené, zverejnili sme ich na našej webovej stránke a pracujeme podľa nich od prvého pozitívneho nálezu. Ďalšie sa odvtedy neobjavili. V tomto smere sme na tom zostali veľmi dobre,“ uviedol PR manažér AS Martin Galajda. V klube berú situáciu vážne, prípadné ďalšie odložené zápasy by celú situáciu len skomplikovali. "Vieme ako to funguje, čo sa deje, chlapci majú príkazy, po pozitívnom náleze sa s nimi ešte raz sedelo. Sedel s nimi realizačný tím, vedenie klubu. Priebežne ich upozorňujeme na rizikové miesta. Snažíme sa, aby sa im vyhli, aby sezóna nebola narušená. Budeme sa snažiť dodržiavať všetky normy, ktoré dostávame od ÚLK, od hygienikov,“ dodal Galajda.

Po dlhšom hernom výpadku sa okrem dní bez tréningu na Faerských ostrovoch v úvode zápasu prejavila aj psychická nepohoda na kopačkách Slovana. Majster napokon rozhodol zápas vo svoj prospech dvoma gólmi netradičného strelca Vernona De Marca. "Dnes sme ukázali, že máme charakter a hráme so srdcom," zhodnotil De Marco, podľa ktorého bolo otočenie nepriaznivého vývoja zápasu veľkou vzpruhou v náročných časoch. Obranca dodal, že dúfa, že situácia sa už nebude opakovať. Za pravdu mu dal aj navrátilec do bránky Slovana Dominik Greif. Pripomenul, že aj napriek najlepšej prevencii sa koronavírusu človek niekedy nemôže vyhnúť: „Myslím si, že robíme všetko preto, tak ako aj doteraz. Je to celosvetový problém, ktorý sa možno už aj trochu preháňa, ale nič s tým nenarobíme."

Slovan sa v 2. predkole Európskej ligy stretne s fínskym tímom KuPS Kuopio. Problémom sa chce tím vyhnúť a tréner Kozák dúfa, že situácia podobná tej v Lige majstrov sa už nezopakuje: "Hlavné je vplývať na hráčov, potom je to na každom jednotlivcovi. Ja verím, že chlapci sú zodpovední a s týmto už nejaké problémy nebudú."