Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Tréner Maďarska hýri nadšením, športová i divácka blamáž Nemecka

Na snímke hráči Maďarska oslavujú úvodný gól spoluhráča Adama Szalaia v zápase 5. kola 3. skupiny A-divízie Ligy národov vo futbale Nemecko - Maďarsko v Lipsku 23. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Maďari začali na pôde Nemecka odvážne a udávali tempo, čo v 17. minúte využil kapitán Ádám Szalai.

Lipsko 24. septembra (TASR) - Maďarskí futbalisti pridali v najvyššej divízii tohto ročníka Ligy národov ďalší skvelý výsledok. V piatok získali v Lipsku skalp Nemecka, ktoré zdolali 1:0 a vzali mu šancu na postup do Final Four. Sami oň zabojujú v pondelok na domácej pôde proti Taliansku. Tím z Apeninského polostrova je v tomto ročníku LN ich jediný premožiteľ.

Maďari začali na pôde Nemecka odvážne a udávali tempo, čo v 17. minúte využil kapitán Ádám Szalai. Loptu za chrbát Marca-Andreho ter Stegena poslal po rohovom kope, ktorý rozohrával Dominik Szoboszlai. Útočník Bazileja efektne pätičkou vo vzduchu usmernil nízky center, lopta prelobovala domáceho brankára a skončila v sieti. Pre Szalaia to bol predposledný zápas v najcennejšom drese – v stredu oznámil, že sa s národným tímom rozlúči po pondelkovom stretnutí proti Taliansku.

Hostia sa dostali do prestávky k ďalším šanciam, no kontrolu začali preberať Nemci a po prestávke už svojho súpera takmer k ničomu nepustili. Sami však veľa silných pozícií nevytvorili. Po necelej hodine hry poslal nádejnú strelu z diaľky Joshua Kimmich a najväčší nápor na bránu hostí vyvinul jeho tím o zhruba 20 minút neskôr. Maďari však udržali tesné vedenie, pričom v závere mal veľkú šancu zvýšiť z brejku striedajúci László Kleinheisler. Víťazi mali v Red Bull Arene veľkú divácku kulisu, no duel poznačilo aj hádzanie predmetov do ich hráčov, ktoré iniciovali domáci fanúšikovia pri rohových kopoch a vhadzovaniach. K najväčšiemu vyhroteniu situácie prišlo v 35. minúte, keď Szoboszlaia trafil jeden z predmetov do hlavy.

"Nikto nečakal, že sa udržíme v skupine a teraz máme isté druhé miesto. Je to obrovský úspech pre tím, maďarský futbal a samozrejme aj pre mňa. Pravdepodobne najväčšou odmenou sú však slová Hansiho Flicka, ktorý nás označil za náročného súpera a vyzdvihol našu obranu," neskrýval nadšenie tréner hostí Marco Rossi v rozhovore pre AFP. Jeho náprotivok je na lavičke od augusta 2021 a prvú prehru okúsil až v štrnástom zápase.

"Som totálne sklamaný, ako futbalista nenávidím prehru," povedal frustrovaný Flick. Výkon svojho mužstva v prvom polčase označil za najhorší od svojho nástupu. "Vybral som zostavu, ktorá jednoducho nefungovala až tak dobre. Dokážeme hrať lepšie a čas na experimenty sa skončil," dodal 57-ročný kouč pre AFP. Výkon jeho tímu priniesol neistotu pred tohtoročným svetovým šampionátom. Nemci zabojujú v Katare o postup z E-skupiny proti Japonsku, Španielsku a Kostarike. Obavy zvyšuje ich výkon z predchádzajúcich MS, keď vypadli v úvodnej fáze turnaja prvýkrát po osemdesiatich rokoch.

Maďari si zahrajú o Final Four proti Taliansku. To poslalo v piatok do "béčka" Angličanov. Doma ich zdolalo 1:0 a aj keď má na konte len jednu prehru proti Nemecku (2:5), v Budapešti musí bodovať naplno. Za pondelkovým súperom, ktorého zdolalo v júni 3:2, zaostáva o dva body. Maďarsko vedie skupinu s desiatimi a skóre 8:3.

"Náš najhorší výkon v Lige národov bol duel, ktorý sme prehrali v Taliansku. Dôvodom však nie je výsledok, ale naša lepšia forma vo zvyšných štyroch zápasoch. Dúfam, že mi to nikto nedáva za vinu," vtipkoval Rossi po piatkovej výhre.

Na snímke tréner maďarskej futbalovej reprezentácie Marco Rossi dáva pokyny hráčom v zápase 5. kola 3. skupiny A-divízie Ligy národov vo futbale Nemecko - Maďarsko v Lipsku 23. septembra 2022.
Foto: TASR/AP


Maďari nastúpia v priamo dueli o Final Four proti Talianom doma a na postup im stačí remíza – tabuľku vedú s desiatimi bodmi a ich pondelkový súper má na konte o dva menej. "Azzurri" zdolali Maďarsko v prvom vzájomnom dueli 2:1 a v hre o celkový triumf sa udržali po piatkovej výhre 1:0 nad Anglickom, ktoré zostúpilo do B-divízie.

Talian prišiel na reprezentačnú lavičku v júni 2018 z fortunaligovej Dunajskej Stredy a národný tím viedol od prvého ročníka Ligy národov, keď začínal v "céčku". Napriek nepostupu na tohtoročné MS, na ktorých sa reprezentácia nepredstavila od roku 1986, a prehrách v emotívnom dvojzápase so Slovenskom v kvalifikácii EURO 2020, dostal Rossi naďalej dôveru. A tá sa môže pretaviť do senzačného postupu medzi absolútnu európsku špičku v LN. Boj o celkový triumf zatiaľ nemá istého ani jedného účastníka, blízko sú však Holanďania, ktorých by vyradila len prehra o viac než dva góly v záverečnom domácom dueli proti Belgicku.