Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Tréner snoubordistov USA čelí obvineniu zo sexuálneho obťažovania

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jeho bývalá zverenka Callan Chythlooková-Sifsofová v piatok na Instagrame napísala, že Foley viac než desať rokov fotografoval nahé športovkyne.

Washington 12. februára (TASR) - Tréner amerických snoubordistov na ZOH 2022 v Pekingu Peter Foley čelí obvineniu zo sexuálneho obťažovania a ďalšieho nevhodného správania, ktorého sa mal dopustiť v minulosti.

Jeho bývalá zverenka Callan Chythlooková-Sifsofová v piatok na Instagrame napísala, že Foley viac než desať rokov fotografoval nahé športovkyne. V roku 2014 v kanadskom Lake Louise adresoval vtedy 17-ročnej snoubordistke i jej kolegyniam sexuálne poznámky. "Nemôžem sledovať olympiádu bez toho, aby som toto verejne vyhlásila," uviedla Chythlooková-Sifsofová na sociálnej sieti.

Americký zväz reagoval stanoviskom, v ktorom potvrdil, že všetky obvinenia vyšetrí. "Berieme ich veľmi vážne a všetky dôkladne prešetríme," citovala zo zväzového vyhlásenia agentúra AP.

Chythlooková-Sifsofová zároveň obvinila aj snoubordistu a ďalšieho účastníka ZOH 2022 Hagena Kearneyho, ktorý ju mal takisto obťažovať a na jej adresu použiť rasistickú nadávku. "Nemôžem zakrývať toto bizarné správanie. Osoby, ktoré som spomenula, sa správali toxicky, no pravdou je, že kultúra v tíme chránila tento typ správania. Normalizovali sa veci, ktoré nie sú v poriadku. Mnohí športovci sa stali súčasťou tohto rasistického a sexistického správania, participovali na čudnom režime, ktorý vytvoril Foley a spôsobili, že sa športovkyne a ďalšie členky tímu stali obeťami sexuálneho násilia," dodala bývalá snoubordistka.