Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Tréneri na MS vo Fínsku: Česi prvýkrát s cudzincom, rošáda u Britov

Na snímke usmiaty tréner slovenských hokejistov Craig Ramsay po zisku bronzu po zápase olympijského turnaja v hokeji mužov o bronz Slovensko - Švédsko na ZOH 2022 v Pekingu v sobotu 19. februára 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Američanov aj vo Fínsku povedie bývalý tréner New Yorku Rangers David Quinn, ktorý bol v rovnakej pozícii aj na nedávnych ZOH.

Bratislava 9. mája (TASR) - Šesť tímov bude mať na hokejových MS vo Fínsku (13.- 29. mája) zahraničného trénera. Patrí k nim aj Slovensko, ktoré štvrtýkrát na svetovom šampionáte povedie Kanaďan Craig Ramsay. Ten bude mať krajanov aj na striedačkách Talianska a Kanady.

Prvýkrát v histórii bude mať český tím na vrcholnom podujatí zahraničného trénera. K zmene prišlo po neúspechu na ZOH v Pekingu, keď Filipa Pešána, ktorý mužstvo viedol aj na vlaňajších MS v Rige, nahradil Fín Kari Jalonen. V pozícii videotrénera bude jeho krajan Kalle Kaskinen, ktorý v sezóne 2021/2022 viedol HC Košice.

Hokejistov Veľkej Británie povedie Škót Peter Russell. Na vlaňajších MS v Rige boli v rovnocennej pozícii Kanaďania Adam Keefe a bývalý tréner Popradu Corey Neilson. Tí sa medzičasom posunuli do pozície Russelových asistentov, čím sa Briti vrátili k formátu z MS 2019.

Američanov aj vo Fínsku povedie bývalý tréner New Yorku Rangers David Quinn, ktorý bol v rovnakej pozícii aj na nedávnych ZOH.

Rovnakého trénera ako na olympiáde v Pekingu budú mať aj Kanaďania. Kormidelník víťazov Stanleyho pohára z roku 2011 Claude Julien mal svoju jedinú doterajšiu skúsenosť z MS v roku 2006, keď pôsobil ako asistent. Odvtedy mal rovnakú pozíciu aj na ZOH 2016 a Svetovom pohári 2016.

Zoznam hlavných trénerov na MS 2022:

Česko - Kari Jalonen (Fín.)

Dánsko - Heinz Ehlers

Fínsko - Jukka Jalonen

Francúzsko - Philippe Bozon

Kanada - Claude Julien

Kazachstan - Jurij Michailis

Lotyšsko - Harijs Vitolinš

Nemecko - Toni Söderholm (Fín.)

Nórsko - Petter Thoresen

Rakúsko - Roger Bader (Švajč.)

SLOVENSKO - Craig Ramsay (Kan.)

Švajčiarsko - Patrick Fischer

Švédsko - Johan Garpenlöv

Taliansko - Greg Ireland (Kan.)

USA - David Quinn

Veľká Británia - Peter Russell (Škót.)