Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Šport

Trénerovi basketbalistiek Vojtkovi sa hlásila v príprave aj Palušná

Basketbalistky Slovenska Foto: TASR/Michal Svítok

V príprave na kvalifikáciu na ME 2013 vo Francúzsku však nebude pokračovať pre problémy s achilovkou Darina Mišurová.

Košice 27. mája (TASR) - Slovenské basketbalové reprezentantky sa v nedeľu poobede hlásili novému trénerovi Ivanovi Vojtkovi v košickom Hoteli Privilege už aj s Reginou Palušnou.

V príprave na blížiacu sa kvalifikáciu na európsky šampionát 2013 vo Francúzsku (15.-30. júna) však nebude pokračovať pre problémy s achilovkou rozohrávačka Darina Mišurová.

"Regina Palušná by s nami mala začať dnes po prvý raz trénovať, čiže zatiaľ neviem oceniť jej prínos pre tím. Mišurová je pre nás veľký problém, pretože ona mala ťahať rozohrávku a vyzerá to tak, že už vôbec nebude k dispozícii. Budem to musieť celé premyslieť. Japonsko nám už ukázalo nejaké veci, ale vyskočila nám predovšetkým slabina na rozohrávke, pretože ani tam už nemohla hrať. Teda kľúčová hráčka na tejto pozícii nebude a musíme to nejako celé prebudovať," uviedol pre TASR Vojtko.

Slovenský tréner sa nebude môcť spoliehať ani na služby Simony Podešvovej, ktorá si počas sústredenia v Bratislave zlomila záprstnú kostičku na pravej nohe a otázniky visia aj nad príchodmi Erin Lawlessovej a Zuzany Žirkovej.

"Dohoda je taká, že Lawlessová by sa mala objaviť. Musím však povedať, že informácie sú dosť nejasné. Očakával som totiž, že sa objaví už na tomto zraze, ale vyzerá to tak, že nepríde. Pre mňa ako trénera by bolo dôležité, aby prišla najneskôr do budúceho pondelka. Hráčka, ktorá po sezóne dva mesiace netrénuje, potrebuje minimálne dva týždne čas na rozohratie sa. Ak príde neskôr, tak bude veľký problém zaradiť ju do družstva i keď tam kvalitatívne patrí. U Žirkovej to je to isté, buď nepríde vôbec alebo týždeň pred súťažou, čiže tam vidím minimálnu šancu," pokračoval Vojtko.

Tréner basketbalistiek SR Ivan Vojtko:


Tu bude player


Slovenské basketbalistky majú za sebou sústredenia v Ružomberku i Bratislave a tri prípravné stretnutia v Tokiu s domácou reprezentáciou, v ktorých však ťahali za kratší koniec. "Na prvom sústredení som nebola, keďže som mala povinnosti v klube a k družstvu som sa pridala až na sústredenie pred odchodom do Japonska. Odohrali sme tri ťažké duely, predsa len Japonsko je v plnej príprave a my sme v inej fáze. Myslím si, že tieto zápasy nám pomohli, vieme, aké chyby musíme odstrániť a do kvalifikácie máme ešte približne dva týždne," skonštatovala pre TASR Ivana Jalčová, ktorá v predchádzajúcej sezóne obliekala dres talianskeho Schia.

V nominácii figuruje trinásť hráčok, ktoré koncom týždňa (31. mája a 1. júna) nastúpia v maďarskej Šoproni proti národným výberom Lotyšska a domáceho Maďarska. Na jeho lavičke pôsobí bývalý kormidelník Good Angels Košice Štefan Svitek.

"Myslím si, že nás čakajú dva kvalitné zápasy. Maďarsko trénuje Štefan Svitek, ktorý nás určite pozná a bude vedieť ako na nás. My sa musíme ešte zohrávať a odohrať spolu nejaké zápasy, aby sme sa dali dokopy. Verím, že nám tieto duely pomôžu v príprave," zamyslela sa Jalčová a pokračovala: "Uvidíme v akej kondícii príde Regina Palušná, ktorá mala problémy s kolenom. Hrá sa mi celkom dobre na krídle a aj v Taliansku som hrávala na pozícii dvojky, no ak bude treba zahrať na jednotke, tak v tom nevidím problém."

Ivana Jalčová na reprezentačnom zraze:


Tu bude player


Slovenky sa v kvalifikačných bojoch predstavia v základnej C-skupine (13. júna - 14. júla), kde si zmerajú sily s Litvou, Holandskom, Belgickom a Slovinskom. Na kontinentálny šampionát sa prebojujú z každej z piatich päťčlenných skupín dve najúspešnejšie krajiny.

Nominácia reprezentantiek SR:


Rozohrávačky: Gabriela Kubatová (1984/170, Roche Vendée Basket/Fr.-II.), Janka Minčíková (1989/169, Hondarribia-Irún/Šp.), Timea Sujová (1984/172, ŠBK Šamorín)

Krídelníčky:
Veronika Černáková (1990/175, MBK Ružomberok), Ivana Jalčová (1983/183, Famila Wüber Schio/Tal.), Lucia Kupčíková (1984/184, Good Angels Košice), Katarína Tetemondová (1988/185, MBK Ružomberok), Beáta Šimová (1987/183, ŽBK Whirlpool Poprad)

Pivotky: Anna Jurčenková (1985/195, Good Angels Košice), Eva Kmeťová (1987/188, Valosun Brno/ČR), Klaudia Lukačovičová (1990/193, CUS Cagliari/Tal.), Romana Vyňuchalová (1986/192, Mann Filter Zaragoza/Šp.), Regína Palušná (1989/192, Nantes Rezé Basket/Fr.)

Realizačný tím:
Ivan Vojtko (tréner), Marcela Krämerová (asistentka trénera), Ivan Benninghaus (manažér), MUDr. Miloslav Klíma (lekár), Vladimír Ščerbanovský (fyzioterapeut), Róbert Fabíny (masér)

Program ženskej basketbalovej reprezentácie SR:
nedeľa 27. mája: 16.30 h - tréning v Infiniti aréne
streda 30. mája: 12.15 h - odchod reprezentácie spred Hotela Privilege na medzinárodný turnaj do maďarskéhé mesta Šopron
štvrtok 31. mája: 18.00 h - prípravný zápas Lotyšsko - Slovensko
piatok 1. júna: 18.00 h - prípravný zápas Maďarsko - Slovensko
pondelok 4. júna: 14.00 - zraz reprezentácie v košickom Hoteli Privilege