Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Tretiak verí, že v dôsledku trestu nepríde o členstvo v Rade IIHF

Legenda hokeja Vladislav Tretiak odpovedá na otázky novinárov na letisku. Foto: TASR/AP

Rusi už avizovali, že využijú možnosť odvolať sa na Športovom arbitrážnom súde (CAS) vo švajčiarskom Lausanne, na čo majú od pondelka 21 dní.

Moskva 10. decembra (TASR) - Prezident Ruskej hokejovej federácie (FHR) Vladislav Tretiak verí, že nepríde o členstvo v Rade Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). V súčasnosti pôsobí aj ako poslanec Štátnej dumy a jeden z dôsledkov trestu zo strany Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) je zákaz členstva ruských politických predstaviteľov vo výboroch a komisiách organizácií, ktoré sa podpísali pod kódex WADA.

Rusi už avizovali, že využijú možnosť odvolať sa na Športovom arbitrážnom súde (CAS) vo švajčiarskom Lausanne, na čo majú od pondelka 21 dní. "Zatiaľ neprišli žiadne informácie od IIHF a myslím si, že sa to bude riešiť až neskôr na súde a bude to patriť medzi prioritné prípady. Je potrebné zabrániť uplatňovaniu kolektívnej viny, takže by určite mali nasledovať nejaké ústupky," povedal Tretiak pre agentúru TASS.

WADA tiež rozhodla, že Rusko nesmie v nasledujúcom štvorročnom období hostiť žiadne významné medzinárodné podujatia, ani sa uchádzať o ich organizáciu. V ohrození sa ocitli hokejové majstrovstvá sveta 2023 a MS hokejistiek 2021, juniorského šampionátu 2023 sa trest netýka. Prezident IIHF René Fasel nesúhlasí s rozhodnutím WADA. "Som naštvaný, že do toho zatiahli aj hokej, ktorý nemá so škandálom nič spoločné," vyhlásil Fasel v rozhovore pre ruský portál sport-express.ru.