Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Varga po pauze prvýkrát v bazéne: Som asi tam, kde by som mal byť

Na snímke slovenský triatlonový reprezentant Richard Varga pláva počas tréningu 19. mája 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Varga si v prvých týždňoch karantény doliečil zranenia, potom postupne si zvyšoval objemy.

Bratislava 19. februára (TASR) - Slovenský reprezentant v triatlone Richard Varga sa po prestávke spôsobenej pandémiou koronavírusu opäť vrátil do bazéna. Prijal pozvanie prezidenta Slovenskej plaveckej federácie (SPF) Ivana Šuleka a po suchom tréningu si v utorok vyskúšal vodu v bratislavskej plavárni na Pasienkoch. Varga sa podľa vlastných slov cíti v ideálnej forme a teší sa na prvé preteky, ktoré by sa mali uskutočniť v septembri.

Varga si na tréning vybral dráhu číslo šesť, vo vode bol hodinu. "Ja sa chcem za túto možnosť poďakovať. Nečakal som, že sa takto skoro dostanem do bazéna. Bolo to veselé plávať napríklad s Tomášom Klobučníkom, ktorý bol v prvej dráhe. Je to iné plávať s niekým, ako keď som plával sám v jazere," uviedol Varga.



Slovenský reprezentant si mohol zatrénovať v bazéne vďaka pozvaniu od prezidenta SPF Šuleka, ktorý ho pozná z čias, keď sa Varga ako junior venoval iba plávaniu. "My sme začali robiť rozvrh pre našich reprezentantov a pritom som si spomenul aj na Riša. Nedávno v televízii hovoril o tom, ako sa pripravuje. Ja ho poznám z doby, keď iba plával, tak som sa mu ozval. Mimochodom bol to plavec, ktorý mal veľkú výdrž. Ostatní boli po náročnom tréningu na sústredení úplne vyčerpaní, on ešte večer lietal po izbách. Čas na prípravu na olympiádu do Tokia nie je dlhý, preto som mu túto možnosť ponúkol. Som rád, že to prijal," povedal Šulek.



Varga si v prvých týždňoch karantény doliečil zranenia, potom postupne si zvyšoval objemy: "V uplynulých šiestich týždňoch som sa udržiaval v kondícii viac, robil som aj plavecké cvičenia na suchu. Tým, že som mal tréning v uplynulých dňoch intenzívnejší, tým bol návrat do bazéna ľahší. Tým, že som predtým mohol viac bicyklovať, tak som si zvýšil výrazne objemy. Čo sa týka behu, to išlo pomalšie, pretože som bol zranený a dával som sa dokopy. Teraz už behám normálne, som asi tam, kde by som mal byť. Liečil som si predtým lýtkový a stehenný sval."

V septembri by sa mali rozbehnúť prvé medzinárodné preteky, Medzinárodná triatlonová únia (ITU) už športovcom poslala prvé informácie. "Dozvedeli sme sa, že by sa mal začiatkom septembra uskutočniť seriál MS v Hamburgu a Svetový pohár v Karlových Varoch. Preteky sa však nebudú počítať do olympijskej kvalifikácie a ani do svetového rebríčka. Ale mali by byť na špičkovej úrovni. Čaká sa na to, kedy budú môcť všetky krajiny cestovať, aby sme mali všetci férové podmienky. Takže záleží všetko od toho, ako sa bude vyvíjať situácia v ostatných krajinách," uzavrel Varga.