Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Triatlonista R. VARGA: Je radosť mať Filipa Šeba pri sebe na tréningu

Slovenský triatlonista Richard Varga v štúdiu TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

Pre slovenského triatlonistu Richarda Vargu sa síce aktuálna sezóna skončila predčasne, no aj tak ju radí k najúspešnejším v kariére. Nielen o nej sme sa porozprávali v televíznom štúdiu TABLET.TV.

Bratislava 7. októbra (Teraz.sk) – Hoci musel pre zranenie predčasne ukončiť sezónu, považuje ju za jednu z najúspešnejších v kariére. Dlhodobo najlepšieho slovenského triatlonistu Richarda Vargu trápia ešte aj v týchto dňoch bolesti nohy, no podozrenie na únavovú zlomeninu sa nepotvrdilo, a tak by jeho rekonvalescencia mala trvať omnoho kratšie, ako sa pôvodne predpokladalo. O súčasnom zranení, poslednej sezóne, jednotlivých triatlonových disciplínach, ale aj o slabšej konkurencii pod Tatrami sme sa s účastníkom dvoch olympijských hier porozprávali pred pár dňami v televíznom štúdiu TABLET.TV.

Richard Varga ukončil sezónu koncom septembra, keď musel odstúpiť z podujatia Super League Triathlon v anglickom Jersey. „Po záverečných pretekoch Svetovej triatlonovej série, ktoré sa konali v polovici uplynulého mesiaca v holandskom Rotterdame, som mal podozrenie na únavovú zlomeninu na druhej predpriehlavkovej kosti. Magnetický rezonancia to našťastie nepotvrdila, ale mám tam nejaký zápal, opuch pod kosťou, ktorý sa budem snažiť nejakým spôsobom liečiť. Je to pre mňa dobrá správa, pretože regenerácia by mala trvať omnoho kratšie, ako by to bolo v prípade zlomeniny,“ ozrejmil na úvod slovenský triatlonista.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S RICHARDOM VARGOM:



Triatlon pozostáva z troch disciplín, ktoré pretekári absolvujú v nasledovnom poradí: plávanie, bicyklovanie a beh. Dĺžka trate pri každej jednej z nich závisí od druhu triatlonu. Varga má do dnešného dňa na svojom konte 40. pretekov vo Svetovej triatlonovej sérii, pričom v drvivej väčšine prípadov vychádzal z vody ako prvý. Čím to je, že mu plávanie tak fantasticky ide? „Od troch-štyroch rokov ma k plávaniu viedli rodičia, najmä mama, ktorá bola československá reprezentantka. Plávanie preto vždy bolo a stále pre mňa je absolútne prirodzené, za tie roky mám odplávaných desaťtisíce hodín a teraz už z toho iba ťažím,“ vysvetlil Richard Varga, ktorý v juniorskom veku prekonal viacero slovenských rekordov a mal pred sebou sľubnú plaveckú budúcnosť. Napriek tomu uňho zvíťazil triatlon. „Tento šport bol a je pre mňa zaujímavý, doslova dobrodružstvom, niečo veľmi náročné, čo ma nesmierne inšpirovalo a stále inšpiruje. Som totiž typ človek, ktorý keď vidí, že je niečo náročné, tak to chce vyskúšať. V skratke povedané, triatlon bol a je pre mňa obrovská výzva.“

Po plávaní nasledujú v triatlone kilometre na bicykli a Rišo netají, že v tomto smere je preňho nemalou inšpiráciou Peter Sagan. „Má veľmi dobrú hlavu a aj keď talent od neho určite neodkopírujem, sledujem ho, fandím mu a snažím sa od neho naučiť ostatné veci. Myslím si, že to je celkom pochopiteľné, veď Peťo musí byť inšpiratívny pre športovcov z celého sveta,“ pokračoval Varga, ktorý je z troch triatlonových disciplín najslabší v behu, no má ho rovnako rád ako plávanie s bicyklovaním. „Dokonca by som povedal, že ho mám ešte radšej, pretože sa snažím prísť na to, ako byť v ňom lepší.“

V tréningoch sa nezastaví


Každý triatlonista musí počas sezóny absolvovať v jednotlivých disciplínach tisícky tréningových kilometrov, a tak nás zaujímalo, aké sú v tomto smere približné čísla u Richarda Vargu. „Čo sa týka plávania, ide zhruba o tisíc kilometrov, na bicykli sa môžeme rozprávať o 20 – 25 tisícoch a v prípade behu sa to číslo pohybuje okolo piatich tisícok. Čo sa týka skladby mojich tréningov, snažím sa každý deň venovať všetkým trom disciplínam, aby som svalové partie rovnomerne zaťažoval. Päťkrát do týždňa plávam, šesť razy bicyklujem a aj desaťkrát v priebehu siedmich dní sa venujem behu. Okrem toho sa dvakrát do týždňa vypotím v posilňovni a raz alebo dvakrát sa venujem cvičeniam s fyzioterapeutom,“ vyratúval osemnásobne najlepší slovenský triatlonista.



Po skončení futbalovej kariéry sa na triatlon vrhol aj Filip Šebo, ktorý je vynikajúci kamarát Richarda Vargu. Aký potenciál vidí v bývalom hráčovi Interu i Slovanu Bratislava, petržalskej Artmedie, viedenskej Austrie, škótskeho Glasgowa Rangers či francúzskeho Valenciennes najlepší triatlonista spod Tatier? „Filip ten potenciál už ukázal, je to tvrdý pracant a triatlon ho naozaj baví. Je radosť ho mať pri sebe na tréningu, on vari nikdy nemá zlý deň, neustále sa usmieva, a to aj vtedy, keď sú všetci totálne unavení. My ostatní triatlonisti vieme, aký je tento šport pre nás náročný a pre Filipa to musí byť desaťkrát ťažšie. On bol totiž počas futbalovej kariéry skôr rýchlostný a silový typ, pričom vytrvalosť, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou triatlonu, nebola pri futbale, ktorému sa dlhé roky venoval, až taká zásadná. Ale zvláda to s prehľadom,“ dodal s úsmevom na záver Richard Varga.