Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Turecko i Wales pomýšľajú vo vzájomnom dueli na úspech

Waleskí futbalisti sa objímajú po remíze 1:1 v zápase základnej A-skupiny Wales - Švajčiarsko na európskom šampionáte vo futbale v Baku v sobotu 12. júna 2021. Foto: FOTO TASR/AP

Turecko zažilo v otváracom stretnutí šampionátu sklamanie, ale waleský obranca Ethan Ampadu upozornil, že súpera neradno dopredu odpisovať.

Baku 15. júna (TASR) - Turecko a Wales sa v stredu pobijú o svoje prvé víťazstvo na futbalových ME 2020. Turci na úvod A-skupiny prehrali s Talianmi 0:3 a Walesania vydolovali bod za remízu so Švajčiarmi 1:1. Vzájomný súboj je na programe o 18.00 SELČ na Olympijskom štadióne v Baku. Rozhodovať budú Portugalci na čele s hlavným arbitrom Arturom Diasom.

Po prvom kole sú spokojnejší Walesania, v záverečnom zápase skupiny však narazia na favorizované Taliansko a najbližší duel preto bude nesmierne dôležitý z hľadiska ich šancí na postup do osemfinále. "Odštartovali sme pozitívne a to je pre nás podstatné. V každom stretnutí chceme zvíťaziť. Pokiaľ by nám na postup stačili štyri body, bolo by to úžasné. Rešpektujeme všetkých našich súperov, ale nebojíme sa nikoho," vyhlásil tréner Robert Page na oficiálnej stránke Európskej futbalovej únie (UEFA).

Švajčiari nad jeho zverencami herne dominovali. Vyrovnávajúci gól strelil útočník Kieffer Moore, na ktorého sa budú "draci" spoliehať aj vo svojom druhom vystúpení. "Myslím si však, že to bude odlišný zápas. Švajčiari držia loptu a ovládajú hre lepšie než Turci, zároveň to neznamená, že celkovo sú lepší. Z nášho predchádzajúceho vystúpenia si môžeme vziať pozitíva aj negatíva," uviedol stredopoliar Joe Morrell.

Turecko zažilo v otváracom stretnutí šampionátu sklamanie, ale waleský obranca Ethan Ampadu upozornil, že súpera neradno dopredu odpisovať: "Veľa ľudí považovalo Turecko za čierneho koňa turnaja a nemyslím si, že sa to môže zmeniť po jednom zápase. Vieme, čo môžeme od Turkov očakávať, a pripravujeme sa na to. Bude to náročný súboj."

Predchádzajúca vzájomná konfrontácia sa uskutočnila 20. augusta 1997 a bola pamätná. V kvalifikácii MS 1998 triumfovali v Istanbule domáci hráči 6:4 najmä vďaka štyrom gólom Hakana Süküra. Hostia prehrávali už po ôsmich minútach 0:2, viedli 3:2 aj 4:3, potom však trikrát inkasovali. Ani jedno mužstvo sa vtedy neprebojovalo na záverečný turnaj MS, teraz súperia o postup do vyraďovacej fázy ME. "V otváracom zápase sme prehrali s hostiteľským Talianskom. Chceli sme podať lepší výkon, nesplnili sme naše vlastné štandardy. Nič nie je rozhodnuté, čakajú na nás ďalšie dva duely a už sa sústredíme na Wales," povedal turecký tréner Senol Günes.

A-skupina:



TURECKO - WALES /pondelok 18.00 SELČ, Olympijský štadión v Baku/

Rozhodcovia: Artur Dias - Rui Tavares, Paulo Soares (všetci Portug.)

Predpokladané zostavy:

Turecko: Cakir - Celik, Demiral, Söyüncü, Meras - Ayhan, Tufan, Calhanoglu, Kahveci, Ünder - Yilmaz
Wales: Ward - Roberts, Mepham, Rodon, Davies - Morrell, Allen - Bale, Ramsey, James - Moore