Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Šport

Týždeň paralympijského športu vyvrcholí v Partizánskom

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Baška vyzdvihol spoluprácu so SPV, ktorú minulý rok spečatili podpisom memoranda.

Trenčín 21. júna (TASR) - Výstavou fotografií z paralympiády v Tokiu na Úrade Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) odštartoval v stredu Týždeň paralympijského športu v TSK (21.-28. 6.). Vyvrcholí v stredu 28. júna Trenčianskou župnou paralympiádou v ZŠ Radovana Kaufmana v Partizánskom. Informoval o tom predseda TSK Jaroslav Baška.

"Je to vôbec prvýkrát, čo sme pripravili podobné podujatie v TSK v spolupráci so Slovenským paralympijským výborom (SPV). Jeho súčasťou budú tri besedy s paralympijskými športovcami v Považskej Bystrici, v Trenčíne a v Prievidzi. Chceme ukázať mladým ľuďom, ako je možné fungovať a dokonca športovať s hendikepom. Mala by to byť motivácia pre hendikepovaných ľudí," skonštatoval predseda TSK.

Baška vyzdvihol spoluprácu so SPV, ktorú minulý rok spečatili podpisom memoranda. Pripomenul kroky TSK k debarierizácii zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja, či už zariadení sociálnej starostlivosti, ale aj stredných škôl a športovísk.

Podľa predsedu SPV Jána Riapoša memorandum o spolupráci nie je len dokumentom v "šuplíku", ale je praktickou náplňou krokov súvisiacich s rozvojom paralympijských ideálov a myšlienok inklúzie a integrácie.

"Projekt župných paralympiád je preto smerovaný k mladým ľuďom. Nielen zdravotne znevýhodneným, ale ku všetkým, ktorých téma paralympionizmu zaujíma," pripomenul predseda SPV.

Dôležitou časťou činnosti SPV je prevencia pred situáciami, spôsobujúcimi trvalé poškodenia zdravia. Slovensko podľa neho robí málo preventívnych programov, ktoré by mohli najlepšie vyhodnotiť, čo znamená sanácia telesných, zrakových, mentálnych a sluchových znevýhodnení.

"Ľudí so zdravotným znevýhodnením pribúda. Kým v roku 2010 ich bolo 12,5 percenta, dnes je to až 15 percent. Keď si uvedomíme, že na Slovensku je to asi 870.000 ľudí, tak by to malo byť číslo, ktoré trápi všetkých kompetentných na centrálnej i regionálnej úrovni," zdôraznil Riapoš.