Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Šport

UCI urguje Armstronga, aby vypovedal o jeho dopingovej minulosti

Na archívnej snímke z 24. júna 2002 americký cyklista Lance Armstrong vychádza po antidopingovej kontrole v 16. etape cyklistických pretekov Tour de France. Foto: TASR/AP

Bývalý jazdec US Postal Service team v rozhovore s hviezdnou moderátorkou Oprah Winfreyovou údajne priznal, že užíval zakázané podporné prostriedky, aby vyhral slávne preteky Tour de France.

Aigle 15. januára (TASR) - Medzinárodná cyklistická únia (UCI) dôrazne požiadala Lanceho Armstronga, aby vypovedal pred jej nezávislou komisiou o jeho dopingovej minulosti.

Okamžite tak podľa agentúr AP a Reuters reagovala na zverejnené informácie o tom, že sa bývalý 7-násobný víťaz Tour de France z USA priznal k dopingu v rozhovore s hviezdnou moderátorkou Oprah Winfreyovou.

"Ak sú tieto informácie pravdivé, dôrazne žiadame Lance Armstronga aby vypovedal pred nezávislou komisiou ustanovenou na vyšetrenia obvinení UCI a USADA na jeho adresu a adresu tímu US Postal Service team," uviedla UCI v oficiálnom komuniké s tým, že ďalej sa nebude k prípadu vyjadrovať až dovtedy, pokiaľ si nepozrie inkriminovaný rozhovor. Interview odvysiela televízna stanica Oprah Winfrey Network vo štvrtok 17. januára.




Winfreyová: "Armstrong sa k dopingu nepriznal tak, ako som očakávala"

Fenomenálny cyklista Lance Armstrong vyšiel s farbou von. Priznal sa k dopingu a vybral si na to šou Oprah Winfreyovej.
Foto: TASR/AP
Americká moderátorka Oprah Winfreyová po rozhovore s Lance Armstrongom uviedla, že bývalý 7-násobný víťaz cyklistických Tour de France sa k dopingovej minulosti "nepriznal spôsobom, aký očakávala". Nechá vraj na ostatných, aby po zhliadnutí rozhovoru rozhodli, či bol dostatočne "kajúcny" a dodala, že 41-ročný Armstrong vzal rozhovor "veľmi seriózne".

Bývalý jazdec US Postal Service team v rozhovore s hviezdnou moderátorkou Oprah Winfreyovou údajne priznal, že užíval zakázané podporné prostriedky, aby vyhral slávne preteky Tour de France. Interview odvysiela televízna stanica Oprah Winfrey Network vo štvrtok 17. januára. Informáciu priniesli v noci na utorok všetky svetové agentúry s odvolaním sa na USA Today.

Armstrong sa krátko pred prvým verejným vystúpením od zverejnenia jeho dopingového škandálu cítil v pohode a dobre. Nakrúcanie v dome amerického cyklistu v texaskom Austine trvalo 2,5 hodiny a Winfreyová k Armstrongovi prostredníctvom sociálnej siete Twitter uviedla, že "prišiel pripravený".

Armstrong prehovoril na verejnosti po prvý raz od odňatia všetkých siedmich titulov z Tour de France a udelenia doživotného zákazu činnosti. Očakávalo sa, že Armstrong po rokoch zapierania konečne vyjde s pravdou von a v televíznej šou sa prizná k užívaniu zakázaných látok a ospravedlní sa svojim fanúšikom, čo sa aj stalo.

Armstrongovo priznanie spustilo lavínu reakcií. Vláda štátu Južná Austrália od neho žiada peniaze zarobené na pretekoch Tour Down Under. Jej žiadosť má čisto charakter výzvy, keďže právne nemá v rukách "páky", ako by Američana prinútila vzdať sa zarobených peňazí v krajine protinožcov. Armstrong v roku 2009 absolvoval na pretekoch Tour Down Under ako prominentný účastník svoj návrat do sveta galusiek po štyroch rokoch nesúťaženia. Na podujatí, ktoré sčasti finančne pomáhala pokryť aj vláda Južnej Austrálie, neskôr štartoval ešte dvakrát.

WADA: "Ak chce Armstrong zmierniť trest,musí vypovedať pod prísahou"

Predstavitelia Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) vyhlásili, že Lance Armstrong musí vypovedať pod prísahou v záujme zmiernenia doživotného dištancu v športe za svoje dopingové prehrešky.

Americký cyklista dúfa, že po priznaní by mohol opäť súťažiť na triatlonových podujatiach.

"S veľkým záujmom čítame správy médií, ktoré naznačujú Armstrongove priznanie v pondelkovom rozhovore s Oprah Winfreyovou," uviedla podľa agentúry AP WADA. "Iba ak by pán Armstrong vypovedal pod prísahou a povie antidopingovým orgánom všetko, čo vie o dopingových praktikách, je možné nájsť spôsob na znovuotvorenie alebo opätovné posúdenie jeho celoživotného trestu."

Armstrong v rozhovore s hviezdnou moderátorkou Oprah Winfreyovou priznal, že užíval zakázané podporné prostriedky, aby vyhral slávne preteky Tour de France. Interview odvysiela televízna stanica Oprah Winfrey Network vo štvrtok 17. januára.