Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

UEFA vraj už dohodla formát reformovanej skupinovej fázy Ligy majstrov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

UEFA už dávnejšie oznámila, že podľa reformy by sa namiesto skupinového formátu súťaž mala hrať ligovým so 100 zápasmi.

Viedeň 10. mája (TASR) - Výkonný výbor Európskej futbalovej únie (UEFA) na utorkovom zasadnutí vo Viedni vraj už dohodol podobu nového rozšíreného formátu Ligy majstrov od roku 2024. Pre agentúru AP to potvrdil anonymný zdroj, keďže schválenie podlieha ešte hlasovaniu exekutívy.

Skupinová fáza sa rozšíri o štyri kluby na 36 účastníkov zo súčasných 32. Každý tím ale odohrá v skupine nie desať zápasov ako sa pôvodne navrhovalo, ale len 8. Ide o tzv. „Švajčiarsky model”, do ktorého pribudnú dva zo štyroch klubov nie na základe výsledkov v domácej súťaži, ale historických úspechov, resp. renkingu UEFA.

Ak by sa udeľovali miesta podľa aktuálneho stavu, tak automatickú piatu miestenku do skupinovej fázy by dostalo Anglicko, druhú Holandsko, pričom tretí tím Eredivisie by putoval do predkôl LM. UEFA už dávnejšie oznámila, že podľa reformy by sa namiesto skupinového formátu súťaž mala hrať ligovým so 100 zápasmi. Momentálne má skupinová fáza 96 zápasov, pokles z 10 zápasov v skupine na 8 by dodal ďalších 64 duelov. Do osemfinále by priamo postúpilo 8 mužstiev, ďalších 16 by hralo baráž o postup medzi 16 najlepších.

Tieto snahy si vyslúžili kritiku napríklad od organizácie Európskej ligy (EL), ktorá zastrešuje vyše 900 klubov z 32 profesionálnych futbalových súťaží v 25 krajinách. Predstaviteľom EL sa nepáči hlavne zvýšenie počtu zápasov a prideľovanie dvoch miesteniek na základe historických výsledkov.