Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Ukrajinka Kalininová prichýlila rodičov: Ich dom zničili bomby

Ukrajinská tenistka Anhelina Kalininová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Kalininová je v súčasnosti na 34. mieste svetového rebríčka, čo je jej doterajšie maximum v kariére.

Londýn 28. júna (TASR) - Ukrajinská tenistka Anhelina Kalininová po pondelkovom triumfe v prvom kole Wimbledonu vyjadrila obavy o bezpečnosť svojich blízkych v rodnej krajine. Prebiehajúca ruská invázia spojená s bombardovaním pripravila jej rodičov o dom a museli sa presťahovať k nej.

"Vďakabohu sú všetci nažive a v bezpečí. Ale nikto nevie, čo sa stane zajtra. Niekedy vyzerá všetko pokojne, no včera opäť padali rakety na centrum Kyjeva," uviedla podľa DPA 25-ročná Kalininová po víťazstve nad Maďarkou Annou Bondárovou.

Jej rodičia bývali v meste Irpiň pri Kyjeve, ktoré sa podobne ako Buča stalo symbolom krutosti ruských jednotiek. Komisia OSN v oboch mestách zhromažďuje informácie o svojvoľnom zabíjaní civilistov, ničení majetku, rabovaní a útokoch na civilnú infraštruktúru vrátane škôl. "Ich dom sa stal terčom útoku, sú v ňom veľké diery. Už tam nemôžu bývať, takže zatiaľ žijú u mňa. Sú šťastní, že mohli opustiť Irpiň, kde je to úplne zbombardované."

Kalininová je v súčasnosti na 34. mieste svetového rebríčka, čo je jej doterajšie maximum v kariére. V druhom kole Wimbledonu ju čaká súboj s krajankou Lesiou Curenkovou. Organizátori podujatia na londýnskej tráve zakázali v tomto roku pre vojenskú inváziu na Ukrajinu štart ruským a bieloruským hráčom.