Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

United a Rashford natiahli série, Guardiola sa hneval na VAR

Tréner Manchestru City Pep Guardiola gestikuluje v zápase 20. kola Premier League Manchester United - Manchester City v Manchestri v sobotu 14. januára 2023. Foto: TASR/AP

Rashford hrá po MS v Katare, kde väčšinou naskakoval do zápasov anglického tímu v pozícii striedajúceho hráča, vo skvelej forme.

Manchester 15. januára (TASR) - Futbalistom Manchestru United vyšiel revanš za prehru 3:6, ktorú utrpeli na ihrisku mestského rivala v októbri minulého roka. Proti City zaostávali aj v domácom súboji po góle striedajúceho Jacka Grealisha, no v záverečnej štvrťhodine sa o obrat postarali Bruno Fernandes a Marcus Rashford. United zvíťazili v sobotňajšom stretnutí 20. kola Premier League nad úradujúcim majstrom 2:1.

Rashford hrá po MS v Katare, kde väčšinou naskakoval do zápasov anglického tímu v pozícii striedajúceho hráča, vo skvelej forme. Útočník United skóroval už vo štvrtom ligovom zápase za sebou a v siedmom v rámci všetkých súťaží. Na Old Trafford skóroval v deviatom zápase v sérii, čím vyrovnal klubový rekord Dennisa Violleta. Čerstvý presný zásah do siete City znamená, že jeho tím sa dostal v tabuľke na tretie miesto so stratou jedného bodu na druhé City. "Je nezastaviteľný. Hrá ako z partesu a súperi to s ním nemajú ľahké. V zakončení je nemilosrdný, sústredí sa na každú šancu, ktorá sa mu naskytne," pochválil Rashforda tréner United Erik ten Hag.

Sobotňajší šláger sa nezaobišiel bez kontroverzie. Vyvolal ju vyrovnávajúci gól Fernandesa, proti ktorému hostia namietali. Rozhodca ho pôvodne neuznal, VAR však vyhodnotil situáciu opačne. Zástupcovia City argumentovali, že Rashford sa síce lopty nedotkol, ale svojím pohybom pomýlil hráčov súpera vrátane brankára. "Marcus Rashford bol v ofsajde, Bruno Fernandes nie. Rashford však svojím pohybom jednoznačne zmiatol brankára a stopérov. Je to tak, ako to je. Vieme, kde sme hrali. Rozhodcovia to majú na štadiónoch týchto tímov ťažké," posťažoval sa tréner "Citizens" Pep Guardiola. "Nebudem si dávať servítku pred ústa - prvý gól bol skutočne ako zlý vtip. Ak majú platiť takéto zásahy, niečo nie je v poriadku," hneval sa obranca Manuel Akanji.

Opačný názor mal lodivod domácich. "Videl som to z diaľky a bola to trochu zmätočná situácia. Pokiaľ sa však máme držať pravidiel, tak lopty sa nedotkol a nikomu nebránil. Podľa mňa preto správne gól platil," uviedol holandský kouč, ktorého tím natiahol víťaznú sériu vo všetkých súťažiach na deväť stretnutí.

Kľúčovú rolu v zlepšených výkonoch United hrá podľa ten Haga tímový duch. "S výkonom v prvom polčase som bol spokojný. Potom sme trochu upustili od aktivity a nechali hrať súpera. Keď som chcel zareagovať, dostali sme gól. Potom však hráči ukázali neskutočného tímového ducha. Verili, že môžu nepriaznivé skóre otočiť," rozplýval sa ten Hag, ktorého zverenci sa po víťazstve vrátili do boja o titul. Na ten čakajú "červení diabli" od roku 2013. "Fanúšikovia môžu opäť snívať, ale my nie. Musíme zostať nohami pevne na zemi. Zlepšili sme sa, to je isté, ale pred nami je dlhá cesta. Stále vidím v našej hre rezervy," citovala AFP ten Haga. "Citizens" po prehre vo štvrťfinále Ligového pohára so Southamptonom (0:2) opäť neuspeli a na Arsenal Londýn strácajú 5 bodov. Líder súťaže mal navyše zápas k dobru a náskok mohol zvýšiť už v nedeľňajšom derby s Tottenhamom Hotspur.

Naopak, čelné pozície sa vzďaľujú futbalistom Liverpoolu, ktorí v sobotu prehrali na pôde Brightonu 0:3. Všetky góly padli po zmene strán. Mužom zápasu v súboji tabuľkových susedov bol Solomon March, ktorý dva góly strelil a pri presnom zásahu Dannyho Welbecka asistoval. Kormidelník hostí nemal pre mdlý výkon svojho tímu pochopenie. "Zlé. Veľmi zlé... Nepamätám si na horší výkon, odkedy som od roku 2015 tréner tohto mužstva. Hrali proti sebe dobre a zle organizovaný tím. Cítim nesmiernu frustráciu z toho, čo sa udialo na ihrisku. Ľahko sme strácali lopty, medzi hráčmi boli veľké medzery a disponovaný súper to dokázal využiť," vyhlásil podľa AFP tréner "The Reds" Jürgen Klopp. Brighton sa ziskom troch bodov posunul v neúplnej tabuľke na siedmu priečku o dva body pred svojho sobotňajšieho súpera, ktorý na účasť v budúcom ročníku Ligy majstrov stráca sedem bodov.