Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Šport

Uplynulú sezónu rovinových dostihov ovládla stajňa Lokotrans

Na snímke trojnásobný Kôň roka Opasan Foto: Závodisko š.p./Zenon Kisza

Anketové ocenenie pre najlepšieho trénera roka, v ktorom hlasovali majitelia, tréneri, jazdci, turfoví funkcionári a publicisti, získal prvýkrát Marián Štangel.

Senec 4. decembra (TASR) - Celoročný šampionát rovinových dostihov ovládla stajňa Lokotrans z moravských Boskovíc. Závodisko, š.p. vyhlásilo najúspešnejších aktérov uplynulej sezóny v nedeľu na slávnostnom galavečere slovenského turfu v Senci. Šampiónmi sa stali aj tréner Luboš Urbánek a džokej Martin Laube, ktorí pôsobia v moravskej stajni.

Sezónu s trojicou klasických triumfov umocnila v Bratislave nezdolaná belka Shabana titulom "Najlepšia trojročná kobyla 2022" a 10-ročný veterán Ideal Approach, ktorý získal už štvrtýkrát ocenenie Najlepší míliar. Prekážkové odvetvie zasa vyhrala centrála DS Dvorce trénera Pavla Tůmu, ktorý sa stal šampiónom trénerov a kone v jeho opatere zabezpečili titul pre stajňu Dr. Charvát. Najviac prekážkových víťazstiev na Slovensku v sezóne 2022 získal džokej Jan Odložil.

Súčasťou slávnostného večera bolo aj oceňovanie najlepších troch jazdcov Slovenskej Pony ligy 2022. Ide o projekt Závodiska, š.p. na zintenzívnenie propagácie dostihového športu medzi najmladšou generáciou a na podporu mladých jazdcov. Zapojilo sa do nej 42 detí a najviac bodov nazbierala Sophy Bodláková z DS Dvorce.

Anketové ocenenie pre najlepšieho trénera roka, v ktorom hlasovali majitelia, tréneri, jazdci, turfoví funkcionári a publicisti, získal prvýkrát Marián Štangel. Jazdcom roka bol Jaroslav Línek so ziskom 39 percent hlasov a titul Kôň roka už po tretí raz za sebou získal Opasan zo stajne Bormann majiteľa Reného Borovského. Ten obhájil víťazstvo na Veľkej cene Slovenska a opakovane sa umiestňoval vo francúzskych dostihoch kategórie Listed.

Tento rok udelilo Závodisko, š.p. aj ocenenie Objav roka. Laureátom bol 15-ročný jazdec s amatérskou licenciou Tomáš Roman, ktorý len vlani začal na dostihoch poníkov a v uplynulej sezóne už odjazdil 60 dostihov a nazbieral šesť víťazstiev v dostihoch plnokrvníkov.

Závodisko, š.p. zorganizovalo v ročníku 2022 spolu 18 dostihových dní, z toho 15 na centrálnom hipodróme v Bratislave, dva na dostihovej dráhe v Topoľčiankach a jeden v Senici.



Víťazi ankiet o Najlepšie kone v sezóne 2022:

Najlepší šprintér: Gentleman Jack 40,2 % hlasov

Najlepší míliar: Ideal Approach 31,7

Najlepší vytrvalec: Opasan 46,3

Najlepšia 2-ročná kobyla: Feschanda 63,4

Najlepší 2-ročný žrebec (valach): Calah 82,9

Najlepšia 3-ročná kobyla: Shabna 78,0

Najlepší 3-ročný žrebec (valach): Gasparini 76,8

Najlepšia staršia kobyla: Lady Azie 35,4

Najlepší starší žrebec (valach): Opasan 63,4

Najlepší prútenkár: Petarda 72,0

Najlepší stípliar: Fort Ryan 41,5

Najlepší kôň slovenského chovu: Blue Bay 42,7