Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

USA zdolali Česko 3:0, Američania postupujú suverénne do semifinále

Český hráč Jiří Smejkal (vľavo) bojuje o puk s Američanom Dylanom Sambergom v zápase štvrťfinále na MS 2023 v hokeji USA - Česko v Tampere 25. mája 2023. Foto: TASR/AP

Američania mali navrch herne i strelecky, brankárovi Caseymu DeSmithovi stačilo k čistému kontu 15 úspešných zákrokov.

Tampere 25. mája (TASR) - Hokejisti USA postúpili do semifinále 86. MS. Vo štvrťfinálovom zápase v Tampere zvíťazili nad Českom 3:0 po góloch Matta Coronata, Nicka Perbixa a Cuttera Gauthiera. V boji o finále narazia na Nemcov, ktorí vyradili vo štvrtok Švajčiarov (3:1).

Američania mali navrch herne i strelecky, brankárovi Caseymu DeSmithovi stačilo k čistému kontu 15 úspešných zákrokov. USA prestrieľali súpera 34:15, premožiteľa nenašli ani v ôsmom zápase na prebiehajúcom šampionáte. Do semifinále MS sa prebojovali tretíkrát za sebou. Čechom sa revanšovali za vlaňajšiu prehru v súboji o bronz v rovnakej hale (4:8).



štvrťfinále MS

USA - Česko 3:0
(1:0, 1:0, 1:0)

Góly: 13. Coronato (Hutson, Mackey), 29. Perbix (Grimaldi), 50. Gauthier (Tynan). Rozhodovali: Frandsen (Dán.), Sewell (V.Brit.) - Wyonzek (Kan.), Yletyinen (Švéd.), vylúčení: 2:1 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 7411 divákov.

USA: DeSmith – Samberg, Perbix, Kleven, Perunovich, Thrun, Mackey, Hutson – Grimaldi, Bonino, A. Tuch – Bjork, O'Connor, Garland – Gauthier, Tynan, Mazur – Farrell, Brown, Coronato – L. Tuch

Česko: Vejmelka – Kundrátek, Kempný, Košťálek, Dvořák, Zbořil, Jordán, Němeček – Kubalík, Sobotka, Červenka – Beránek, Černoch, Flek – Kaut, Zohorna, Smejkal – Tomášek, Špaček, Voženílek – Lenc




USA nastúpili bez útočníka Eyssimonta, ktorý dostal dištanc za zákrok na obrancu Sandina v zápase so Švédskom (4:3 pp). Po obojstranne opatrnom začiatku sa ako prví osmelili Američania, ktorí sa začali presadzovať svojou silnou stránkou - dlhým manévrovaním s pukom a rotáciou hráčov v útočnom pásme. Po takejto situácii padol aj prvý gól, v 13. minúte sa dostal k dorážke Coronato a z otočky po biliardových odrazoch puku otvoril skóre. Gól ešte viac rozkrútil americký kolotoč pred Vejmelkom. Česi nevedeli nájsť rytmus, za celú prvú dvadsaťminútovku vyslali iba dve strely na bránku. Do 2. tretiny vstúpili trochu živšie, brankár DeSmith musel byť v strehu po pokusoch Zbořila a Fleka. Američania však ustáli menší český nápor a v polovici stretnutia zvýšili náskok, keď obranca Perbix spoza ľavého kruhu vymietol ľavý horný roh bránky Vejmelku. Česi sa len s námahou dostávali do šancí, v 38. min Špačeka zastavil betónom DeSmith. Tréner Jalonen v 3. tretine premiešal zostavu a stiahol hru na tri formácie, no ani to Čechom nepomohlo. Nedarilo sa im v koncovke, krátko po prestávke Červenka v nájazde stroskotal na DeSmithovi. A keď v 50. min Gauthier po vyhratom buly parádne trafil k bližšej žŕdke, bolo jasné, že USA si už postup nenechajú ujsť. Česi tri a pol minúty pred koncom odvolali brankára, no duel už nedokázali zdramatizovať.

hlasy aktérov (zdroj: ČT Sport):


Nick Bonino, kapitán USA: "Sme plní sebavedomia, no vieme, aké ťažké je na tomto turnaji víťaziť, aké náročné je získať medailu. V semifinále sa budeme opäť sústrediť na našu hru, preštudujeme si súpera a jeho herný štýl, no hlavná koncentrácia bude na náš výkon."

Casey DeSmith, brankár USA: "Myslím si, že predvádzame skutočne výborný hokej. Hráme rýchlo, spoliehame na naše silné zbrane, dokážeme súperov prevýšiť a vypláca sa nám aj naša poctivá defenzívna hra."

Dominik Kubalík, útočník ČR: "Je to pre nás veľké sklamanie. Nezačali sme, ako sme chceli, prvá tretina mala byť z našej strany lepšia. Potom sme to tlačili celý zápas pred sebou. Presilovky nám nepomohli, mali sme veľmi málo striel. Za celý turnaj sme nedali ´ušmudlaný´ gól, málo sme si za tým chodili. Veľmi ma to mrzí. Skutočne som si myslel, že toto bude zápas, ktorý zvládneme. USA majú tím plný mladých hráčov, ktorí majú budúcnosť pred sebou, jasne nás prevýšili."

Roman Červenka, kapitán ČR: "USA boli hokejovo lepší, ale to neznamená, že sme im to nemohli znepríjemniť. Američania nás nepúšťali do šancí, tých pár, do ktorých sme sa dostali, bolo treba využiť. Škoda tej mojej nepremenenej v úvode tretej tretiny, ak by bol z toho gól, dalo by nám to krv do žíl. V hale bolo ticho, ťažko sa hrá hokej bez ľudí, ale na to sa nedá vyhovárať, pre oba tímy to bolo rovnaké."