Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

USA zvažujú bojkot ZOH 2022 v Pekingu, Čína reagovala okamžite

Hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price na archívnej snímke zo 16. februára 2021. Foto: TASR/AP

Podľa Pricea budú USA s ostatnými krajinami diskutovať, či pristúpia k bojkotu ZOH 2022.

Washington 7. apríla (TASR) - USA zvažujú bojkot zimných olympijských hier 2022 v Pekingu. Dôvod je utláčanie etnických menšín a hrubé porušovanie ľudských práv zo strany Číny, uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price. Nesúhlasí s tým však Olympijský a paralympijský výbor USA (USOPC), podľa ktorého nesmú byť športovci zneužívaní ako "politické bábky".

Price uviedol, že USA budú spoločne s ďalšími krajinami diskutovať, či pristúpia k bojkotu ZOH 2022. Podľa neho Spojené štáty zvažujú takýto krok, no žiadne rozhodnutie v tomto smere ešte nepadlo. Americký prezident Joe Biden i jeho predchodca Donald Trump zhodne odsúdili snahu Číny kontrolovať moslimskú menšinu Ujgurov a ničiť jej kultúrnu identitu. Konanie Číny označili za genocídu.

Prezidentka USOC Susanne Lyonsová zdôraznila, že bojkoty ako forma protestu sú neefektívne. "V našej organizácii nie sme za bojkoty, lebo negatívne zasahujú do životov športovcov a nenapomáhajú riešeniu globálnych problémov. Pre našich športovcov je jediný cieľ reprezentovať USA na medzinárodnej úrovni. Nechceme zľahčovať porušovanie ľudských práv v Číne, ale vláda USA má omnoho konštruktívnejšie metódy, ako na to reagovať," povedala Lyonsová pre agentúru AP.

Reakcia Číny nenechala na seba dlho čakať. Ešte v stredu Peking ostro skritizoval USA, že načrtli tému možného bojkotu hier. "Politizácia športu je v rozpore s olympijským duchom. Poškodzuje záujmy všetkých zainteresovaných strán ako i celého medzinárodného olympijského hnutia," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien. Čína je presvedčená, že môže zabezpečiť "úspešné a mimoriadne" hry so všetkými účastníkmi, informovala agentúra DPA. Podľa Čao Li-ťien sú obvinenia z takzvanej genocídy Ujgurov "nič iné ako storočná lož".