Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Úspešný vstup Brazílie na MS, Ronaldo dal gól na piatich šampionátoch

Závar pred šestnástkou počas futbalového zápasu skupiny G majstrovstiev sveta medzi Brazíliou a Srbskom na štadióne Lusail v katarskom Lusaile vo štvrtok 24. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Oba góly favorita šampionátu strelil počas druhého polčasu Richarlison a hlavne pri svojom druhom presnom zakončení v 73. minúte sa blysol akrobatickou lahôdkou.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Futbalisti Brazílie zvíťazili vo štvrtkovom zápase na MS v Katare a v skupinovej fáze neprehrali už v šestnástom stretnutí za sebou. V G-skupine zdolali Srbsko 2:0 a v tabuľke sa dostali na prvé mieste o skóre pred Švajčiarov, ktorí uspeli proti Kamerunu 1:0.

Oba góly favorita šampionátu strelil počas druhého polčasu Richarlison a hlavne pri svojom druhom presnom zakončení v 73. minúte sa blysol akrobatickou lahôdkou. Dvadsaťpäťročnému útočníkovi Tottenhamu Hotspur pritom hrozilo, že sa pre zranenie nepredstaví na šampionáte. "Pred štyrmi týždňami som plakal, pochyboval som, či pocestujem na MS. Deň, keď som išiel na vyšetrenia, bol jeden z najpomalších v mojom živote. Bol som tam na nosidlách a čakal na výsledky. Stálo to však za všetko to úsilie, ktoré som vynaložil na zotavenie sa," uviedol podľa agentúry AFP Richarlison, ktorého potešil vstup do šampionátu: "Najdôležitejšie je vítazstvo. Musíme si oddýchnuť a sústrediť sa na ďalší duel, pretože nás ešte čaká šesť dôležitých zápasov."

Tréner Srbska Dragan Stojkovič povedal, že jeho tím "fyzicky odpadol" počas druhého polčasu a mrzia ho zranenia kľúčových hráčov Dušana Vlahoviča a Filipa Kostiča, ktorí nemohli pricestovať do Kataru. "Musíme tejto skutočnosti čeliť a zabojovať aj za nich," skonštatoval kouč Stojkovič.

Problém pre "selecao" môže byť zranenie Neymara, ktorý si počas duelu podvrtol členok a jeho zdravotný stav sa bude posudzovať v najbližších 48 hodinách. Útočník Paríža Saint-Germain odišiel z ihriska v 79. minúte. "Musíme počkať 1-2 dni, aby sme to mohli lepšie vyhodnotiť. Zatiaľ sme nenaplánovali magnetickú rezonanciu, nemôžeme predčasne vysloviť žiadne priskoré komentáre o jeho stave," vyhlásil tréner brazílskej reprezentácie Rodrigo Lasmar.

V ďalšom stretnutí Švajčiari tesne zdolali Kamerun 1:0, keď jediný gól zápasu v Al Wakre strelil kamerunský rodák Breel Embolo. "Veľmi sa teším, že som strelil prvý gól tímu na šampionáte. Som hrdý, no mrzí ma, že to bolo práve proti Kamerunu, kde som sa narodil a mám tam rodinu," povedal Embolo. Švajčiarsko sa na predchádzajúcich dvoch šampionátoch dostalo do osemfinále, kde vypadlo s Argentínou a Švédskom, no podľa kapitána Granita Xhaku môže byť jeho mužstvo jedným z "čiernych koní" v Katare: "Nie je to náhoda, keď sa pozriete na posledných 10 až 12 rokov, čo sme boli na turnajoch. Náš tím je oveľa skúsenejší ako pred štyrmi rokmi. Tešíme sa na ďalší zápas a myslím si, že v náš deň môžeme zdolať kohokoľvek."

Kamerun prehral od roku 2002 osem zápasov na MS. "Je to pocit sklamania, pretože sme chceli dosiahnuť viac, ale futbal na tejto úrovni rozhodujú malé detaily. Nastalo krátke poľavenie a inkasovali sme gól, no vieme, že všetko je stále možné. Máme pred sebou v skupine ešte dve stretnutia, ale bez priestoru na chyby," povedal Rigobert Song, tréner Kamerunu. Duely druhého kola v tejto skupine sa hrajú v pondelok, o 11.00 SEČ nastúpi Kamerun proti Srbsku a o 17.00 SEČ sa Brazília stretne so Švajčiarskom.

Na úvod H-skupiny sa proti sebe postavili Uruguaj a Kórejská republika a duel skončil bezgólovou remízou. "Odohrali sme dobrý prvý zápas, v prvom polčase sme boli lepší a počas neho sme mali momenty, keď sme priebeh hry kontrolovali," povedal Paolo Bento, tréner Kórejskej republiky, ktorý sa vyjadril aj k výkonu kapitána Heung-min Sona: "Nehral dlhšie obdobie a len pár dní dozadu mohol opäť trénovať s tímom. Samozrejme, že po zranení je úplne prirodzené, že mu to potrvá určitý čas kým sa opäť dostane do formy." Uruguaj v predošlých dvoch vzájomných dueloch na pôde MS vyhral, no tentokrát len remizoval: "Na turnaji, ako je tento, nie je čas na výčitky, musíte myslieť na ďalší zápas. Potrebuje rásť a zlepšovať sa. Máme iných hráčov, ktorí môžu dať o dosť viac," povedal Diego Godin, kapitán Uruguaja.

Portugalský kanonier Cristiano Ronaldo sa stal historicky prvým futbalistom, ktorý zaznamenal gól na piatich rôznych svetových šampionátoch. Tridsaťsedemročný útočník otvoril v 65. minúte z pokutového kopu skóre duelu v ktorom jeho tím triumfoval nad Ghanou 3:2. V drese Portugalska sa presadili aj Joao Felix a Rafael Leao. "Je výnimočný, pretože je jedným z najlepších futbalistov všetkých čias. Hrá na svojich piatych MS a stále nám môže veľmi pomôcť, čo opäť dokázal," uviedol Bernardo Silva. Ronaldo, ktorý nedávno ukončil zmluvu s anglickým Manchestrom United tak opäť pomohol svojej reprezentácii gólom, ako pri víťazstve 2:1 nad týmto africkým tímom na šampionáte v roku 2014 v Brazílii. Portugalci sa dostali v "háčku" na prvé miesto a už v ďalšom stretnutí si môžu zabezpečiť postup do osemfinále.

Portugalsko si v pondelok 28. novembra o 20.00 SEČ zmeria sily s Uruguajom, o 14.00 SEČ nastúpi Ghana proti Kórejskej republike.