Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

V 8. etape zvíťazil Peters, Yates si naďalej udržal žltý dres

Francúzsky cyklista Nans Peters oslavuje v cieli po jeho víťazstve 8. etapy cyklistických pretekov Tour de France na trati dlhej 141 km so štartom v Cazeres-sur-Garonne a cieľom v meste Loudenvielle 5. septembra 2020. Foto: TASR/AP

V sobotu čakala na pelotón náročná horská trasa s tromi známymi stúpaniami v Pyrenejach.

Loudenvielle 5. septembra (TASR) - Francúzsky cyklista Nans Peters zvíťazil v sobotňajšej 8. etape 107. ročníka Tour de France a dosiahol najväčší úspech kariéry. Jazdec stajne AG2R La Mondiale sa presadil v závere 141 km dlhej horskej trasy z Cazeres do Loudenvielle, keď ušiel svojím kolegom z úniku a cieľ preťal v čase 4:02:12 h. Druhý finišoval Lotyš Toms Skujinš (Trek-Segafredo) a tretí bol Španiel Carlos Verona (Movistar). Slovenský cyklista Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) išiel niekoľko minút za najlepšími. Žltý dres si udržal Brit Adam Yates z Mitcheltonu-Scott.

Pre dvadsaťšesťročného Petersa to bolo len druhé víťazstvo v kariére. Vlani sa tešil z triumfu v 17. etape Giro d'Italia s cieľom v zimnom stredisku Anterselva. "Je to šialené. Neuveriteľné bolo už vyhrať etapu na mojom premiérovom Gire a teraz sa to zopakovalo aj na Tour. Bol to môj sen a splnil som si ho. Vedel som, že Zakarin je silnejší v stúpaniach, ale nevzdal som sa. Na zjazde z Port de Bales som videl, že klesá ako koza, takže som bol presvedčený, že ho zdolám vo finále etapy. Na posledných dvoch kilometroch som už veril, že vyhrám," povedal pre oficiálnu stránku Tour.

Yates si udržal v celkovom poradí trojsekundový náskok pred Slovincom Primožom Rogličom (Jumbo-visma), tretí Guillaume Martin z Francúzska (Cofidis) stráca deväť sekúnd. Do Top 10 sa vrátil vďaka výbornému výkonu v záverečnom stúpaní ďalší Slovinec Tadej Pogačar (+48 s). Sagan prišiel do cieľa na 140. mieste s mankom 32:39 min, no udržal sa na čele bodovacej súťaže. Druhý Ír Sam Bennett (QuickStep) na neho stráca sedem bodov.

V sobotu zdolal Sagana na rýchlostnej prémii, v hre však boli len dva body. "Včera som mal šancu urobiť veľký rozdiel v bodovacej súťaži, no v závere som mal smolu. Musím byť trpezlivý a uvidíme deň po dni. Tour bude veľmi ťažká a ja budem bojovať o zelený dres nie len na rovinatých etapách, ale aj v kopcoch. No väčšina rýchlostných prémií je ešte pred stúpaniami a za týchto okolností bude ťažké zdolať Sama Bennetta. Na krátke vzdialenosti je rýchlejší než ja. Som hrdý, že som v zelenom... zatiaľ," citovala Sagan oficiálna stránka Tour.

V sobotu čakala na pelotón náročná horská trasa s tromi známymi stúpaniami v Pyrenejach. Profil sa od úvodu mierne zvyšoval, rýchlostná prémia bola na 42. km a potom už nasledovali hory. Najprv Col de Mente 1. kategórie (6,9 km, 8,1%), po ňom sa cyklisti dostali prvýkrát v ročníku na prémiu najvyššej kategórie na Port de Bales (11,7 km, 7,7%) a ako tretí ich čakal vrchol Col de Peyresourde 1. kategórie (9,7 km, 7,8%). Odtiaľ nasledoval 11 km zjazd do cieľa v Loudenvielle.

V etape sa očakávali útoky na celkové poradie, ale dobrú šancu na triumf bol aj z úniku. To si uvedomovalo viacero dobrých vrchárov, ktorí nemali ambície na celkové poradie, a tak sa od úvodu útočilo. Netrvalo dlho a sformovala sa silná skupina 13 pretekárov, ktorých pelotón po pár km nechal odísť. Boli medzi nimi líder vrchárskej súťaže Benoit Cosnefroy, Nans Peters (obaja AG2R), Ilnur Zakarin (CCC), Neilson Powless (EF), Carlos Verona (Movistar), Toms Skujinš (Trek) či Soren Kragh Andersen (Sunweb). Trinástka si podelila body na rýchlostnej prémii, z pelotónu zobrali posledné tri súperi Sagana Sam Bennett (2 b) a Bryan Coquard (1 b). Prvú horskú prémiu vyhral Cosnefroy a pripísal si 10 b do boja o bodkovaný dres. Ešte na stúpaní na Col de Mente zliezol z bicykla a odstúpil z Tour majster Európy Giacomo Nizzolo, ktorého trápilo zranené koleno.

Vedúca skupina pokračovala v spoločnom úsilí a aj po klesaní z prvého kopca mala k dobru asi 12 minút. Na stúpaní na Port de Bales sa však už spolupráca skončila a únik sa rozpadol. Cousin vyrazil ako prvý, čoskoro ho však predbehli Peters a Zakarin, ktorí prišili na vrchol kopca s náskokom 10 minút na pelotón. V ňom sa zatiaľ nenastupovalo, no jazdci Jumbo-Visma išli na čele vysoké tempo a tomu prekvapujúco nestačil líder FDJ a domáci favorit Thibaut Pinot. Peter Sagan si na kopci vystúpil a pokračoval v gruppette. V hlavnej skupine zostalo asi len 25 cyklistov.

Peters prišiel na úpätie Col de Peyresourde 20 km pred cieľom s náskokom 40 s na Zakarina, asi minútu na ďalších prenasledovateľov a hlavná skupina strácala približne 9:30 min. Zakarin bol v kopci silnejší ako Peters, no potreboval si na vrchole vybudovať aspoň mierny náskok, keďže francúzsky súper ho v zjazde jasne predstihol. Už sa začalo útočiť aj v skupine favoritov, aktívny bol najmä Tadej Pogačar, keďže chcel zmierniť manko z predchádzajúceho dňa. Najprv skupinu zredukoval na desať jazdcov a následne jej ušiel. Na kopec prišiel prvý Peters, dokonca s náskokom na Zakarina a na zjazde si už triumf postrážil. Druhý finišoval Skujinš, tretí Verona, Zakarin spadol a obsadil štvrté miesto. Pogačar získal na lídrov celkového poradia asi 40 s, Adam Yates si s námahou žltý dres ešte ustrážil. Výrazne stratil Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe), z boja o celkový triumf úplne vypadol Pinot a rovnako aj Julian Alaphilippe (QuickStep)

V nedeľu čaká na pretekárov ďalšia náročná pyrenejská etapa z mesta Pau do Larnusu dlhá 153 km a s piatimi vráchrskymi prémiami, z toho dvoma 1. kategórie. V pondelok nasleduje prvý voľný deň.



výsledky 8. etapy (Cazeres - Loudenvielle, 141 km):


1. Nans Peters (Fr./AG2R) 4:02:12 h,
2. Toms Skujinš (Lot./Trek-Segafredo) +47 s,
3. Carlos Verona (Šp./Movistar) rovnaký čas,
4. Ilnur Zakarin (Rus./CCC) +1:09,
5. Neilson Powless (USA/EF Pro Cycling) +1:41,
6. Ben Hermans (Belg./Israel Start-Up Nation) +3:42,
7. Quentin Pacher (Fr./B&B Hotels-Vital Concept) +3:42,
8. Sören Kragh Andersen (Dán./Sunweb) +4:04,
9. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) +6:00,
10. Romain Bardet (Fr./AG2R la Mondiale) +6:38


celkové poradie:


1. Adam Yates (V.Brit./Mitchelton-Scott) 34:44:52 h,
2. Primož Roglič (Slovi./Jumbo-Visma) +3 s,
3. Guillaume Martin (Fr./Cofidis) +9,
4. Bardet +11,
5. Egan Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) +13,
6. Nairo Quintana (Kol./Arkea-Samsic),
7. Miguel Angel Lopez (Kol./Astana),
8. Rigoberto Uran (Kol./EF Pro Cycling) všetci rovnaký čas,
9. Pogačar +48,
10. Enric Mas (Šp./Movistar) +1:00


bodovacia súťaž:


1. SAGAN 138 b,
2. Sam Bennett (Ír./Deceuninck-QuickStep) 131,
3. Wout van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 106