Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Šport

V bazénoch v Baku bude 42 Slovákov, pólisti i akvabely skromne

Ilustračné foto Foto: www.elementsresort.sk

V plávaní bude Slovensko napokon reprezentovať iba poltucet športovcov - Vladimír Štefánik, Peter Ďurišin, Alexander Světlík, Lucia Šimovičová, Lara Bábska a Zuzana Pavlikovská.

Bratislava 7. júna (TASR) - V bazénoch bude mať Slovensko na I. európskych hrách v Baku až 42-členné zastúpenie. Druhú najpočetnejšiu časť výpravy tvoria vodní pólisti, do azerbajdžanskej metropoly pocestuje trinásť kadetov i kadetiek do sedemnásť rokov. V Akvatickom centre zasiahne do bojov desať slovenských reprezentantiek v synchronizovanom plávaní a šesť bazénových plavcov.

Vodnopólové družstvá nebudú patriť medzi favoritov. Európsky plavecký zväz berie podujatie v danej vekovej kategórii i ako neoficiálne ME. "Sme radi, že naše dievčatá a chlapci sa dostali cez kvalifikačné sito. V Baku môžeme iba prekvapiť. V Európe patríme v tejto kategórii medzi tímy, ktoré sú na zadných priečkach, čiže ťažko hovoriť o nejakých ambíciách. Budeme sa snažiť atakovať prvú osmičku, ale je to z našej strany dosť nadnesený, respektíve ťažký cieľ. Bol by som spokojný s takým umiestnením, ktoré by odrážalo realitu v našom športe," uviedol pre TASR prezident Slovenského zväzu vodného póla Juraj Kula.

Slovenské družstvá sa na EH prebojovali cez marcové kvalifikačné turnaje, chlapci zvíťazili v rakúskom Grazi a dievčatá v Bratislave. "Kategória sedemnásťročných, či už u chlapcov alebo u dievčat, je nevypočítateľná z hľadiska udržania výkonnosti. Jeden deň hráte vynikajúci zápas a na druhý deň totálne prepadnete, je to jednoducho vekom športovcov, skúsenosťami a mentalitou," konštatoval Kula.

Od 12. do 21. júna bude medzi sebou súperiť 16 chlapčenských a 12 dievčenských tímov. Výber chlapcov sa v Azerbajdžane predstaví v D-skupine spoločne s rovesníkmi zo Srbska, Španielska a Malty. Víťazi štyroch základných skupín sa prebojujú priamo do štvrťfinále, tímy na 2. a 3. miestach si zahrajú v osemfinále. Dievčatá zvedú v B-skupine súboje proti Španielkam, Taliankam, Ruskám, Francúzkam a Srbkám. Do semifinále postúpia víťazné tímy oboch základných skupín, družstvá na 2. a 3. miestach čaká štvrťfinále.

Akvabely Naďa Daabousová, Petra Ďurišová, Diana Miškechová, Simona Barutová, Miroslava Kratinová, Sophia Lobpreisová, Natália Pivarčiová, Rebecca Schererová, Júlia Bacharová a Alexandra Ratajová vstúpia do zápolení v Baku hneď v úvodný súťažný deň. Podujatie v Baku je pre nich rovnako ako pre plavcov zároveň juniorským európskym šampionátom. Najväčším želiezkom v ohni bude Daabousová, ktorá vlani na MSJ v Helsinkách obsadila v sólach historické 11. miesto. "Od Nadi očakávame, že v Baku postúpi do finále. U ostatných dievčat by bol postup medzi elitnú dvanástku bonusom. Obsadíme všetky štyri disciplíny, v zostavách sme urobili iba malé úpravy," povedala pre TASR trénerka slovenských reprezentantiek Nora Szauder.

Daabousovú čaká v najbližších týždňoch nabitý program. Tri dni po návrate z Baku absolvuje maturity a potom začne s tréningom na letné MS v plaveckých športoch v ruskej Kazani. Prezidentku Slovenskej plaveckej asociácie Irenu Adámkovú mrzí, že nemá lepšie podmienky na prípravu. "Aj na Baku sa dievčatá pripravovali v skromných podmienkach. Na Slovensku máme dlhodobo problémy s bazénmi, ktoré navyše majú nedostatočnú hĺbku vody. Dievčatá často musia trénovať v jednom bazéne s deťmi, čím sa zvyšuje riziko zranení."

V plávaní bude Slovensko napokon reprezentovať iba poltucet športovcov - Vladimír Štefánik, Peter Ďurišin, Alexander Světlík, Lucia Šimovičová, Lara Bábska a Zuzana Pavlikovská. Pre zdravotné problémy do Baku nepôjde Tomáš Púchly. "Tomáš pred pretekmi v Poľsku odpadol. Ešte stále nie je fit, preto EH v Baku vypúšťa a sústredí sa na MSJ v Singapure. Cieľom nominovaných je zaplávať časy na úrovni osobných rekordov, Šimovičová by mohla zabojovať o finále," dodala Adámková.