Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

V Budapešti na MS bez Podmaníkovej a Klobučníka, želiezkom Trníková

Na snímke tréner a manažér plavcov Roman Havrlant počas brífingu slovenskej plaveckej reprezentácie pred odchodom na MS v plávaní v Budapešti, 16. júna 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Diaľkový plavec Tomáš Peciar príde na šampionát neskôr. Devätnásťročný reprezentant bude štartovať 27. júna v pretekoch na 5 km.

Bratislava 16. júna (TASR) - Šesť slovenských bazénových plavcov sa predstaví na 19. MS FINA v Budapešti (17. júna až 3. júla). Najväčším želiezkom bude Nikoleta Trníková, ktorá v tomto roku potvrdila výkonnostný progres a prekonala viacero národných rekordov. Okrem členky Považskobystrického plaveckého oddielu sa v maďarskej metropole ešte predstavia Richard Nagy, Tamara Potocká, Matej Duša, Adam Halas a František Jablčník.

V Budapešti budú chýbať dlhoroční slovenskí reprezentanti Andrea Podmaníková s Tomášom Klobučníkom. "Andrea má dlhodobé zdravotné problémy, preto sa rozhodla, že do Budapešti nepocestuje. Ospravedlnil sa aj Tomáš Klobučník. Potešilo by ma, keby na MS padli minimálne štyri slovenské rekordy. Ak by sa niekomu z nominovanej šestice podarilo v nabitej konkurencii postúpiť do semifinále medzi elitnú šestnástku, bolo by to veľmi príjemné prekvapenie," uviedol pre TASR tréner a manažér slovenskej reprezentácie Roman Havrlant.



Trníková bude štartovať na 200 m prsia, 200 m pol.pr. a 400 m pol.pr. Nagy, ktorý sa na úvodný vrchol sezóny pripravoval v anglickom Sheffielde, absolvuje 400 m pol.pr. a ako doplnkovú disciplínu 200 m motýlik. Duša je prihlásený na 50 a 100 m v.sp., Halas s Potockou na 50 a 100 m motýlik. Jablčník sa v debute na vrcholnom podujatí predstaví na 200 m pol.pr. a 200 m v.sp.

"Jablčník je mladý, talentovaný plavec, v tomto roku sa výrazne zlepšil. Bude to pre neho veľká škola, môže nabrať cenné skúsenosti. Pre reprezentantov budú MS v Budapešti príležitosťou na splnenie limitov na augustové ME v Ríme Verím, že všetci zaplávajú časy na úrovni osobných maxím," dodal Havrlant pred odchodom výpravy do dejiska šampionátu.

Slovenská reprezentácia v synchronizovanom plávaní sa predvedie v disciplínach technické sólo, voľné sólo, voľný tím, highlight, technický miešaný pár a voľný pár. Zastúpenie bude mať aj v disciplíne technické sólo, kde bude Slovensko reprezentovať 18-ročná Chiara Dikyová. Vo voľnom sóle sa predvedie Viktória Reichová. Obe pretekárky majú premiéru na takomto veľkom podujatí.

Vo voľnom tíme budú plávať Chiara Dikyová, Nicol Dikyová, Teraza Ďurišová, Laura Domčeková, Lenka Keprtová, Nina Lukáčová, Linda McDonnellová, Terézia Sabajová, Viktória Vojtášková a Laura Waterloosová. V highlighte sa k dievčatám pridá Emily Italyová. V miešanom technickom a voľnom páre sa predvedú súrodenci Solymosyovci. "Teším sa, že sa nám podarilo po náročnej sezóne prísť a reprezentovať Slovensko na MS v takom veľkom zložení," povedala vedúca výpravy a trénerka Monika Thuringerová pre portál swimmsvk.sk.

Diaľkový plavec Tomáš Peciar príde na šampionát neskôr. Devätnásťročný reprezentant bude štartovať 27. júna v pretekoch na 5 km.