Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

V Budapešti protestovali proti vylúčeniu parkúrového jazdectva

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Za plánovanou zmenou má stáť incident z OH 2020 v Tokiu, kde z hier vylúčili trénerku nemeckého tímu Kim Raisnerovú.

Budapešť 12. novembra (TASR) - Viac ako stovka športovcov, trénerov a rozhodcov protestovala v piatok v Budapešti proti rozhodnutiu Medzinárodnej únie moderného päťboja (UIPM), ktorá sa po skončení OH 2024 v Paríži rozhodla vymeniť parkúrové jazdectvo za inú disciplínu.

Za plánovanou zmenou má stáť incident z OH 2020 v Tokiu, kde z hier vylúčili trénerku nemeckého tímu Kim Raisnerovú. Tá počas jazdeckej súťaže udrela koňa päsťou. Trénerku nahnevalo, že kôň Saint Boy odmietol preskočiť prekážku, čím Nemka Annika Schleuová prišla o možnosť bojovať o zlato.

"Toto je historická chvíľa, deň bezprecedentnej spolupráce všetkých, ktorým leží na srdci osud moderného päťboja," vyhlásil maďarský reprezentant Ádám Marosi, viacnásobný majster sveta a bronzový medailista z OH 2012 v Londýne.

Marosi je spolusignatár otvoreného listu, ktorý účastníci protestu v maďarskej metropole rozposlali do médií a adresovali ho prezidentovi Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasovi Bachovi. Žiadajú ho, aby prehodnotil verdikt UIPM, ktorý podľa nich "ublíži modernému päťboju a poznačí prestíž olympijských hier."