Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

V Detroite sa začal Medzinárodný turnaj v unifikovanom futbale

Špeciálne olympiády Slovensko sa zúčastnia svetového turnaja v unifikovanom futbale Foto: Špeciálne olympiády Slovensko

Európu reprezentujú Špeciálne olympiády Slovensko.

Bratislava 2. augusta (OTS) - Viac ako 300 športovcov z vyše 20 krajín bude súťažiť 1. – 6. augusta 2022 na 2. ročníku Medzinárodného turnaja v unifikovanom futbale v Detroite v USA. Tento turnaj je jedinečný, pretože si na ňom sily zmerajú tímy zložené zo športovcov s intelektuálnym znevýhodnením a bez intelektuálneho znevýhodnenia. Špeciálne olympiády Slovensko sa kvalifikovali na toto významné podujatie Special Olympics International ako jediný ženský futbalový unifikovaný tím Európy.

Detroit sa tento týždeň stal centrom inklúzie prostredníctvom 2. ročníka Medzinárodného turnaja v unifikovanom futbale. Slovensko a celú Európu reprezentujú na tomto turnaji Špeciálne olympiády Slovensko. ,,Sme veľmi hrdí na to, že naše aktivity rezonujú v celom svete, čoho dôkazom je pozvánka na toto významné medzinárodné podujatie. Pred tromi rokmi sa našim reprezentantkám podarilo v Chicagu historicky prvý turnaj v unifikovanom futbale vyhrať. Dúfame, že aj tento rok sa prebojujeme medzi najúspešnejšie tímy sveta,“ povedala Martina Gogolová, vedúca výpravy a športová riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko.

Foto: Stanislav Mráz, Miriam Duchoňová, Martina Gogolová a Matej Španiheľ

Slovensko budú v Detroite reprezentovať športovkyne s intelektuálnym znevýhodnením Mária Polhošová, Ingrid Uhlichová, Lenka Janičkovičová, Veronika Máčková, Kristína Piačková a Barbora Kvaššayová. Ich „zdravými“ partnerkami sú Nikola Maťková, Patrícia Mudráková, Tatiana Sirejová, Klára Mudráková a Zora Obertová – členky Slovenského futbalového zväzu. Celý tím má pod palcom trojica trénerov v zložení Miriam Duchoňová, Stanislav Mráz a Matej Španiheľ. ,,Poctivo sme sa na turnaj pripravovali a máme najvyššie ambície. Dievčatá usilovne trénovali a formu sme doladili koncom júla aj na spoločnom sústredení v Púchove, kde sa z nás stal jeden super SPECIAL tím, ktorý chce víťaziť. Tieto svetové podujatia sú vždy veľkým zážitkom,“ dodala Miriam Duchoňová, trénerka a riaditeľka Spojenej školy internátnej v Považskej Bystrici.