Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

V E-skupine nemecké buď - alebo v premiére rozhodkýň

Tréner nemeckej futbalovej reprezentácie Hansi Flick gestikuluje v zápase základnej E-skupiny Španielsko - Nemecko na MS v katarskom meste Chaur v nedeľu 27. novembra 2022. Foto: TASR - AP

Premiéra rozhodkýň v zápase MS a snaha futbalistov Nemecka o odvrátenie blamáže budú hlavné motívy štvrtkového zápasu E-skupiny MS v Katare. Súperom mu bude Kostarika.

Dauha 30. novembra (TASR) - Premiéra rozhodkýň v zápase MS a snaha futbalistov Nemecka o odvrátenie blamáže budú hlavné motívy štvrtkového zápasu E-skupiny MS v Katare. Posledné štvrté miesto s jedným bodom na konte velí Nemcom zdolať Kostariku, v opačnom prípade im zhasne nádej na osemfinále. Situáciu však nemajú úplne vo svojich rukách, k postupu im musia pomôcť aj Španieli v súboji s Japonskom.

Nemci si situáciu v základnej skupine skomplikovali prehrou s Japonskom 1:2. Následnú remízu so Španielskom 1:1 ratovali v záverečnej desaťminútovke a aj vďaka tomu sú v hre o postup. TASR pripomína, že v prípade rovnosti bodov je prvoradým rozhodujúci faktor skóre. Nemcom remízou so Španielskom narástlo sebavedomie, o čom svedčili sebaisté vyjadrenia o ďalšom vývoji v skupine z úst hráčov a aj trénera Hansiho Flicka. Postup očakáva aj nemecká futbalová legenda Lothar Matthäus. "Naša šanca na postup je oveľa väčšie ako nebezpečenstvo eliminácie," povedal pre televíziu ARD. Nemecký tréner Flick pochválil svojich zverencov za výkon proti Španielsku a rovnaké nasadenie bude chcieť aj vo štvrtok. "Proti Španielsku to bol úplne iný nemecký tím než s Japonskom. Tentoraz predviedol obetavý výkon a tak sa musí prezentovať stále. Vieme, o čo nám ide, ale nebojíme sa," poznamenal Flick.

V pozícii hlavnej rozhodkyne povedie duel Francúzka Stéphanie Frappartová s asistentkami Neuzov Backovou z Brazílie a Mexičankou Karen Diaz Medinovou. Pôjde o vôbec prvý zápas v histórii MS, ktorý bude rozhodovať žena. Okrem nich sú na rozhodcovskej listine pre MS v Katare aj Japonka Jošimi Jamašitová, Salima Mukansangová z Rwandy a americká asistentka Kathryn Nesbittová.

Španieli sú so štyrmi bodmi na prvom mieste skupiny, ale postup ešte nemajú istý. Proti Japonsku nesmú prehrať. V opačnom prípade sa pre nich, pri predpokladanom víťazstve Nemecka nad Kostarikou, turnaj skončí. "Remíza nás posunie do osemfinále a pravdepodobne aj k prvému miestu v skupine. My však budeme hrať na víťazstvo," poznamenal tréner Louis Enrique.



Štvrtok, 1. decembra, 20.00 (SEČ)

Národný štadión (Chalifov medzinárodný štadión, mesto Dauha)

E-skupina, 3. kolo:

Japonsko - Španielsko

rozhodujú: Gomes - Pathsoane (obaja JAR), Mukansanga (Rwanda)

predpokladané zostavy:

Japonsko:
Gonda - Jamane, Itakura, Jošida, Nagatomo - Endo, Morita - Doan, Kamada, Soma - Ueda

Španielsko: Simon - Carvajal, Rodri, Laporte, Alba - Gavi, Williams, Pedri - F. Torres, Asensio, Olmo




Štvrtok, 1. decembra, 20.00 (SEČ)

Aréna Al Bayt (mesto Al Chor)

E-skupina, 3. kolo:

Kostarika - Nemecko


rozhodujú: Frappartová (Fr.) - Backová (Braz.), Medinová (Mex.)

predpokladané zostavy:

Kostarika:
Navas - Fuller, Duarte, Waston, Oviedo - Torres, Aguilera, Borges, Tejeda, Campbell - Contreras

Nemecko: Neuer - Kehrer, Süle, Rüdiger, Raum - Goretzka, Kimmich - Gnabry, Gündogan, Musiala - Füllkrug



tabuľka E-skupiny:

1. Španielsko 2 1 1 0 8:1 4

2. Japonsko 2 1 0 1 2:2 3

3. Kostarika 2 1 0 1 1:7 3

4. Nemecko 2 0 1 1 2:3 1