Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

V Egypte sa predstaví premiérovo 32 tímov, titul obhajuje Dánsko

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V historickej tabuľke sú na čele so šiestimi titulmi majstrov sveta Francúzi, po štyri majú na konte Švédsko a Rumunsko. V roku 1967 sa z triumfu tešilo Československo.

Káhira 12. januára (TASR) - Hádzanári Dánska obhajujú titul na 27. majstrovstvách sveta, ktoré odštartujú v stredu v Egypte. Premiérovo sa na nich predstaví 32 tímov. Šampionát sa pre pandémiu koronavírusu bude hrať bez divákov a sprevádzajú ho prísne bezpečnostné a hygienické protokoly.

Účastníci sa budú pohybovať v štyroch dejiskách v "bublinách", hotel smú opustiť iba v prípade cesty na zápas alebo tréning. Každý tím dostane prideleného tzv. Covid-delegáta, ktorý bude dbať na dodržiavanie pokynov a pomáhať v prípade potreby. Samozrejmosťou bude pravidelné testovanie hráčov i členov výprav. Vzhľadom na prípadné karanténne opatrenia mohla každá krajina nominovať až 20-členný káder, v ktorom sú povolené aj dodatočné zmeny. Organizátori pôvodne počítali aspoň s čiastočnou účasťou fanúšikov na tribúnach, po tlaku zo strany najmä európskych krajín však napokon od svojho zámeru upustili.

Úradujúci olympijskí s svetoví šampióni Dáni si chcú napraviť chuť po senzačnom vypadnutí už v základnej skupine vlaňajších ME. "Myslím si, že sme si z toho zobrali ponaučenie a dodá nám to extra motiváciu v tomto turnaji," povedal pre dánske médiá hviezdny Mads Mensah Larsen. Po zlyhaní Dánov si európsku korunu zabezpečilo Španielsko a na MS patrí k spolufavoritom, rovnako ako Chorvátsko, Nórsko i Francúzsko, ktoré sa však musí zaobísť bez zranenej opory Nikolu Karabatiča. Z mimoeurópskych tímov majú vysoké ambície domáci Egypt, Tunisko, či Brazília. Viaceré nominácie sú ovplyvnené koronavírusom, ten zasiahol výrazne napríklad Čechov a účasť na MS odriekli aj viacerí hráči švédskeho a nemeckého národného tímu.

Z ôsmich štvorčlenných základných skupiny postúpia prvé tri tímy do hlavnej fázy, kde si prenesú výsledky vzájomných zápasov. Z každej zo štyroch osemfinálových skupín po šesť účastníkov sa potom dva najúspešnejšie tímy prebojujú do vyraďovacej časti, ktorá sa začne od štvrťfinále. Krajiny, ktoré nepostúpia zo základnej skupiny, budú ešte bojovať o Prezidentský pohár. Šampionát vyvrcholí v Káhire, finále a duel o 3. miesto sú na programe 31. januára. MS sa hrajú tretíkrát na africkom kontinente, druhýkrát po roku 1999 v Egypte.

V historickej tabuľke sú na čele so šiestimi titulmi majstrov sveta Francúzi, po štyri majú na konte Švédsko a Rumunsko. V roku 1967 sa z triumfu tešilo Československo.

Slovenskí reprezentanti chýbajú na piatom svetovom šampionáte za sebou, keď pred rokom stroskotali už v prvej fáze európskej kvalifikácie po prehre s Litvou.

Zloženie základných skupín MS 2021 hádzanárov v Egypte:



A-skupina: Nemecko, Maďarsko, Uruguaj, Kapverdy
B-skupina: Španielsko, Tunisko, Brazília, Poľsko
C-skupina: Chorvátsko, Katar, Japonsko, Angola
D-skupina: Dánsko, Argentína, Bahrajn, DR Kongo
E-skupina: Nórsko, Rakúsko, Francúzsko, USA
F-skupina: Portugalsko, Alžírsko, Island, Maroko
G-skupina: Švédsko, Egypt, Česko, Chile
H-skupina: Slovinsko, Bielorusko, Kórejská republika, Rusko

Prehľad doterajších majstrov sveta:

1938 Nemecko
1954 Švédsko
1958 Švédsko
1961 Rumunsko
1964 Rumunsko
1967 ČSSR
1970 Rumunsko
1974 Rumunsko
1978 Nemecko
1982 ZSSR
1986 Juhoslávia
1990 Švédsko
1993 Rusko
1995 Francúzsko
1997 Rusko
1999 Švédsko
2001 Francúzsko
2003 Chorvátsko
2005 Španielsko
2007 Nemecko
2009 Francúzsko
2011 Francúzsko
2013 Španielsko
2015 Francúzsko
2017 Francúzsko
2019 Dánsko