Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

V F-skupine stačí Maroku bod, Belgicko s Chorvátskom o postup

Na archívnej snímke Romelu Lukaku. Foto: TASR/AP

V priamom súboji o miestenku do vyraďovacej fázy sa v meste Al Raján stretnú Chorvátsko a Belgicko.

Dauha 30. novembra (TASR) - Futbalistom Maroka chýba jediný bod k definitívnej účasti v osemfinále MS v Katare. Prekvapivý líder F-skupiny môže túto misiu na šampionáte splniť vo štvrtkovom stretnutí v Dauhe proti Kanade, ktorá po dvoch prehrách už stratila šancu na postup. V priamom súboji o miestenku do vyraďovacej fázy sa v meste Al Raján stretnú Chorvátsko a Belgicko. Obhajca tretej priečky z Ruska potrebuje nad vicemajstrom vyhrať, aby ho v tabuľke preskočil. Oba duely majú výkop o 16.00 SEČ.

Maročania môžu zopakovať svoj najväčší úspech na MS z roku 1986, keď postúpili do osemfinále. V Katare nedostali gól v prvých dvoch dueloch a aj v tom je paralela zo spomínaným šampionátom z Mexika. "Budeme čeliť ťažkému tímu, čo sme vedeli už pre turnajom, preto nehovorte, že Kanada bude ľahký protivník. Majú skvelé mužstvo a musíme ich rešpektovať, aby sme dosiahli dobrý výsledok. MS nie sú jednoduché a ak chceme zvíťaziť potrebujeme bojovať až do poslednej minúty. Moji hráči sú pripravení aj zomrieť pre úspech na ihrisku," uviedol tréner Walid Regragui. Africký zástupca ešte s Kanadou neprehral a naposledy sa tešil z triumfu 4:0 v priateľskom zápase v októbri 2016.

Zámorský tím je v úplne opačnej situácii a po dvoch stretnutiach už nemá šancu na postup. Kanaďania sa dostali na MS druhýkrát v histórii a premiérovo od roku 1986. Pri svojej prvej účasti prehrali všetky tri zápasy a rovnakú bilanciu môžu dosiahnuť aj v Katare. Tréner John Herdman si to však nepripúšťa a chce zaznamenať s tímom prvé víťazstvo na svetovom šampionáte: "Prišli sme sa sem zapísať do histórie a tento posledný duel v skupine je o dosiahnutí dobrého výsledku pre Kanadu. Zároveň chceme našim fanúšikom ukázať, že sme správnou krajinou pre organizovanie MS v roku 2026."

Belgičania musia v záverečnom zápase v skupine zvíťaziť inak sa nedostanú do vyraďovacej fázy. Tretí tím z MS v roku 2018 v Rusku čaká na Štadióne Ahmada bin Aliho zatiaľ vedúce Chorvátsko. V belgickom mužstve sa údajne po stretnutí s Marokom (0:2) objavili nezhody, čo však vysvetlil brankár Thibaut Courtois. "Nemyslím si, že by boli nejaké problémy v tíme. Diskutovali sme o viacerých veciach a vo štvrtok chceme odovzdať na ihrisku všetko. Cieľom vymyslených príbehov je vytvoriť zlú atmosféru v mužstve, no my tieto negatívne správy nemôžeme riešiť, pretože sa potrebujeme sústrediť len na zápas. Podľa mňa je dobré, že sme mali chvíľu na to sa porozprávať a spolu to vyriešiť," povedal Courtois podľa agentúry AFP, ktorého čaká proti vicemajstrom sveta z roku 2018 jubilejný 100. duel za Belgicko.

Chorváti sú po triumfe nad Kanadou 4:1 v lepšej pozícii a na postup im stačí aj remíza. "Myslím si, že je ťažké ísť do zápasu s tým, že idete získať len bod. Podľa mňa to nie je dobrá mentalita, každý duel chceme vyhrať," uviedol Nikola Vlašič pre oficiálnu stránku Chorvátskej futbalovej federácie (HNS) a vyjadril sa aj k údajným problémom v belgickej šatni: "Zameriavame sa len na seba, nás sa to netýka, ale v každom prípade rešpektujeme Belgicko." Chorvátsko prehralo z uplynulých troch vzájomných zápasov proti tomuto súperovi dva, čo si vo štvrtok nemôžu dovoliť zopakovať. "Vieme, aké je Belgicko silné. Síce sa trápi, ale čaká nás ťažký duel a musíme si dobre oddýchnuť a pripraviť sa rovnako ako pred stretnutím s Kanadou," skonštatoval kapitán Luka Modrič.



Štvrtok, 1. decembra, 16.00 (SEČ)

Štadión Al Thumama (mesto Dauha)

F-skupina, 3. kolo:

Kanada - Maroko


rozhodujú: Claus - Henrique Correa, Simon (všetci Braz.)



Predpokladané zostavy:

Kanada
: St. Clair - Johnston, Vitoria, Miller, Adekugbe - Buchanan, Kone, Eustaquio, Hoilett - Davies, David

Maroko: Bounou - Hakimi, Aguerd, Saiss, Mazraoui - Amrabat, Ounahi, Amallah - Ziyech, En-Nesyri, Boufal




Štvrtok, 1. decembra, 16.00 (SEČ)

Štadión Ahmada bin Aliho (mesto Al Raján)

F-skupina, 3. kolo:

Chorvátsko - Belgicko


rozhodujú: Taylor - Beswick, Nunn (všetci Angl.)



Predpokladané zostavy:

Chorvátsko:
Livakovič - Juranovič, Lovren, Gvardiol, Sosa - Modrič, Brozovič, Kovačič - Kramarič, Livaja, Perišič

Belgicko: Courtois - Castagne, Alderweireld, Vertonghen - Meunier, Tielemans, Witsel, Carrasco - De Bruyne, E. Hazard - Batshuayi




tabuľka F-skupiny:

1. Chorvátsko 2 1 1 0 4:1 4

2. Maroko 2 1 1 0 2:0 4

3. Belgicko 2 1 0 1 1:2 3

4. Kanada 2 0 0 2 1:5 0