Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

V G-skupine Kamerunu nemusí stačiť ani skalp Brazílie

Brazílsky futbalista Marquinhos (vľavo) s loptou počas zápasu základnej G-skupiny Brazília - Švajčiarsko na majstrovstvách sveta vo futbale 28. novembra 2022 v katarskom meste Dauha. Foto: TASR/AP

Jeho účasť v ďalšej fáze závisí od paralelne hraného stretnutia G-skupiny medzi Srbskom a Švajčiarskom v meste Dauha.

Dauha 1. decembra (TASR) - Futbalistom Kamerunu nemusí na postup do osemfinále na MS v Katare stačiť ani víťazstvo nad Brazíliou. Proti "kanárikom" nastúpia v piatok o 20.00 SEČ v meste Lusail. Ich účasť v ďalšej fáze závisí od paralelne hraného stretnutia G-skupiny medzi Srbskom a Švajčiarskom v meste Dauha.

Kamerun má na konte len bod za remízu 3:3 so Srbskom a v súbežne hranom stretnutí "géčka" by pre Afričanov bola najlepšia remíza. V piatok bude navyše bez brankára Andreho Onanu, ktorý údajne už odcestoval z dejiska turnaja. Stalo sa tak v dôsledku problémov s disciplínou a rozporov s trénerom Rigobertom Songom ohľadom základnej zostavy na duel so Srbskom. "Vylúčili sme ho z disciplinárnych dôvodov. Myslím si, že to bolo nutné a možno vďaka tomu odohráme lepší zápas," uviedol Song pre britské médiá ohľadom 26-ročného brankára, ktorý sa s tímom prebojoval do vlaňajšieho semifinále Afrického pohára národov. "V tíme má vládnuť disciplína a ak po tejto stránke nezapadáte, musíte za to prevziať zodpovednosť. O jeho schopnostiach nepochybujeme, hrá za jeden z najlepších tímov v Európe," dodal Song na adresu brankára Interu Miláno. Kamerun postúpil do vyraďovacej fázy naposledy v roku 1990, keď sa stal prvým africkým tímom s účasťou vo štvrťfinále MS.

V úplne opačnej pozícii je Brazília. Má istý postup a na prvenstvo v skupine, ktoré by bolo jedenáste za sebou, jej stačí remíza. V základnej fáze naposledy prehrala v roku 1998 proti Nórsku (1:2) a v Katare zatiaľ neinkasovala. Svojho piatkového súpera navyše v poslednom vzájomnom stretnutí na domácich MS 2014 zdolala 4:1.

Kormidelník Tite sa síce bude musieť zaobísť bez viacerých zranených opôr – Neymar a Danilo majú problémy s členkom a Alexa Sandra trápi bedro – no už skôr avizoval nasadenie hráčov, ktorí ešte na turnaji nedostali príležitosť. "Tite nám už po zápase so Švajčiarskom povedal, že chce robiť zmeny a dať šancu všetkým. Tento prístup sa nám páči," citovala brazílskeho stredopoliara Fabinha agentúra AP. Zmeny môžu mať aj význam v spojitosti s krátkym časovým obdobím medzi záverečným zápasom v skupinovej fáze a osemfinálovým stretnutím.

Svoju budúcnosť na MS v Katare má na rozdiel od Kamerunu vo vlastných rukách Švajčiarsko. Na konte má tri body za triumf 1:0 nad africkým súperom a v prípade víťazstva nad Srbmi je v osemfinále. Helvétom by za určitých okolností stačila aj remíza, na to sa však nespoliehajú. "Ako tréner nemôžete poslať na ihrisko tím, ktorému poviete, že remíza stačí. Musíme nájsť rovnováhu. Myslím si, že môžeme dominovať, už sa nám to v minulosti podarilo. Bude to napínavé, potrebujeme dobrý začiatok," uviedol k piatkovému zápasu tréner Švajčiarov Mura Yakin.

V hre sú však aj Srbi, ktorí idú ďalej v prípade svojho víťazstva a remíze alebo triumfu Brazílie v druhom dueli. Vo vyraďovacej fáze boli naposledy v roku 1998 ešte ako Federatívna republika Juhoslávia. "Po žrebe a stanovení rozpisu sme vedeli, že všetko bude možno závisieť na poslednom zápase. Musíme sa tejto príležitosti chopiť oboma rukami," povedal jeden z ťahúňov srbského mužstva Sergej Milinkovič-Savič.



Piatok, 2. decembra, 20.00 (SEČ)

Štadión Lusail Iconic (mesto Lusail)

G-skupina, 3. kolo:

Kamerun - Brazília

rozhodujú: Elfath - Atkins, Parker (všetci USA)



Predpokladané zostavy:

Kamerun:
Epassy – Fai, Castelletto, Nkoulou, Tolo – Hongla, Anguissa, Kunde – Aboubakar, Choupo-Moting, Toko Ekambi

Brazília: Alisson – Militao, Marquinhos, Silva, Telles – Casemiro, Guimaraes, Paqueta – Antony, Jesus, Vinicius Junior




Piatok, 2. decembra, 20.00 (SEČ)

Štadión 974 (mesto Dauha)

G-skupina, 3. kolo:

Srbsko - Švajčiarsko


rozhodujú: Rapallini – Belatti, Bonfa (všetci Arg.)



Predpokladané zostavy:

Srbsko:
V. Milinkovič-Savič – Milenkovič, Veljkovič, Pavlovič – Zivkovič, Maksimovič, Lukič, Kostič – Tadič, S. Milinkovič-Savič, Mitrovič

Švajčiarsko: Sommer – Widmer, Akanji, Elvedi, Rodriguez – Xhaka, Freuler – Shaqiri, Sow, Vargas – Embolo