Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

V Indonézii zahynulo 174 fanúšikov, klubu z Malangu uzavrú štadión

Futbaloví fanúšikovia vstupujú na ihrisko počas stretu fanúšikov na štadióne Kanjuruhan v Malangu. Foto: TASR/AP

Polícia použila na spacifikovanie davu slzotvorný plyn, čo vyvolalo medzi fanúšikmi paniku.

Malang 2. októbra (TASR) - Nepokoje na futbalovom zápase v Indonézii si vyžiadali najmenej 125 obetí, ďalších 100 ľudí utrpelo vážne zranenia. Miestne úrady pôvodne hlásili 174 mŕtvych, urobili však chybu, keď niektoré obete započítali viackrát. K zrážkam fanúšikov dvoch rivalských tímov prišlo vo východnej Jáve počas zápasu najvyššej indonézskej súťaže FC Arema Malang - Persebaya Surabaya (2:3). Informovala o tom agentúra AP.

Priaznivci domáceho tímu začali po stretnutí hádzať na hraciu plochu rôzne predmety vrátene fliaš a následne sa dostali na ihrisko. Od vedenia Aremy žiadali vysvetlenie domácej prehry so súperom, ktorému na svojej pôde nepodľahli 23 rokov.

Polícia použila na spacifikovanie davu slzotvorný plyn, čo vyvolalo medzi fanúšikmi paniku. Podľa vyjadrenia policajného šéfa Nica Afintu sa mnohí udusili, keď bežali k únikovému východu, ďalších udupali. Viacerí zomreli na následky ťažkých zranení počas prevozu do nemocnice. Na dueli bolo 42.000 priaznivcov, všetci za domáci tím. Fanúšikovia hostí nemohli prísť pre obavy z konfliktov.

Indonézsky minister športu Zainudin Amali v reakcii na incident vyhlásil, že vláda urobí všetko pre to, aby zvýšila bezpečnosť na športových podujatiach. "Je to poľutovaniahodná udalosť a veľká rana pre indonézsky futbal, ktorá prichádza v čase, keď fanúšikovia konečne mohli navštevovať zápasy. Incident dôkladne vyšetríme a vyvodíme z neho dôsledky," uviedol Amali. V celej krajine na týždeň pozastavia konanie futbalových zápasov a tímu FC Arema Malang do konca sezóny uzavrú štadión.

Prezident ázijskej krajiny Joko Widodo nariadil medzičasom vyšetrovanie bezpečnostných postupov na štadióne. Adresoval ho Amalimu, policajnému prezidentovi a Indonézskej futbalovej asociácii (PSSI). "Je mi veľmi ľúto tejto tragédie a dúfam, že sa v tejto krajine už nestane žiadna ďalšia. Musíme tomu zabrániť a pokračovať v budovaní športového ducha, ľudskosti a bratstva," uviedol Widodo pre miestnu televíziu. Bezpečnostné zložky údajne bili návštevníkov obuškami a štítmi, pričom plyn nevypustili len na chuligánov, ale do davu priaznivcov.

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) nemá kontrolu nad ligovými súťažami v jednotlivých krajinách, no používanie slzotvornej látky neodporúča. Jej prezident Gianni Infantino označil tragédiu v Indonézii za ťažko pochopiteľnú. "Je to čierny deň pre celý svetový futbal. Všetci sme v šoku z udalosti, ku ktorým prišlo počas zápasu v Malongu. Naše myšlienky a modlitby smerujú k obetiam, zraneným i celému indonézskemu ľudu," uviedol švajčiarsky funkcionár vo svojom stanovisku. Pred všetkými nedeľňajšími zápasmi španielskej futbalovej La Ligy a druhej najvyššej súťaže si obete tragédie uctia minútou ticha. Súcit s obeťami a ich rodinami vyjadril aj pápež František.

Sobotný incident nevrhá najlepšie svetlo na krajinu, ktorá má v budúcom roku hostiť majstrovstvá sveta do 20 rokov. Na turnaji sa zúčastní 24 krajín vrátane Slovenska. K vyšetreniu postupov vyzvala miestne autority aj ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI).