Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

V Košiciach začali s výstavbou Národného tenisového centra

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Vladimír Benko

NTC získa multifunkčný charakter a bude vhodné i pre ostatné kolektívne športy - basketbal, volejbal či hádzanú i rôzne kultúrne podujatia.

Bratislava 20. júna (TASR) - Vo štvrtok sa začalo s výstavbou Národného tenisového centra v Košiciach. Multifunkčnú halu s kapacitou 5000 divákov na Popradskej ulici by mali dokončiť v roku 2022. V novom stánku sa bude pripravovať talentovaná mládež z východného Slovenska. Tenisoví fanúšikovia sa môžu tešiť na to, že uvidia fedcupové a daviscupové stretnutia.

"Pre slovenský tenis je začiatok výstavby NTC v Košiciach historická chvíľa. Dnes sa začalo s výstavbou inžinierskych sietí na Popradskej ulici na mieste, kde bol v minulosti futbalový štadión. Súčasťou projektu bude tréningová tenisová hala so štyrmi hardovými dvorcami, bedmintonová hala s ôsmimi kurtmi, šesťpoodlažná prevádzková budova so šatňami a fitnesscentrom i vonkajšie tenisové kurty so štyrmi dvorcami," povedal generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška.

Podľa jeho slov bude objekt spĺňať štyri základné funkcie. "Budú sa tam môcť pripravovať talentovaní hráči z východného Slovenska. Do Košíc dostaneme špičkový tenis a hala bude dejiskom zápasom Pohára federácie a Davisovho pohára. Pre tento región to bude veľký impulz. Centrum bude slúžiť aj pre obyvateľov Košíc, ktorí si v ňom budú môcť zašportovať. NTC získa aj multifunkčný charakter a bude vhodné i pre ostatné kolektívne športy - basketbal, volejbal či hádzanú i rôzne kultúrne podujatia," dodal Moška.

Pôvodný projekt počítal s rozpočtom 15 miliónov eur. Vláda naň mala prispieť šesťdesiatimi percentami, samospráva a STZ dvadsiatimi. "Po tom, ako sa mesto rozhodlo zorganizovať Letný festival mládeže (EYOF), sme projekt prerobili na multifunkčnú arénu, aby mohla okrem temisu slúžiť aj pre iné športy. Rozpočet sa zdvojnásobil na 30 miliónov eur. NTC stavia spoločnosť NTC Košice. V roku 2017 Mesto Košice vybralo tento pozemok a bolo vydané platné územné rozhodnutie. Po zmene primátora nám však zastavili stavebné konanie. Voči tomuto rozhodnutiu sa STZ odvolal a 24. mája nám dal Okresný úrad Mesta Košice za pravdu. Rozhodol, že pozastavenie bolo nezákonné. Mesto nám ponúklo tri náhradné lokality - Aničku, Hornád a lokalitu Myslavská v katastri Luník IX. Dali sme ich posúdiť expertom, všetky tri boli zaťažené problémami. Presun by bol časovo i finančne náročný. Nechceme stratiť ďalšie dva roky. Do troch mesiacov dostaneme veľké stavebné povolenie a v roku 2022 by sme mohli v košickom NTC slávnostne prestrihnúť pásku," zakončil Moška.

Viceprezident Slovenského tenisového zväzu Miloslav Mečíř tvrdí, že Košice sú významné mesto a zaslúžia si mať kvalitný športový stánok. "Je to významný región, veľká spádová oblasť. Musíme zabezpečiť, aby boli talentované deti rýchlo podchytené, aby sa ľudia nemuseli sťahovať a hľadať si novú prácu," zdôraznil olympijský šampión zo Soulu 1988.

Výstavbu NTC privítala aj košická rodáčka Anna Karolína Schmiedlová, ktorá verí, že si v modernom stánku raz zahrá fedcupový zápas. "Keď som mala 15 rokov, musela som sa sťahovať z Košíc do Bratislavy. NTC bolo pre mňa veľká pomoc, zachránilo mi kariéru. Je to výborný projekt, veľmi potrebný pre všetkých, ktorí sa chcú zlepšovať. K dispozícii budú mať kvalitných trénerov a profesionálnejšie podmienky. Bolo by super, keby sme si s Viki Kužmovou a Jankou Čepelovou raz mohli v košickom NTC zahrať Fed Cup."