Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

V na MS v paraalpskom lyžovaní sa zúčastní deväť Slovákov

Slovenská lyžiarka Henrieta Farkašová s navádzačkou Natáliou Šubrtovou, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Na poslednom svetovom šampionáte, ktoré v roku 2019 spoločne zorganizovali Slovinsko a Taliansko sa Slovákom darilo. Domov si odviezli až desať medailí.

Lillehammer 13. januára (TASR) - V nórskom Lillehammeri sa po prvý raz v histórii budú v rovnaký čas a na rovnakom mieste konať majstrovstvá sveta v paraseverskom a paraalpskom lyžovaní, v biatlone a v parasnoubordingu. V dejisku ZOH 1994 sa predstaví 852 športovcov zo 42 krajín, ktorí budú bojovať celkovo o 87 kolekcií medailí. Pôvodne sa mal šampionát konať už vlani, pre pandémiu koronavírusu ho však napokon posunuli až na január tohto roku.

Medzi 350 paraalpskými lyžiarmi bude aj deviatka slovenských reprezentantov: Natália Mintálová, Vanessa Gašková, Henrieta Farkašová (navádzač Michal Červeň), Petra Smaržová, Alexandra Rexová (navádzačka Eva Trajčíková), Miroslav Haraus (navádzač Maroš Hudík), Martin France, Jakub Krako (navádzač Branislav Brozman), Marek Kubačka (navádzač Martin Makovník). Na poslednom svetovom šampionáte, ktoré v roku 2019 spoločne zorganizovali Slovinsko (Kranjska Gora, točivé disciplíny) a Taliansko (Sella Nevea, rýchlostné disciplíny) sa Slovákom darilo. Domov si odviezli až desať medailí, z toho tri zlaté. O dve sa postarala Farkašová, keď ešte s navádzačkou Natáliou Šubrtovou vyhrala obrovský slalom a slalom, tretie zlato pridal Kubačka s navádzačkou Máriou Zaťovičovou v obrovskom slalome.

Organizátori museli pre nepriaznivé snehové podmienky preložiť štvrtkový zjazd na piatok dopoludnia. V v sobotu 15. januára je na programe super-G, o deň neskôr superkombinácia. Po dvoch dňoch voľna sa budú konať obrovský slalom (muži 19. januára, ženy 20. januára), po nich slalom (muži 21. januára, ženy 22. januára). Šampionát uzavrie v nedeľu 23. januára súťaž v paralelnom slalome, ktorá bude mať na svetovom šampionáte premiéru.

Ako informoval oficiálny web Slovenského paralympijského výboru (SPV), pre Slovákov bude šampionát prvým vrcholom sezóny, tým druhým budú marcové paralympijské hry v Pekingu.

program reprezentantov SR:


piatok 14. januára: zjazd (Farkašová, Krako, Haraus)

sobota 15. januára: super-G (Farkašová, Krako, Haraus, Kubačka Smaržová, France)

nedeľa 16. januára: superkombinácia (Farkašová, Krako, Haraus, Kubačka Smaržová, France)

streda 19. januára:
obrovský slalom mužov (Krako, Haraus, France, Kubačka)

štvrtok 20. januára: obrovský slalom žien (Farkašová, Smaržová, Mintálová, Gašková)

piatok 21. januára: slalom mužov (Krako, Haraus, Kubačka, France)

sobota 22. januára: slalom žien (Farkašová, Smaržová, Mintálová, Gašková)

nedeľa 23. januára: paralelný slalom (Krako, Haraus, Kubačka, France, Farkašová, Smaržová, Mintálová, Gašková)