Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

V Lotyšsku sa rozbehla petícia, žiada účasť divákov na šampionáte

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Andrej Galica

Podľa zakladateľa iniciatívy lotyšskú spoločnosť už unavujú dlhodobé obmedzenia v súvislosti so šírením koronavírusu.

Riga 19. mája (TASR) - V Lotyšsku sa rozbehla petícia, ktorej snahou je dostať divákov na tribúny počas svetového šampionátu v hokeji. Jej iniciátorom je Eriks Gustavs Tipans a petíciu spustil online formou na webovom portáli. Tipans zdôraznil, že MS v hokeji sú v živote Lotyšov veľmi dôležitou udalosťou.

Podľa zakladateľa iniciatívy lotyšskú spoločnosť už unavujú dlhodobé obmedzenia v súvislosti so šírením koronavírusu. "Ľudia sa chcú zúčastniť tejto veľkej a súdržnej udalosti, ktorá spája ľudí rôznych národností, veku a všetkých regiónov Lotyšska," uviedol Tipans pre lotyšské médiá.

Iniciatíva žiada, aby mohli ísť na tribúny tí fanúšikovia, ktorí prekonali ochorenie Covid-19, alebo preukázali občiansku svedomitosť a nechali sa zaočkovať. "Pre Lotyšov je potrebný silný motivačný dôvod na aktívnejšie rozhodovanie o očkovaní. Pre tých, ktorí prekonali ochorenie, by bola možnosť osobne si pozrieť zápasy MS. Mali by to ako malú kompenzáciu za to, čím si prešli a zároveň by im to vrátilo radosť do života."

Lotyšská vláda mala v utorok rozhodovať o možnosti pustiť divákov na tribúny počas MS, ale nestalo sa tak. Minister spravodlivosti Janis Bordans predtým novinárom povedal, že na utorňajšom rokovaní vlády sa bude hľadať riešenie, aby aspoň niektorí diváci videli zápasy naživo. Premiér Krišjanis Karinš však túto otázku nezaradil do programu. Svoje odmietnutie zaoberať sa otázkou divákov zdôvodnil tým, že tento návrh nepodporila riadiaca skupina verejnej správy a odborníci.

Ministerka školstva a vedy Ilga Šuplinská chcela počas rokovania vlády vedieť, či divákom nemôžu povoliť návštevu zápasu napríklad po predložení negatívneho testu na Covid-19. Minister zdravotníctva Daniels Pavluts však poukázal na viaceré riziká. Karinš potom vyzval politikov, aby sa v diskusii nepokračovalo, a dodal, že ak niekto ani po pol roku nechápe spôsoby šírenia infekcie, tak teraz nie je správny čas, aby sa o tom hovorilo.



/vyslaný redaktor Michal Runák /