Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

V Mníchove nastúpi 17 Slovákov, ženská káštvorka chce prekvapiť

Slovenská rýchlostná kanoistka Mariana Petrušová, archívna snímka. Foto: TASR/DUNA/MTI- Szilard Koszticsak

Petrušová berie disciplínu K4 ako novú skúsenosť. Pred ME nemá veľké oči, no dúfa, že slovenská loď môže prekvapiť.

Mníchov 17. augusta (TASR) - Sedemnásť slovenských rýchlostných kanoistov sa 18.-21. augusta predstaví na multišportových ME v Mníchove. Najväčším želiezkom v ohni bude mužský štvorkajak na 500 m v zložení Samuel Baláž, Denis Myšák, Csaba Zalka, Adam Botek. Vlani na kontinentálnom šampionáte v Poznani získal striebro.

V bavorskej metropole sa postaví na štart aj novozložená ženská káštvorka s posádkou Ivana Kmeťová, Dagmar Čulenová, Mariana Petrušová, Lisa-Maria Gamsjägerová, ktorá chce na budúci rok zabojovať o miestenky na OH 2024 v Paríži. Najviac disciplín absolvuje Matej Rusnák, skúsený kanoista je prihlásený na C1 1000, 500 i 5000 m.

Slováci chcú v Mníchove dosiahnuť lepšie výsledky ako na MS v kanadskom Dartmouthe, kde začiatkom augusta nevybojovali žiaden cenný kov. "Verím, že na ME získame aspoň jednu medailu, bolo by to povzbudenie. Najväčšie nádeje vkladáme do mužského štvorkajaka, ktorý skončil v Dartmouthe štvrtý. Do Mníchova prídu silné posádky, niektoré krajiny urobili v porovnaní s MS v lodiach zmeny," uviedol pre TASR Filip Petrla, športový riaditeľ sekcie hladkých vôd Slovenskej kanoistiky.

Mníchov nebýva často dejiskom významných kanoistických súťaží, nemeckou mekkou je Duisburg. "V Mníchove je to skôr veslárska dráha a mnoho našich športovcov tam bude štartovať prvýkrát. Vrcholné podujatia v Nemecku však majú veľmi dobrú úroveň a som presvedčený o tom, že organizátori urobili maximum. Sme zvedaví na vystúpenie dievčat v K4. Zajazdili sľubné tréningové časy a ak ich zopakujú aj v Mníchove, mohlo by z toho byť finále," zdôraznil Petrla.

Petrušová berie disciplínu K4 ako novú skúsenosť. Pred ME nemá veľké oči, no dúfa, že slovenská loď môže prekvapiť. "Myslím si, že sme sa celkom našli a baví nás to. Určite je to iné ako pretekať v K1 alebo K2, na ktoré sme boli zvyknuté. Latka je nastavená vysoko po mužských kolegoch, ktorí zbierajú medaily na významných súťažiach. Neviem sľúbiť, že to bude hneď také perfektné ako u nich, ale budeme sa snažiť stále zlepšovať a postupnými krokmi sa dostávať na popredné miesta. Ženská K4 má na Slovensku budúcnosť, vyrastá nám mladá generácia šikovných pretekárok. Nemáme za sebou toľko rýchlych jázd, no chceli by sme prekvapiť samé seba aj ostatných," povedala o ambíciách talentovaná členka Športového centra polície.



Slovenská nominácia na ME v Mníchove (18.-21. augusta):


Ženy:

K2 500 m Ivana Kmeťová – Lisa-Maria Gamsjägerová

K4 500 m Ivana Kmeťová – Dagmar Čulenová – Mariana Petrušová – Lisa-Maria Gamsjägerová

Muži:

K1 1000 m Peter Gelle

K2 1000 m Samuel Baláž – Denis Myšák

K4 1000m Peter Gelle – Tomáš Holka – Daniel Rybanský – Ákos Gacsal

K1 500m Milan Dörner

K2 500m Erik Vlček – Adam Botek

K4 500m Samuel Baláž – Denis Myšák – Csaba Zalka – Adam Botek

K1 5000 m Milan Dörner

C1 1000 m Matej Rusnák

C2 1000 m Eduard Strýček – Peter Kizek

C1 500 m Matej Rusnák

C2 500 m Eduard Strýček – Peter Kizek

C1 5000 m Matej Rusnák