Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

V MOL lige žien bude minimálne 13 tímov

Na snímke riaditeľ MOL Ligy Peter Brunovský počas tlačovej konferencie pred začiatkom 20. ročníka MOL Ligy 22. júna 2021 v Bratislave. Foto: TASR Jakub Kotian

Zmena v počte i zložení účastníkov nastala v Česku, kde k pôvodnej osmičke pribudlo aj deviate družstvo.

Bratislava 22. júna (TASR) - V spoločnej slovensko-českej súťaži v hádzanej žien sa v sezóne 2021/2022 predstaví minimálne 13 tímov. MOL Ligu 2021/2022 v utorok vyžrebovali s 13 účastníkmi, ale záujem o štart v nej prejavili aj poľský Chorzów.

Zmena v počte i zložení účastníkov nastala v Česku, kde k pôvodnej osmičke pribudlo aj deviate družstvo. Je ním tím Házená Kynžvart, ktorému bez prehry patrila v neúplnej tabuľke nedohranej prvej českej ligy 2. priečka. Na Slovensku zostalo kvarteto, ale z pôvodnej štvorice nebude pokračovať v súťaži ŠŠK Prešov. Namiesto družstva z centra Šariša bude v MOL lige prvýkrát účinkovať AHT HC Tatran Stupava.

Tento počet však nemusí byť konečný. Medzi účastníkov jubilejného 20. ročníka interligy môže k deviatim českým a štyrom slovenským ešte pribudnúť prvýkrát v histórii poľský zástupca. V porovnaní s predchádzajúcou edíciou by sa tak počet zúčastnených družstiev zvýšil o dve. "Najpodstatnejšou novinkou sú dvaja nováčikovia - Stupava a Kynžvart. Zástupca z Poľska prejavil záujem o štart v našej súťaži pred troma týždňami. Ide o Ruch Chorzów. Zatiaľ je to otvorená záležitosť, momentálne prebiehajú rokovania a schvaľovací proces na úrovni Poľského hádzanárskeho zväzu. Samozrejme, Chorzów musí splniť aj určité formálne náležitosti. Podstatné je, že oba národné zväzy i kluby dali jeho prípadnej účasti v MOL lige zelenú. Ak sa to podarí dotiahnuť, súťaž by druhýkrát v histórii mala hosťa. Prvým bolo hneď v úvodnom ročníku rakúske Hypo. Nie sme tlačení nejakým termínom, ročník je vyžrebovaný a v prípade štartu poľského družstva by Chorzów zaujal vo vyžrebovaní pozíciu, ktorá bola pri trinástich účastníkoch voľná," uviedol na utorkovej tlačovej konferencii riaditeľ MOL ligy Peter Brunovský a dodal: "Po základnej časti, ktorá vyvrcholí pred veľkonočnými sviatkami, sa na prelome apríla a mája začne play-off pre kvarteto najlepších. Vyraďovacia časť bude mať na Slovensku rovnakú podobu, ako mala v tej uplynulej. Bude sa hrať na dve víťazstvá, pričom prvý a prípadne tretí zápas bude u lepšie umiestneného tímu v dlhodobej časti. Platí to pre semifinále, finále i duely o 3. miesto. V Česku to nebude pohárový systém doma – vonku, ale bude sa hrať rovnako ako na Slovensku na dve víťazstvá. České tímy, ktoré nepostúpia do play-off, čaká play-out, kde sa bude rozhodovať o umiestnení na 5. - 9. mieste, pričom posledný tím zostúpi a družstvo z predposlednej pozície bude hrať baráž s prvoligistom."



Zápasy najlepších ženských klubov nebudú chýbať ani na televíznych obrazovkách. "Tešíme sa na novú sezónu, a to z viacerých dôvodov. V jubilejnom ročníku si fanúšikovia hádzanej vďaka dohode s TV JOJ budú môcť vychutnať aj 10 - 15 priamych prenosov zo stretnutí MOL ligy, čo znamená obrovskú podporu pre ženskú hádzanú. Keby sa zrealizovala účasť Ruchu Chorzów, mali by v súťaži zastúpenie už tri krajiny, čo by ju robilo ešte medzinárodnejšou," uviedol viceprezident Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Ernö Kelecsényi.

Na utorkovom aktíve klubov v Bratislave vyžrebovali aj novú sezónu, ktorá hneď na úvod prinesie vzájomnú konfrontáciu kvarteta slovenských účastníkov s českými súpermi. V 1. kole MOL ligy 2021/2022, ktoré je na programe v prvý septembrový víkend (4. – 5. septembra 2021), sa totiž slovenský majster MŠK Iuventa Michalovce doma stretne s HK Hodonín, vicemajster HC DAC Dunajská Streda privíta českého nováčika Házená Kynžvart. Ďalšie dva kluby zo SR sa predstavia vonku, HK Slovan Duslo Šaľa pocestuje do Písku na súboj s miestnym Sokolom a nové družstvo v súťaži AHT HC Tatran Stupava nastúpi pri premiére v MOL lige na palubovke Handball PSG Zlín. Obhajca prvenstva a zároveň úradujúci český šampión DHK Baník Most má na úvod voľno, to bude mať v každom kole vždy jeden z klubov za predpokladu, že do súťaže nepribudne avizovaný poľský klub Ruch Chorzów.



Program 1. kola spoločnej slovensko-českej súťaže v hádzanej žien – MOL ligy 2021/2022:

DHK Baník Most – voľno

MŠK Iuventa Michalovce - HK Hodonín

HC DAC Dunajská Streda - Házená Kynžvart

Handball PSG Zlín - AHT HC Tatran Stupava

DHC Slavia Praha – DHC Sokol Poruba

TJ Sokol Písek - HK Slovan Duslo Šaľa

DHC Plzeň – DHK Zora Olomouc